Με καταλήψεις, πανό και συνθήματα υποδέχονται στη Λέσβο τους πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπου συνέβη ένα απρόσμενο περιστατικό.
Κατά την επίσκεψη των δύο ανδρών στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόργια, ένα μικρό προσφυγόπουλο πλησίασε τον Μάρτιν Σουλτς και του είπε κοιτώντας τον: «money» («λεφτά»). Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες, ο κ. Τσίπρας, γελώντας γύρισε και είπε στα ελληνικά «και εγώ τόσο καιρό αυτό ζητάω», εννοώντας προφανώς τα κονδύλια που ζητά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 
«Θερμή» υποδοχή με διαδηλώσεις
Διαδηλωτές κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, να μπουν στο δημαρχείο Μυτιλήνης και να υψώσουν ένα μαύρο πανό με το σύνθημα «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάληψης πέταξαν φέιγβολάν με διάφορα συνθήματα όπως «Go back κύριε Τσίπρα».

Το ταξίδι των κκ Τσίπρα και Σουλτς έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία, καθώς οι μετανάστες καταφθάνουν με αδιάκοπους ρυθμούς στη Μυτιλήνη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και την ίδια ώρα η ΠΝΟ πραγματοποιεί για τέταρτη ημέρα απεργία, αφήνοντας τα νησιά αποκλεισμένα και τους χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους.
Μπορεί οι εικόνες από το «Ελ. Βενιζελος» με τους 30 πρόσφυγες να αποχαιρετούν τους Αλέξη Τσίπρα και Μάρτιν Σουλτς, για να ξεκινήσουν το ταξίδι της μετεγκατάστασης  από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, να ήταν συγκινητικές, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Μάλιστα οι διαδηλωτές που κατέλαβαν το δημαρχείο θέλουν να δείξουν στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις πραγματικές συνθηκών που επικρατούν, αλλά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές και οι εθελοντικές οργανώσεις για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων. 

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα-Σουλτς στο νησί έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία και από τους εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.


Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς λόγω της απεργίας των ναυτεργατών βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί από τα καθημερινά ναυάγια παραμένουν άταφοι, αφού δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος.
Η ΠΝΟ, το υπουργείο Ναυτιλίας και το πλοίο ασφαλείας 
Την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων, που συνεχίζεται έως αύριο στις 6 το πρωί, θα εξετάσει σε νέα συνεδρίασή της το μεσημέρι η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα δεν κατέληξε σε συμφωνία ούτε για την εξαίρεση τριών πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών.
ύμφωνα με πληροφορίες ο Θ.Δρίτσας χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των απεργών, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΠΝΟ. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες», τονίζεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί» και επισημαίνεται: «Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».
Χθες πάντως η ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας πως οφείλει άμεσα να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) για τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας όπως ο νόμος ορίζει και να μην αφήνει τους κατοίκους τον νησιών στην τύχη τους και τα αγροτικά προϊόντα να σαπίζουν.
Συγκεκριμένα ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκη έγραψε στο facebook πως ο κ. Δρίτσας δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 4256/2014 περί έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας για την διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και διασύνδεσης των νησιών με την Ηπειρωτική χώρα. Οφείλει άμεσα να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) για τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας όπως ο νόμος ορίζει. Η αβελτηρία του για την εφαρμογή του νόμου έχει μεγάλο κόστος σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που υφίσταται την επιπλέον πίεση των προσφυγικών ροών και στους αγρότες των νησιών μας που βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα λιμάνια. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των μελών της στην διασφάλιση της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή των πολιτών αποδεικνύεται για άλλη μία φορά. Κύριε Τσίπρα , μήπως ήρθε η ώρα να εγκαλέσετε έναν ακόμη Υπουργό σας;» 
 
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.