Εμβληματικές μπαλετικές και θεατρικές ομάδες του εξωτερικού έρχονται στην πόλη με φαντασμαγορικά θεάματα, μοντέρνο τσίρκο και κλασικά έργα ταυτισμένα με την ατμόσφαιρα των γιορτών. 


Δον Κιχώτης

Πώς να αντισταθείς στο κάλεσμα του ονειροπόλου ιππότη, όταν μάλιστα η ιστορία του ζωντανεύει από τα πιο διάσημα μπαλέτα της Ρωσίας; Οι καλύτεροι χορευτές των Μπολσόι και των Κρατικών Κλασικών Μπαλέτων της Μόσχας συμπράττουν για να μας αφηγηθούν από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής τις περιπέτειες του πιο επιδραστικού αντιήρωα όλων των εποχών που έπλασε η πένα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ο μπαλετικός «Δον Κιχώτης» χορογραφήθηκε από τον Μαριούς Πετιπά για τα Μπαλέτα Μπολσόι, σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, έκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 1869 στη Μόσχα και μέσα στα χρόνια καθιερώθηκε ως ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Στη χώρα μας το πανέμορφο μπαλέτο παρουσιάζεται στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» για μόλις επτά παραστάσεις, στις 22, 23, 25, 29 και 30/12, σε χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι, από εξήντα συντελεστές, κορυφαίους, σολίστ αλλά και πρώτους χορευτές. Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο εναλλάσσονται οι Ίγκορ Τσβίρκο και Αναστασία Στασκέβιτς, Νικολάι Σεβισέλοφ και Εκατερίνα Μπερεζίνα. Μια παράσταση που, με μια λέξη, θα σας μαγέψει!

Laterna Magika, Εθνικό Θέατρο της Πράγας

Η Μαγική Λατέρνα στο Μπάντμιντον
Δεν υπάρχει παιδί που να μην εντυπωσιάζεται και ενήλικας που να μη γοητεύεται από το μοντέρνο τσίρκο των Laterna Magika. Το βαρύ πυροβολικό της τσέχικης θεατρικής σκηνής «εισβάλλει» στο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον πιο ποιητικό τρόπο, συνδυάζοντας μοναδικά το χορό, το μαύρο θέατρο, τις πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, την παντομίμα και τις μαριονέτες. Το Μπάντμιντον φέρνει τη Μαγική Λατέρνα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο (11-16/12 ), με ένα εμβληματικό για το συγκρότημα θέαμα που παίζεται σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Το «Wonderful Circus», για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκαν ο σκηνογράφος Γιόζεφ Σβομπόντα, ο δημιουργός του μαύρου θεάτρου Ζίρι Σρνεκ και άλλοι διάσημοι Τσέχοι δημιουργοί, αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, που ξεπηδούν μέσα από ένα αβγό και περιπλανιούνται αναζητώντας την ομορφιά και την αιώνια νεότητα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο Γητευτής, ο πανούργος δημιουργός τους. Με βιρτουόζους περφόρμερ να επιδίδονται σε μπουφονικά νούμερα, ξεσηκωτικές μουσικές και προβολές κινηματογραφημένων σκηνών, η παράσταση είναι μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του, έναν αγώνα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Τη χορογραφία επιμελήθηκαν πέντε χορογράφοι, με τον περίφημο Καρέλ Βρτίσκα να έχει τον πρώτο λόγο.

Μια ματιά στην ιστορία της Laterna Magika αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι η άφιξή της στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό γεγονός. Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε το 1958 με αφορμή το ομώνυμο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν ο σκηνοθέτης Αλφρέντ Ραντόκ και ο Γιόζεφ Σβομπόντα στο τσέχικο περίπτερο της EXPO ’58 στις Βρυξέλλες. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που την επόμενη χρονιά οι δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να στεγάσουν το νέο τους εγχείρημα στο ανακαινισμένο Θέατρο της Πράγας. Όλα αυτά τα χρόνια, οι περφόρμερ των Laterna Magika, συνδυάζοντας θαυμάσια την κλασικότητα με τη μοντέρνα ματιά στο τσίρκο της εποχής μας, ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και στο ρεαλισμό, χαρίζοντας σε παιδιά και μεγάλους θεάματα που μένουν κυριολεκτικά αξέχαστα.

Καρυοθραύστης, The Bolsoi Ballet Academy

Χριστούγεννα με «Καρυοθραύστη» μας καλεί να κάνουμε φέτος το Μπάντμιντον, που θα φιλοξενήσει το χορευτικό συγκρότημα της Ακαδημίας των Μπαλέτων Μπολσόι από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Το όνειρο και η παιδική φαντασία αποθεώνονται σ’ αυτό το υπέροχο παραμύθι που έγραψε ο Χόφμαν, μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι και χορογράφησε ο Πετιπά. Τη νύχτα των Χριστουγέννων, τα παιχνίδια στο σπίτι της μικρής Κλάρας ζωντανεύουν και ο σπασμένος κούκλος-καρυοθραύστης γίνεται ένας ωραίος πρίγκιπας που την ταξιδεύει σε χιονισμένα δάση, σε μακρινές θάλασσες και στην Πόλη των Γλυκισμάτων.
Ο Βασίλι Βαϊνόνεν υπογράφει τη χορογραφία της παράστασης του διάσημου ρώσικου μπαλέτου και χορεύουν οι σολίστ των Μπολσόι Ντάρια Χοχλόβα και Αρτέμι Μπελιακόβ. Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας. Η ιστορία της ξεκινά το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Οι μαθητές της Ακαδημίας παρουσιάζουν την τέχνη τους όχι μόνο στις καλύτερες σκηνές της Ρωσίας αλλά και του εξωτερικού, ενώ έχουν τιμηθεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κερδίσει πάνω από 130 βραβεία, ανάμεσά τους 5 Grand Prix και 45 χρυσά μετάλλια. Απολαύστε τους!

Ζιζέλ

Μπορεί το χειροκρότημα του κοινού να είναι το πιο ισχυρό βαρόμετρο, για έναν καλλιτέχνη όμως εξίσου μεγάλη βαρύτητα έχει ο θαυμασμός που εκφράζουν οι σπουδαίοι ομότεχνοί του. «Η Σβετλάνα Ζαχάροβα έχει την ευλογία της φύσης να διαθέτει όλα τα χαρίσματα ώστε ο χορός της να είναι τέλειος. Για μένα είναι η επιτομή της τελειότητας», είχε πει ο Γάλλος χορογράφος Ρολάν Πετί, ενώ ο Ρώσος θρύλος του χορού Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρατήρησε πως «η παρουσία της σηματοδοτεί σήμερα το βάθος, την ομορφιά, το άρωμα και την καθαρότητα του ρωσικού χορού». Η γοητευτική μπαλαρίνα είναι ένας ζωντανός μύθος που έχει κατακτήσει τις σκηνές του κόσμου.

Ήταν η πρώτη μη Ιταλίδα χορεύτρια που χρίστηκε πρίμα μπαλαρίνα στη Σκάλα του Μιλάνου, έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις και δεν σταμάτησε να συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου από τη Ρώμη και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο. Για τους φίλους του μπαλέτου είναι ευτυχία που επιστρέφει στην Αθήνα για να πρωταγωνιστήσει στη «Ζιζέλ» (Μέγαρο Μουσικής, 26-28/12 ), ένα ρόλο-πρόκληση στον οποίο η ίδια είναι καθιερωμένη. Τη συνοδεύουν τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας και ως παρτενέρ ο Σεργκέι Πολούνιν. Μαζί θα ερμηνεύσουν το μοιραίο ζευγάρι Ζιζέλ και Άλμπρεχτ. Το ρομαντικό μπαλέτο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 στο Παρίσι. Την αρχική χορογραφία υπέγραψαν οι Ζαν Κοραλί και Ζαν Περό. Στα βήματά τους βασίστηκε ο Μαριούς Πετιπά, που παρουσίασε το 1884 τη δική του εκδοχή με το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Γάλλος Σαρλ Αντόλφ Αντάμ.

iD, Cirque Eloize

Ο ρυθμός και η ένταση με την οποία εισβάλλουν στη σκηνή οι περφόρμερ του Cirque Eloize σε ξεσηκώνει. Μιλάμε από προσωπική πείρα, αφού έχουμε ήδη δει στην Αθήνα τρεις παραστάσεις της γαλλόφωνης καναδέζικης ομάδας («Excentricus» 2002, «Nomade» 2003, «Rain» 2008 ). Λίγο πριν από τις γιορτές (15-20/12 ) επιστρέφουν στη χώρα μας και στο Μέγαρο Μουσικής με την παράσταση «iD», η οποία μας μεταφέρει σε έναν δημόσιο χώρο, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να βρουν την ταυτότητά τους και να απαρνηθούν την ανωνυμία τους. Τα θεάματα του Cirque Eloize συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και τα ακροβατικά νούμερα με τρόπο εκρηκτικό. Η σκηνή σείεται από την ανεξάντλητη ενέργεια των ακροβατών, των χορευτών και των breakdancers, με προβολές να τους συνοδεύουν σε τεράστιες οθόνες. Για να καταλάβετε, η λέξη που διάλεξαν ως όνομά τους χρησιμοποιείται στα καναδέζικα νησιά Magdalen για να περιγράψει τις έντονες καλοκαιρινές καταιγίδες που συνοδεύονται από ομοβροντίες αστραπών...

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.