Σήμερα ξεκινά η «μάχη» κυβέρνησης δανειστών για το νέο Μισθολόγιο. Με άγριες διαθέσεις το κουαρτέτο. Νέες μειώσεις στους βασικούς μισθούς ζητούν οι δανειστές.


Το Δημόσιο ξαναμπαίνει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης δανειστών ενόψει της ψήφισης του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά την χθεσινή συνάντηση των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων με τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των δανειστών ξαναμπήκε στο τραπέζι από τους εταίρους η μείωση των βασικών μισθών ή η απόδοση  των μισθολογικών κλιμακίων για τους μη προσοντούχους υπαλλήλους  ανά πενταετία προκειμένου να αυξηθεί η ψαλίδα μεταξύ των εργαζομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όσων ανήκουν στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της σύνδεσης μισθού με την παραγωγικότητα ενώ ζητήθηκε να αποσυρθεί η διάταξη του υπ. Παιδείας για την επιλογή διευθυντών με συνέντευξη.
Πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών κάνουν λόγο για νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου που αφορούν μειώσεις στους βασικούς μισθούς 
Η ελληνική πλευρά  δίνει την εικόνα ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει με το κουαρτέτο και πως διαφαίνεται συμφωνία στο νέο μισθολόγιο χωρίς μειώσεις μισθών στον βαθμό που οι αλλαγές οι οποίες θα εφαρμοστούν δεν θα επηρεάζουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.
Πληροφορίες όμως από το στρατόπεδο των δανειστών κάνουν λόγο για νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου που αφορούν μειώσεις στους βασικούς μισθούς στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής των εταίρων να θέτουν τα σημαντικά ζητήματα τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τις αλλαγές στο μισθολόγιο, «χάλασε» από μικρές «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής πλευράς που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο όπως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους μεταταγέντες υπαλλήλους ή η παράταση των συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας για έναν χρόνο που αφορά περίπου 5.000 υπαλλήλους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι το κουαρτέτο δεν έβγαλε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση για εξίσωση των μισθών στο δημόσιο με τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας που έχει απορρίψει η ελληνική πλευρά.
Σημειώνουν δε ότι στην τελική ευθεία των συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, οι δανειστές προτίθενται να επαναφέρουν την πρόταση που είχαν παρουσιάσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση για μείωση των εισαγωγικών μισθών και σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν παράλληλα ότι το νέο Μισθολόγιο αποτελεί «πρόκριμα» και για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και δείχνει τις προθέσεις των δανειστών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών που είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 684 από 780 ευρώ (-96)
Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών που είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 684 από 780 ευρώ (-96), του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 752 από 858 (-106) , ενώ στους ΤΕ από 1.037 σε 889 ευρώ (- 148) και στους ΠΕ από 1092 σε 957 ευρώ (-135). Παράλληλα αναμένεται να προτείνουν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος τριετίας και την σύνδεση μισθού παραγωγικότητας. Οι παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές θα επιφέρουν μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που θα φτάνουν από 5-10%.

 

Στο κουαρτέτο η μελέτη για το νέο μισθολόγιο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στο κουαρτέτο την μελέτη για το νέο μισθολόγιο και αναμένει τις παρατηρήσεις των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν δείξει να μην διαφωνούν στην διατήρηση των σημερινών επιπέδων των βασικών μισθών κατά την διάρκεια των προχωρημένων συζητήσεων που είχαν με την ελληνική πλευρά για το θέμα.
Υποστηρίζουν δε ότι η απαίτηση των δανειστών για αύξηση της ψαλίδας των αποδοχών των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με αυτές των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων επιτυγχάνεται με την απόδοση κλιμακίων ανά τριετία για τους ΥΕ υπαλλήλους και ανά διετία για τους ΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στους δανειστές αποσυνδέεται το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο και η  διαμόρφωση των βασικών μισθών γίνεται με βάση την κατάταξη σε 19 μισθολογικά κλιμάκια που αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ και 14 μισθολογικά κλιμάκια για τους ΥΕ και ΔΕ. Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο ακόμα και στις περιπτώσεις όπου πρέπει να επιβληθεί μείωση του βασικού μισθού με στόχο να υπάρχουν οι ίδιες αμοιβές για εργαζόμενους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, θα διατηρηθούν οι υπερβάσεις στα ποσά ως «προσωπική διαφορά».
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με αυτήν την διαδικασία να ξεπαγώσει την μισθολογική στασιμότητα που έχει τεθεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων από το 2010 με στόχο να δοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις το 2016 οι οποίες θα κινηθούν από 15-60 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπάλληλο. Για όσους εργαζόμενους διαθέτουν προσωπικές διαφορές στις αμοιβές τους θα συνυπολογιστούν με το υπερβάλλον ποσό μέχρι αυτό να μηδενιστεί.  Με την συγκεκριμένη πρόταση περίπου 350.000 υπάλληλοι θα λάβουν μικρές αυξήσεις της τάξεις των 15-60 ευρώ με την επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και οι υπόλοιποι 300.000 θα δούν τις αποδοχές τους παγωμένες από 4-10 χρόνια.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.