Εμφάνιση dimotiki vivliothiki 2.jpg
Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις εβδομάδες που «τρέχει» για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με θέμα: «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο». Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 εώς 12 ετών. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου σε 150 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.Εμφάνιση dimotiki vivliothiki 7.jpg

Και κάπως έτσι, στο εργαστήριο emoticons τα σημεία στίξης, γράμματα και αριθμοί έγιναν σιγά - σιγά εκφράσεις προσώπων… Στην αρχή τα παιδιά παριστάνοντας διάφορα ζώα οδηγήθηκαν στην παντομίμα για να εκφράσουν συναισθήματα (χαρά, φόβο, απόγνωση, κρύο, ζέστη, αμηχανία κ.λπ). Η δραστηριότητα συνεχίστηκε… και τα παιδιά έφτιαξαν πρόσωπα από γράμματα και σύμβολα, τα ονομάτισαν, τους έδωσαν χαρακτήρα, σκάρωσαν από μια ιστορία κι ύστερα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα σκηνοθέτησε και ενσάρκωσε την ιστορία της παρουσιάζοντάς την στα άλλα παιδιά. Ήταν ένα πρωτότυπο ταξίδι φαντασίας και δημιουργίας με τη θερμή συνεργασία της εθελόντριας Δάφνης Μπουραντά.
Και δεν είναι μόνον αυτά… στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης τα παιδιά άκουσαν για τα σημεία του ορίζοντα, τους αστερισμούς και τους ανέμους. Την Όστρια, τον Γαρμπή, τον Σιρόκο. Έμαθαν πώς ταξίδευαν τα παλιά χρόνια με τον αστρολάβο, κι αργότερα την πυξίδα. Φαντάστηκαν τους πειρατές και τους κουρσάρους, τον Μαγγελάνο, το Βάσκο ντα Γκάμα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η εθελόντρια Μαρία Μαρή διάβασε Καββαδία, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη, η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε θάλασσα. Τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν βάρκες και βαρκάκια, αυτοσχεδίασαν και τέλος τραγούδησαν: «Ήταν ένα μικρό καράβι...».  Ιδιαίτερη συνάντηση τα ταξίδια στα βιβλία! Τα παιδιά έψαξαν τη λέξη - κλειδί που θα τα οδηγήσει στην επόμενη ιστορία - στην επόμενη περιπέτεια, στον επόμενο αυτοσχεδιασμό!
Εμφάνιση dimotiki vivliothiki 9.jpg
Όπως επισημαίνει σχετικά ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης: «Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι συνάντησης με τους γονείς και τα παιδιά, οι χώροι όπου δημιουργικά συνταιριάζεται η γνώση με το παιχνίδι, οι χώροι που οδηγούν τη ψυχή και το πνεύμα μας και μας μπολιάζουν εμάς τους μεγαλύτερους, αλλά και τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας με μία σειρά από στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος νους και η ψυχή προκειμένου η προσωπικότητα να είναι συγκροτημένη. Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες που με την πολύτιμη βοήθειά τους προχωρά με επιτυχία το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη».

Από την πλευρά της,  Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Άννα Ασπραδάκη τονίζει: «Με πολύ αγάπη και πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά του Δήμου μας προχωρήσαμε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, τη συνεργασία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος που υλοποιεί την καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Οι μικροί φίλοι του ΚΟΙΠΑΠ και της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης φτιάχνουν κατασκευές, γνωρίσουν τα σημεία στίξης και συναντούν τα ‘τέρατα’ των παραμυθιών και των μύθων».

Όσο για τη συνέχεια… το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με θέμα: «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο» έχεις ως εξής:

10 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το πρωί
Σημεία των καιρών
Περιγράφουμε την εποχή που ζούμε, πώς είναι το σχολείο, οι σχέσεις μας, οι φιλίες μας, η οικογένειά μας, η πόλη μας. Αυτά είναι τα σημεία των δικών μας καιρών.
Με την κ. Μαρία Μαρή.
Για παιδιά 9-12 ετών και έφηβους. Με προεγγραφή

11 Ιουλίου, 5:00 – 7:00 το απόγευμα
Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο
Ένα εργαστήρι φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο.
Με την κ. Ελένη Μανδαμαδιώτου
Για παιδιά  7-12 ετών. Με προεγγραφή.

12 Ιουλίου, 11:00 – 1:00 το πρωί
Από Σημείο σε Σημείο
Με το νερό και το χώμα δημιουργούμε αντικείμενα
Με την κ. Στέλλα Χριστομόγλου.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

13 Ιουλίου, 11:00 -1:00 το πρωί
Από σημείο σε σημείο
Με το νερό και το χώμα δημιουργούμε αντικείμενα
Με την κ. Στέλλα Χριστομόγλου
Για παιδιά  6-12 ετών. Με προεγγραφή

14 Ιουλίου, 11:00 -1:00 το πρωί
Από Σημείο σε Σημείο
Με το νερό και το χώμα δημιουργούμε αντικείμενα
Με την κ. Στέλλα Χριστομόγλου
Για παιδιά  6-12 ετών. Με προεγγραφή.

8 Σεπτεμβρίου, 6:30 – 8:00, το απόγευμα  
Γιορτή λήξης. Για όλα τα παιδιά.

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αφροδίτης 4, τηλ.: 210-6128825, Δευτέρα-Παρασκευή 10.30 – 18:30

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.