Φωτογραφία: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC 

Το κυβερνητικό ταξίδι στην Κίνα ολοκληρώθηκε και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου προσγειώνεται στην ελληνική πραγματικότητα.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή (ο ίδιος ο κ. Τσίπρας) στο ταξίδι της επιστροφής μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα και παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα.

Για εκλογικό νόμο
Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας.  Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια  κατάσταση. Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε.
Ο στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργον θα ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπουμε ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση.

Τι συζήτησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω.

Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει.

Καθημερινότητα
Τα πάντα είναι η καθημερινότητα. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά  στον χώρο της υγείας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Μην ξεχνάμε όμως που βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν και που βρισκόμαστε σήμερα.
Από την Ελλάδα έχει φύγει η αβεβαιότητα έχουμε περάσει τη πιο δύσκολη αξιολόγηση. Η Ελλάδα είναι  η μια προστατευμένη οικονομία… Αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το Πεκίνο ούτε που τα είχε φανταστεί ο Σαμαράς κάποια χρόνια πριν. Όχι γιατί έφταιγε ο ίδιος αλλά η οικονομία ήταν σε μια πολύ διαφορετική φάση από αυτή που είναι σήμερα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι και η καθημερινότητα θα βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός και εμείς θα είμαστε αποφασιστικοί να προχωρήσουμε γρήγορα.
Θα κριθούμε από την ταχύτητα  και την αποφασιστικότητα της διακυβέρνησης. Πρέπει να προχωρήσουμε τα προτζεκτς που έχουμε μπροστά μας. Στρατηγικός στόχος είναι να φτάσουμε το 2021 σε ποσοστά ανεργίας που θα είναι στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό σημαίνει επενδύσεις αυτό σημαίνει δουλειές. Δεν υπάρχει πιο προοδευτική και πιο αριστερή πολιτική από αυτή. Βεβαίως είχαμε απώλειες είχαμε πληγές, κοινωνικές πληγές τις μετράμε τις επουλώνουμε αλλά δεν θα δεν θα κλείσουν οι πληγές αν τις χαϊδεύουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Εργασιακά 
Δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στην  Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο.
Σε ότι αφορά τα εργασιακά δεν υπάρχει κανένας που να επιθυμεί… Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία.
Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύουμε ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας.
Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις.

Δεύτερη αξιολόγηση
Θέλουμε να κλείσει το συντομότερο. Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα.
Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει.
Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισι για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα.
Εμείς την επίσπευση την θέλουμε ανεξαρτήτως brexit και ανεξαρτήτως εξελίξεων

Ανασχηματισμός
Δεν είναι στις άμεσες  προτεραιότητες αυτό, αλλά προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, τροποποιήσεις θα υπάρξουν.

Τηλεοπτικές άδειες 
Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός σε σχέση με την Κομισιόν και η κομισιόν τους έστειλε μια αποστομωτική απάντηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσης. Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι ο διαγωνισμός θα είναι παρωδία έχουμε 11 και όλους όσοι τον επικρίνουν να συμμετέχουν. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο.
Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει.
Αν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό.

Η λογική των 4 αδειών δεν είναι της λογικής «πόσες μας λείπουν τόσες θα βάλουν». Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας. Έχουμε κάνει μια ανάλυση κόστους οφέλους και βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ετησίως είναι το κόστος και είναι 200 εκατομμύρια η διαφημιστική πίτα άρα θα πάμε 4 άδειες. Αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 – 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε με τα ελληνικά δεδομένα περισσότερα βιώσιμα σχήματα. Η βιωσιμότητα η εργασιακή έχει να κάνει και με την οικονομική βιωσιμότητα είδαμε λοιπόν τώρα πόσο βιώσιμο ήταν το Mega. Είναι απλήρωτοι τόσο καιρό οι άνθρωποι και είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες.
Έχουμε βάλει όριο ελάχιστο αριθμό που πρέπει απαραιτήτως να τηρείται.
Δεν είναι μόνο τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης είναι και τα τοπικής εμβέλειας τα περιφερειακά.

Θα υπάρξουν νέες άδειες;
Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω πιθανό. Αν μελλοντικά αυξηθεί η διαφημιστική πίτα ενδεχομένως. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω και δεν θα ήταν και δίκαιο. Γιατί όταν κάποιος μπαίνει στον διαγωνισμό με την λογική ότι είναι τέσσερις και άρα «χτυπάει» ξέροντας ότι δεν θα υπάρξει πέμπτο του λες ωραία τα έβαλες τα λεφτά σου… Υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού εδώ. Αλλά μελλοντικά ενδεχομένως ναι.

Χρέος
Από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου συνεπάγεται ότι θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί. Το ΔΝΤ το θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει.
Το ΔΝΤ λέει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους.

Πλεόνασμα
Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε  ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο είναι παραμύθι.
Δεσμευόμαστε ότι για πρώτη φορά ως Έλληνες να πετύχουμε κάτι που υποσχόμαστε ότι θα πιάσουμε 3,5% σε κανονικές συνθήκες.
Αλλά ελάτε τώρα να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε και να δούμε την επόμενη δεκαετία τι θα έχουμε για στόχο σοβαρό που θα είναι 1,5 – 2%. Το ίδιο λέει και το ΔΝΤ σε αυτό.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να το συζητήσει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Έλα όμως που ο Γκάμπριελ θέλει να το συζητήσει πριν.

Για πρόταση Μητσοτάκη 2%
"Έλα γιαγιά μου να σου δείξω τα αμπελόχώραφά σου. Και ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας έφεραν συμφωνίες 4,5% και 6%. Και έρχονται τώρα και λένε… Όταν δώσαμε τη μάχη να το πάμε μέχρι 3,5% έλεγαν πως πάμε τη χώρα στη βράχια. Προφανώς πρέπει να πάμε στο 1,5% - 2% δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό

Για σοσιαλδημοκρατία
Στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αυτή η συνάντηση στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλλημα αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφόρο της ΝΔ και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.

Συνεργασία με Κουβέλη
Νομίζω στο συνέδριο είναι μια καλή στιγμή. Θα προχωρήσει έχει ωριμάσει πια να συμπορευτούμε.

Προσφυγικό
Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Ακριβώς επειδή το γνωρίζουν θα βρεθεί τρόπος να μην σπάσει.

Για την εικόνα της χώρας
Έχουμε ενάμισι χρόνο στην κυβέρρνηση, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Η Ελλάδα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της σκληρής ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα εξάμηνο με αρνητικό τρόποε εκείνη την περιοδο αλλα επειδή είχαμε θετική κατάληξη έχει ξεχαστεί. Αλλά έχουμε αποκτήσει προστιθέμενη αξία ως παίχτης. Σημαντικός παίχτης.
Καταφέραμε μέσα σε ένα ενάμισυ χρόνο να υλοποήσουμε το σχεδιασμό μας για
εξωτερική πολιτική.
Η Ελλάδα είναι σαν ένα δέντρο που έχει τις ρίζες της στη Δύση στην ΕΕ, αλλά γέρνει και ανοίγει τα κλαδιά του προς την Ανατολή και Βορρά και Νότο.
Κίνα. Ρωσία,  Αίγυπτος Ισραήλ,  Ιράν είναι στρατηγικοί μας εταίροι και αυτό καθιστά την Ελλάδα μια ξεχωριστή χώρα μέσα στην Δύση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Για κοινωνία 
"Δύσκολη η κατάσταση… Ο κόσμος ήταν τρελαμένος τα τελευταία έξι χρόνια. Ο κόσμος νομίζω ότι η μεγάλη του πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δεν ειχαμε άλλη επιλογή και ότι δεν έφερνε κάποιος άλλος κάτι καλύτερο από αυτό που φέραμε εμείς. Ο κόσμος είδε ότι φτάσαμε στον γκρεμό και δεν ήθελε κανένας να πέσουμε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι μια προοπτική. Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σιγά – σιγά.
Σε δυο χρόνια από τώρα  η εικόνα της χώρας  θα είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να κρίνεις τώρα. Βάλαμε επίτηδες μπροστά τα δύσκολα μέτρα."

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.