Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Νίκαια, υπήρχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μοτίβο, κυρίως από τους κατοίκους της Γαλλίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την γαλλική σημαία για να υποδηλώσουν πως δεν θα υποκύψουν στο φόβο της τρομοκρατίας. Ήταν μία κίνηση μαζικής εκδήλωσης εθνικής υπερηφάνιας, που πήγαζε από την πεποίθηση ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν μια κοινή εθνική ταυτότητα. 
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη μετά την επίθεση στη Ράμπλας. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς μόνο στις σημαίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην έλλειψη μιας γενικότερης εθνικής αντίδρασης. Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη είχαν κι έχουν διαφορετική οπτική σε πολλά θέματα κι αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Είναι γνωστό πως οι Καταλανοί επιθυμούν να αποσχιστούν από την Ισπανία. Την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο από το καταλανικό κοινοβούλιο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Βέβαια, όποιο αποτέλεσμα και αν έχει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, καθώς ήδη η ισπανική κυβέρνηση, αλλά και η δικαιοσύνη, έχουν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα το αναγνωρίσουν. Προφανώς, αυτή την απόφαση δεν τη βλέπουν με καλό μάτι στην Καταλωνία, όπου το «ναι» για την ανεξαρτησία αναμένεται να φτάσει το 70%.
Μετά τα όσα θλιβερά έγιναν στη Ράμπλας, αυτό το κίνημα υπέρ της απόσχισης, είναι πιθανόν να δυναμώσει. Κι αυτό γιατί οι αντιδράσεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα φανέρωσαν εκ νέου και σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτιστικές διαφορές που έχουν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Ενώ στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν του στυλ «δεν φοβάμαι», ένα σύνθημα που κατέκλεισε άμεσα την πόλη, στην υπόλοιπη Ισπανία παρατηρήθηκε ένα κίνημα μίσους κατά των Ισλαμιστών. 
Η αντίδραση των Καταλανών είχε περισσότερο στο κέντρο της την ανοχή, παρά το μίσος και τον φόβο, κάτι που παρατηρήθηκε βεβαίως από την υπόλοιπη Ισπανία, όπου οι κάτοικοι της Βαρκελώνης θεωρούνται γενικά περισσότερο στενόμυαλοι και εθνοκεντρικοί. Όλο αυτό ίσως να έχει αντίκτυπο στην αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης προς το δημοψήφισμα: όσο περισσότερο κερδίζουν οι Καταλανοί τη συμπάθεια του κόσμου, τόσο θα είναι πιο δύσκολο για την ισπανική κυβέρνηση να αρνηθεί στυγνά την απόφασή τους.
Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη μια τεράστια πορεία στη Βαρκελώνη, την οποία η κυβέρνηση της Μαδρίτης θέλει να χρησιμοποιήσει ως βιτρίνα για μια ενωποιημένη Ισπανία εναντίον ενός «κοινού εχθρού». Στην Καταλωνία δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την πρόθεση και ζητούν στην κορυφή της πορείας να μην είναι ούτε ο Βασιλιάς Φελίπε, ούτε μέλη της κυβέρνησης, αλλά οι κάτοικοι της Βαρκελώνης που έσπευσαν πρώτοι στη Ράμπλας για να βοηθήσουν. Μην ξεχνάμε ότι η Ισπανία ως χώρα έχει στενούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, τις οποίες τα κόμματα του καταλωνικού κοινοβουλίου κατηγορούν ότι υποθάλπουν τον ISIS.
Από το Σάββατο και μέχρι την 1η Οκτωβρίου, είναι πιθανό να δούμε εξελίξεις στην Ισπανία.