Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΣΊΛΗΣ ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά δεν θα μπω στον πειρασμό ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να σχολιάσω την επικαιρότητα και τα τρέχοντα ζητήματα τα οποία έχουν τους συμβολισμούς τους, όπως είναι η περίπτωση του σημαιοφόρου και της αριστείας, η οποία προκύπτει μέσα από την καθημερινότητα που θέλει αποπροσανατολιστικά να επιβάλει η Κυβέρνηση, λειτουργώντας με συμβολισμούς, αλλά θα μπω απευθείας στο νομοσχέδιο.
Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο πραγματικά έχει και τους συμβολισμούς και την ουσία μιας πολιτικής που πρέπει να τη διαγνώσουμε αν είναι αριστερή και σώζει την ψυχή αυτών που την φέρνουν ή είναι ψευτοαριστερή, λαϊκίστικη, δημαγωγική, καταστροφική και επικίνδυνη για τη χώρα.
Άρα, μπαίνω ευθύς αμέσως στο νομοσχέδιο και προσπαθώ να διαγνώσω τους λόγους για τους οποίους το φέρατε σήμερα εδώ εσπευσμένως, λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές του Αυγούστου.
Πραγματικά, δυόμισι χρόνια δεν είχατε τις αγωνίες αυτές; Άλλωστε η υγεία είναι στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, άρα μια αριστερή Κυβέρνηση, όταν θέλει να επιβεβαιώσει την αριστεροσύνη της, δεν θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να καλύψει το κενό της πρωτοβάθμιας υγείας;
Το κενό το είδατε βέβαια, παραβλέποντας τον νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο είχατε μπροστά σας, στα χαρτιά σας, που είχε την πρόβλεψη του οικογενειακού γιατρού. Είχατε, λοιπόν, νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο έτοιμο. Εσείς είπατε εξαρχής ότι υπάρχει κενό. Αυτό το κενό δυόμισι χρόνια δεν είχατε την αγωνία να το καλύψετε;
Σε αυτήν την Αίθουσα τουλάχιστον πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Διότι, όταν έρχεται κάποιος λίγες ώρες στα κλεφτά του καλοκαιριού να κάνει τη ναυαρχίδα της νομοθετικής του παρέμβασης για το κοινωνικό κράτος, δηλαδή για την πρωτοβάθμια υγεία, προβληματίζεσαι και αναρωτιέσαι: «Τώρα εδώ; Πάνω στην παιδεία, πάνω στου Παππά το νομοσχέδιο, περνά στη ζούλα την Πρωτοβάθμια Υγεία»;
Όπως βλέπετε στα θέματα της επικαιρότητας το κομμάτι της υγείας έχει πέσει πολύ χαμηλά, ενώ θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα σας. Άλλες ήταν οι αγωνίες και οι σκέψεις σας φαίνεται και πραγματικά θα τις αποκαλύψουμε.
Γιατί, λοιπόν, αυτό γίνεται τον Αύγουστο, λίγο πριν τις διακοπές και το κλείσιμο της Βουλής; Γιατί έχουμε μπροστά την τρίτη αξιολόγηση. Η τρίτη αξιολόγηση έχει προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν; Το είπε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως ότι προσπαθούμε να είμαστε αριστεροί μέσα σε ένα μνημονιακό περιβάλλον.
Εγώ προσπαθώ τώρα να διαγνώσω ποιες είναι οι ανάγκες. Καταλήγω στο ότι δύο είναι οι ανάγκες που αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις αυτού του νομοσχεδίου. Πρώτον, οι μνημονιακές σας υποχρεώσεις, έτσι όπως τις υπογράψατε και με τα δύο χέρια το καλοκαίρι του 2015, το τρίτο μνημόνιο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ, μην κάνετε προσωπικές αναφορές.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
….δεν έχετε το πολιτικό θάρρος και κρύβεστε και τα μαθαίνουμε από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως διαρρέονται. Τι στο καλό έχετε συνομολογήσει εκεί πέρα, κύριε Πρόεδρε της Βουλής; Είναι ένα μεγάλο πολιτικό έλλειμμα το οποίο θα καθορίζει τα επόμενα χρόνια τη δικιά σας προεδρία.
Εντάξει, η Κυβέρνηση έπρεπε να κρυφτεί. Τα συμπληρωματικά μέτρα που συνομολογήσατε μες στο Μάη, ως καλά, πειθαρχημένα παιδιά του Τόμσεν και του Σόιμπλε, δεν έπρεπε να τα ξέρει η Ελληνική Βουλή για να δούμε πώς θα κινηθεί το πλαίσιο και ο δρόμος στην παιδεία, στην υγεία κ.λπ.; Η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας από πού θα αντληθεί; Από πού θα αντλήσει πόρους περικοπών;
Αφού το βρήκαμε τέλος πάντων, πηγαίνω στη σελίδα 20, στο άρθρο 67 και διαβάζω το «ΤΟΜΥ». Κύριε Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτά, βλέπω είστε καλοί «yes men» στην τρόικα. Ό,τι σας λέει η τρόικα πάτε και το φέρνετε; Για να δούμε, λοιπόν. Είναι μια ανάγκη, δημοσιονομική πειθαρχία, δαπάνες οι οποίες πρέπει να περικοπούν. Άρα, αυτό πρέπει να το ικανοποιήσετε. Το κρατάμε…
Δεύτερον, είναι ένα κομματικό ακροατήριο που πρέπει να το ικανοποιήσετε. Σήμερα, λοιπόν, υπογράφει ο Υπουργός, αφού ενέκρινε το ΑΣΕΠ τρεις χιλιάδες διορισμούς. Για να σας πω τώρα, αριστερέ κύριε Υπουργέ μου, από πότε τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι θέσεις ΑΣΕΠ και μάλιστα δημόσιες θέσεις; Δημόσιοι λειτουργοί βγαίνουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
Εσείς, η Αριστερά, δεν λέγατε ότι αυτοί που είναι στα προγράμματα είναι οι είλωτες της ελληνικής κοινωνίας, η νεολαία που πάει για 400, 500, 600 ευρώ; Δεν έχει σημασία που τους ξεγελάτε σήμερα και λέτε Επιμελητής Α’ ή Β’ στον μισθό.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή το ΕΣΠΑ δημιουργεί δομές όπου θα έχει αύριο νομικό έρεισμα κάποιος να ζητήσει μονιμοποίηση του Δημοσίου;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά είναι σοβιετικό ή μνημονιακό; Πρέπει να καταλήξετε στο τι είναι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας πω, κύριε Παπαδόπουλε. Είναι κουτοπόνηρο, λαϊκίστικο. Είστε καλός με τον Τόμσεν. Γιατί; Για να τα πούμε τώρα. Θα το εξηγήσω. Θέλει λίγη προσοχή, όμως.
Κοιτάξτε να δείτε, είπαμε να μιλήσουμε λίγο σοβαρά. Ακούστε με, όμως, όπως άκουσα εγώ τον κ. Ξανθό. Εδώ λοιπόν τι κάνετε; Φέρνετε τον gate keeper, τον ΤΟΜΥ. Πέστε τον οικογενειακό γιατρό, αλλά δεν σας αρέσει η έννοια της οικογένειας απ’ ότι φαίνεται και τον λέτε ΤΟΜΥ.
Αφού δεν σας αρέσει. Είστε κομμουνιστές. Όχι, μην λέμε αυτή τη λέξη τώρα. Θα έρθει εδώ η άλλη πτέρυγα και θα πέσει να σας πλακώσει. Αφήστε το αυτό. Είστε «Αριστεροί»!.
Άρα, λοιπόν, ο ΤΟΜΥ ως gate keeper, ως αυτός που εισάγει στο σύστημα τον ασθενή, έχει μια αυστηρά πορεία. Αυτό πραγματικά το ζητάει. Η ΤΡΟΙΚΑ ζητάει λοιπόν τιθάσευση των δημοσιονομικών δαπανών και δεν ακούει εσένα, πολίτη,  που σε πόνεσε το αυτί και πας στο νοσοκομείο ή εσένα που σε πόνεσε το αυτί σου και πας στο κέντρο υγείας ή εσένα που σε πόνεσε η κοιλιά σου και πας από δω και από κει. Όλη αυτή η διαδικασία αυξάνει τα έξοδα. Όχι, θέλει πειθαρχία πραγματικά. Είναι αυτό ένα σύστημα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως δημοσιονομικά πειθαρχημένο. Έχει μία βάση. Λέμε κι εμείς για τη δημοσιονομική πειθαρχία…
Το ερώτημα είναι άλλο. Πώς μπορείς να ταιριάξεις αυτά τα δύο; Είναι κρατικό σύστημα; Όχι. Είναι μαϊμού σύστημα κρατικό. Όμως εσείς τι κάνετε; Έρχεστε τώρα εδώ να στήσετε κρατικές δομές πάνω σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο έχει προοπτική;
Όχι, κύριε Υπουργέ. Τι είπατε τώρα εδώ; Μας φέρατε κάτι αναλογίες ότι από το 2020 θα μπει το κράτος μέσα εξ’ ολοκλήρου με τους πόρους του. Όταν μπει το κράτος μέσα το 2020 και βρεις 400 εκατομμύρια…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): 80 εκατομμύρια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σήμερα. Ξεκινάς με 80 εκατομμύρια και έχεις άλλα 60 εκατομμύρια για να πας στα 140 εκατομμύρια. Αυτά έχεις ως χρήμα. Ξέρεις τι λες; Λες στον κ. Τόμσεν «εγώ ξεκινάω τον ΤΟΜΥ gate keeper, ο οποίος θα μου ελέγξει τη ροή του ασθενούς, θα έχω πειθαρχία σε αυτό το σύστημα και μάλιστα με αυστηρότητα χωρίς επιλογή», για να είμαι λίγο αριστερούλης. Εγώ τον κρατάω πειθαρχημένο και τον πηγαίνω εκεί που εγώ κρίνω ως γιατρός, για να μην πω κομματικός ινστρούκτορας. Τουλάχιστον εγώ θέλω να ελέγξω σε επίπεδο γειτονιάς την υγεία και χαλάτε και την έννοια της γειτονιάς τώρα.
Κοιτάξτε να δείτε. Κάνετε μια πολιτική τώρα και λέτε: «Ελληνικέ λαέ, στη γειτονιά σου έρχομαι». Αφήστε λίγο τη γειτονιά έξω, αφήστε τη γειτονιά στην άκρη γιατί αυτός δεν θα είναι ο οικογενειακός γιατρός. Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτό που λέμε εμείς, με ελεύθερη επιλογή. Αυτός θα είναι ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν ντρέπεστε λίγο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ΤΟΜΥ δεν μπορεί να έρθει και να μιλήσει για οικογενειακό γιατρό, αυτός ο οποίος θα επιβληθεί στον κόσμο και θα είναι υποχρεωτική η είσοδος του κόσμου δια αυτού. Όχι, κύριε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είσαστε άσχετοι και επικίνδυνοι. Και δεν σας νοιάζει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε όμως τώρα αυτό που θα σας πω και αφήστε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Καρφάκι δεν σας καίγεται για την περίθαλψη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς πήρατε τα μεταπτυχιακά σας κραυγάζοντας κάτω από το Υπουργείο του Λοβέρδου. Εσείς εκεί τα πήρατε τα μεταπτυχιακά σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Το μόνο που σας νοιάζει είναι να κρατήσετε τα ιδιωτικά μαγαζιά ανοιχτά. Δεν σας ενδιαφέρει το Δημόσιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ! Όχι διάλογο!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χαλαρώστε λίγο, κύριε Υπουργέ. Δεν σας είπαμε ούτε ψεύτη ούτε κλέφτη. Είπαμε ότι κάνετε πολιτικές πονηριές. Αυτό είπαμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Δεν μπορούμε να αντέξουμε…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα αντέξετε όλα! Όσα και να γίνουν, θα τα αντέξετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Οικονόμου, θα σας παρακαλέσω να μην κάνετε διάλογο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ δεν θα είναι Βενεζουέλα, όπου όποιοι είναι αντίθετοί σας ή θα συλλαμβάνονται ή θα κλείνονται σε δωμάτια. Εδώ πέρα θα μας ακούσετε. Θα μας ακούσετε όλους.
Όταν λοιπόν πάτε στον κόσμο, στον πολίτη, σε επίπεδο γειτονιάς και του πείτε: ΤΟΜΥ, ΤΟΠΦΥ, ΚΔΕ και όλα αυτά τα περιβόητα, στην ουσία δεν του λέτε τίποτα. Ξέρετε γιατί δεν λέτε τίποτα; Γιατί δεν αφήνετε τον Έλληνα πολίτη να έχει επιλογή. Δεν έχει επιλογή. Και από τη στιγμή που δεν έχει επιλογή, από τη στιγμή που του στερείτε την επιλογή του γιατρού του, όλο αυτό το σύστημα θα καταρρεύσει.
Από εκεί θα καταρρεύσει, όχι γιατί έχει μόνο 80 εκατομμύρια και 60 εκατομμύρια τον δεύτερο χρόνο, αλλά γιατί του στερείτε την επιλογή. Από τη στιγμή που τον υποχρεώνετε να πάει στον γιατρό που θα του πει π.χ. ο κ. Παπαδόπουλος, ειλικρινά δεν θα πάει κανένας σε αυτόν τον γιατρό όσο κι αν του το επιβάλετε.
Κάνει και κάτι άλλο. Αν δεν κάνω λάθος, ο ΕΟΠΥΥ δίνει σήμερα 110 εκατομμύρια για τους πέντε χιλιάδες εξακόσιους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αυτούς θα τους κόψετε. Εγώ λέω σήμερα, εδώ από το Βήμα -και θα κριθούμε και θα τσεκαριστούμε σε λίγο καιρό- ότι αυτοί οι πέντε χιλιάδες εξακόσιοι…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Θα τους κάνουμε επτάμισι χιλιάδες. Είναι υπολογισμένο μέχρι τελευταίας δεκάρας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας άκουσα τι είπατε.
Εγώ λέω τους πέντε χιλιάδες εξακόσιους θα τους διώξετε. Θα αφήσετε ούτε χίλιους, διότι θα έχετε τα ΤοΜΥ και λέτε μέσα στο νομοσχέδιο, «αν δεν καλύψω πληθυσμιακά με τα ΤοΜΥ και τα κέντρα υγείας, μετά θα πάω στον συμβεβλημένο». Ξέρετε γιατί θα τους κόψετε; Γιατί τα 110 εκατομμύρια θα τα προσφέρετε στον Τόμσεν ως δημοσιονομική προσαρμογή.
Γελάτε, κύριε Μαντά; Δεν έχει καταλάβει κανένας τίποτα πραγματικά, διότι είναι αριστοτεχνικά στημένο το νομοσχέδιο.
Αφήστε με να μιλήσω δύο λεπτά ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχετε δύο λεπτά ακόμα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όμως, αν είχατε την επιθυμία να στήσετε ένα κρατικό σύστημα καινούργιο, θα πήγαινε πραγματικά αυτό που έβαλε ως ψευτοδίλημμα προηγουμένως ο Ξανθός, που είπε «Δεν θα στηρίζαμε και δεν θα ενισχύαμε ήδη τις κρατικές δομές;». Λέω κι εγώ αυτό θα έκανε. Δηλαδή διακόσια κέντρα υγείας που υπάρχουν τώρα και εκατό παλαιά καταστήματα του ΙΚΑ και άλλα διακόσια πολυιατρεία και τοπικά ιατρεία, είναι πεντακόσιες δημόσιες δομές.
Προσέξτε. Και εγώ λέω δεν ενισχύει η Αριστερά το ήδη δημόσιο πλούσιο και πλήρες σε εύρος πανελλαδικό δίκτυο πρωτοβάθμιας και πάει και στήνει άλλα διακόσια πενήντα; Σε τελική ανάλυση αν το εξελίξει, είναι επτακόσιες πενήντα με οχτακόσιες νέες δομές!
Εγώ με τον Ιάσωνα τον Φωτήλα έχουμε πάει σε πενήντα νοσοκομεία και σε σαράντα πέντε Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε. Και βλέπουμε τα κενά. Δεν χρειαζόμαστε να μας τα πει η ΠΟΕΔΗΝ. Μαζί με τον Ξανθό και τον Πολάκη φώναζαν και έκαναν τα διάφορα μέχρι πριν από δύο χρόνια. Σήμερα είναι κακοί χθες ήταν καλοί!
Όμως, δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν αυτές οι δομές; Όχι. Ακολουθείτε άλλη πορεία. Φτιάχνετε αυτές τις διακόσιες τριάντα εννιά νέες δομές. Θα βάλετε τους τέσσερις χιλιάδες από το παράθυρο χωρίς ΑΣΕΠ, από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μόλις χάσετε τις εκλογές σε λίγους μήνες, θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση και θα αντιμετωπίσει το εξής παράδοξο.
Θα έχει διακόσιες πενήντα δομές καινούργιες και πεντακόσιες παλιές, σύνολο επτακόσιες πενήντα. Θα έχει συν τρεις χιλιάδες, οι οποίοι δεν έχουν μπει μέσα εκτός ΑΣΕΠ και διαδικασίες διαφανείς –κατά τη δική μας άποψη- δεν θα έχει και φράγκο για μετά, γιατί θα έχει τελειώσει και το ΕΣΠΑ. Τι θα τους κάνουμε; Ερωτώ.
Γι’ αυτό λοιπόν σας λέμε ότι δεν θα υπάρχει τέτοια καυτή πατάτα σαν αυτή την καυτή πατάτα που ετοιμάζετε εσείς στην επόμενη κυβέρνηση. Γιατί; Διότι εμείς θα λειτουργήσουμε τελείως διαφορετικά.
Ακούστε, λοιπόν το δικό μας σχέδιο μέσα σε δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος! Τον χρόνο που του δίνετε τον αφαιρείτε από εμάς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να μιλήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Οικονόμου, ολοκληρώνετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Δείξτε την ανοχή που δείξατε και στους άλλους Κοινοβουλευτικούς. Μπορεί να ενοχλούνται, αλλά δεν πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θα σας δώσω ένα λεπτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τη δευτερομιλία μου παρακαλώ. Πραγματικά τους ερεθίζω, δεν πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Πόσο χρόνο θέλετε, κύριε Οικονόμου; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πόσο θέλετε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δύο κουβέντες θέλω να πω. Δώστε μου δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχετε δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πιστεύουμε ότι η πρωτοβάθμια είναι μια σοβαρή υπόθεση που αφορά την υγεία όλου του πληθυσμού, γιατί παρέχει αγωγή υγείας, κουλτούρα πρόληψης. Είναι για όλους κι όχι για λίγους και παρέχεται δωρεάν. Αυτό πιστεύει η Νέα Δημοκρατία.
Να διαβάσετε τι λέει η Νέα Δημοκρατία. Το τι θα λέει η Νέα Δημοκρατία θα το πούμε εμείς. Λέει η Νέα Δημοκρατία αυτό που είπε ο Ξανθός;
Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί ο κ. Ξανθός, ως κλασσικός, παλαιάς κοπής πολιτικός, βάζει λόγια στον αντίπαλο τα οποία δεν υπάρχουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν είμαι σαν μερικούς από εσάς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πρωτοβάθμια, λοιπόν, είναι αυτή που πολλαπλασιάζει τον υγιή πληθυσμό, μειώνοντας τη νοσηρότητα και την ασθένεια.
Εμείς υποστηρίζουμε την Πρωτοβάθμια όπου τον ιατρό της οικογένειας -έτσι θα τον λέμε- τον επιλέγει ελεύθερα ο πολίτης. Στηρίζουμε ένα σύστημα που αξιοποιεί το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών, κρατικών και ιδιωτικών. Στη δική μας πρόταση θέλουμε μία πρωτοβάθμια που υπηρετεί τον πολίτη, δομεί υπηρεσίες και δαπανά πόρους, τους πόρους του Έλληνα φορολογούμενου. Εσείς θέλετε μία πρωτοβάθμια που δομεί συμφέροντα, σπαταλώντας πόρους.
Η δική μας πρόταση είναι τελείως διαφορετική. Δομεί υπηρεσίες και δαπανά πόρους του Έλληνα φορολογούμενου. Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον του πολίτη για εμάς. Ο αδύναμος πολίτης, και τελειώνω, που έχει ανάγκη να βρει φροντίδα και περίθαλψη, τις βρίσκει άμεσα, δωρεάν από τον καλό γιατρό, που τον επιλέγει ο ίδιος, γιατί του δίνουμε εμείς τέτοιο δικαίωμα, ο ίδιος να επιλέγει τον καλό γιατρό.
Εμείς θέλουμε ένα σύστημα  που υποτάσσεται στις ανάγκες των αδυνάμων και στις επιλογές των πολιτών. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, με ιδιαίτερη κατεύθυνση στις δομές για τους χρόνια πάσχοντες και την ψυχική υγεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Οικονόμου, ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Ένα νομοσχέδιο, που έχει είκοσι πέντε άρθρα και στην πίσω πλευρά του λόφου, τη σκοτεινή, έχει τριάντα δύο υπουργικές αποφάσεις και δύο συμφωνίες-συμβάσεις, είναι ένα σκοτεινό νομοσχέδιο, το οποίο δεν αναλογεί στον ελληνικό λαό και δεν δίνει προοπτική στην Υγεία.
Εμείς το καταψηφίζουμε, είμαστε κάθετα αντίθετοι και πραγματικά θα το πολεμήσουμε, γιατί έτσι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον.





Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.