Αλλαγή στάσης από Τσίπρα: «Δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος»
«Εκτιμώ πως όχι». Αυτό απάντησε, λακωνικά μεν σαφώς δε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή σε ό,τι αφορά την ελληνική υπόθεση, όπως είχε προειδοποιήσει πως θα κάνει κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως μεταδίδει το insider.gr, η απάντηση του κ. Τσίπρα δεν ήταν τυχαία: στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει από το μεσημέρι της Τετάρτης θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές κλεισίματος της πολιτικής προσυμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών και το «κλείδωμα» του Staff Level Agreement σε ύστερο χρόνο. Βέβαια, το βράδυ της Τετάρτης, η αναβολή της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δημιούργησε την αίσθηση επαναφοράς της κρίσης, όμως πολύ γρήγορα κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να καθησυχάσουν και να μιλήσουν για «διαδικαστικά θέματα» που εκκρεμούν. Πολιτικά, αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι θεσμοί ήθελαν να «ζυμωθούν» περαιτέρω με τα κορυφαία στελέχη τους επί του προσχεδίου για συμφωνία που υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Κάπως έτσι, κατά πληροφορίες, η επαφή θα ανακτηθεί αύριο, είτε με τηλεδιάσκεψη είτε και δια ζώσης στη Μάλτα, σε προπαρασκευαστικές επαφές πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.

Επί της ουσίας, το συμβιβαστικό σενάριο που βρίσκεται επί τάπητος περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων το 2019 (1% του ΑΕΠ) και μετάθεση της περικοπής για το αφορολόγητο στο 2020, εφόσον βέβαια η χώρα έχει πιάσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή των περικοπών θα είναι frontloaded (εμπροσθοβαρής) το 2019.

Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες του insider.gr, η εν λόγω συμβιβαστική πρόταση έπεσε στο τραπέζι από την Κομισιόν και φέρεται να τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν πως «είμαστε κοντά», εκτιμώντας πως μια πολιτική συμφωνία είναι ένας εφικτός στόχος για το Eurogroup της Μάλτας, αν και όλοι στις εκτιμήσεις του αποφεύγουν έντονα τη… βεβαιότητα, μιας και στο παρελθόν «βέβαια» σενάρια έχουν καεί στην πράξη.

Να σημειωθεί, πάντως, πως και στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν εν αναμονή, μιας και ο διάβολος πολλάκις κρύβεται στις λεπτομέρειες και, εν προκειμένω, στη στάση του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Για παράδειγμα, το Ταμείο επέμενε για πλήρως εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων το 2019, εκτιμώντας πως μπορεί να είναι προεκλογικό έτος για την Ελλάδα και άρα η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εφόσον απλωθούν χρονικά, να παραπεμφθεί στις καλένδες. Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν τα μάτια τους στραμμένα και στην αυριανή συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, μεγάλο μέρος του οποίου θα απασχολήσει και το ελληνικό ζήτημα.

Τούτων δοθέντων, στο κυβερνητικό επιτελείο τελούν εν αναμονή εξελίξεων, ίσως και εντός της ημέρας, οι οποίες εκτιμούν πως θα έχουν θετικό πρόσημο. Άλλωστε, από το μεσημέρι και τη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τουσκ είχε εκτιμήσει πως δεν θα χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία διατυπώθηκε ως αίτημα, προκειμένου να διασαφηνιστεί η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, εφόσον σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών συνέχιζαν να τίθενται προσκόμματα, όπως εκτιμούσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, το βασικό σενάριο στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρχει «κάτι» σε ό,τι αφορά την πολιτική συμφωνία, ώστε να επιτευχθεί και η ευκταία απεμπλοκή, για την οποία η κυβέρνηση διατράνωνε πως εργάζεται εδώ και μέρες. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι σημερινές επαφές να είναι παραγωγικές, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων είτε και δια ζώσης, επί μαλτέζικου εδάφους.

Να σημειωθεί, επίσης, πως, ήδη, από το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ντοναλντ Τουσκ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά ψύχραιμος στο Μέγαρο Μαξίμου. Δήλωσε, δε, ότι κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. «Χθες έγινε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η ευθύνη να φτάσουμε σε συμφωνία βαρύνει όλους όσοι εμπλεκόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.