Στα τέλη Αυγούστου έρχεται τελικά η «λυπητερή» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet 6.399.632 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3,25 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2017.  
Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά, ο φόρος εξοφλήθηκε σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να ξεκινά τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016. 
Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι καθώς αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.  
Επίσης αύξηση στον λογαριασμό θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα αλλά και η επιβολή νέων αυξημένων συντελεστών που αρχίζουν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ. 
Έτσι εφέτος, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο, ενώ 2,5 εκατομμύρια θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι. Στον αντίποδα αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο υπολογίζονται σε 2,4 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες οικοπεδων και μονοκατοικιών, οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων οι οποίοι έχασαν την έκπτωση του 20% αλλά και οι επιχειρήσεις που θα πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν. 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου εξαιτίας τη αδυναμία υπολογισμού της αξίας τους και αναμένεται να υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Τα λάθη που «βαραίνουν» τον λογαριασμό

Όπως επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), τα λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους είναι:
  • Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%
  • Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού.
  • Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.
  • Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.
  • Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
  • Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων.
  • Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.
  • Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.