«Δε θέλουμε ένα κόμμα για να βολέψουμε τους κολλητούς μας. Θέλουμε ένα κόμμα για να κυβερνήσουμε αύριο», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.
Ιδιαίτερα αναλυτικός και επεξηγηματικός ήταν στις απαντήσεις του στους ακροατές που τον ρώτησαν για την ψηφοφορία που θα αναδείξει τον ηγέτη του νέου προοδευτικού Κινήματος: «Ο φοιτητής που βρίσκεται στη Βέρνη ή στο Εδιμβούργο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει από τον υπολογιστή του. Με την ταυτότητά του και την πιστωτική του κάρτα θα ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και θα παίρνει έναν κωδικό για να μπορεί να ψηφίσει. Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μια εβδομάδα πριν για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να λέμε "θα μου στείλεις email, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί"».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι «θα υπάρχει και η κλασική ψηφοφορία όπου θα μπορεί ο καθένας με την ταυτότητα του να πηγαίνει στο Δημαρχείο ή στο καφενείο και να ψηφίζει. Οι κάλπες θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίζει και να ξαναψηφίζει. Όσοι θέλουν θα δηλώνουν μέλη του νέου φορέα και όσοι θέλουν θα δηλώνουν φίλοι. Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν θα δημοσιοποιούνται και οι κατάλογοι με τους φίλους θα καταστρέφονται με την ευθύνη του Νίκου Αλιβιζάτου». Εξήρε δε, τον Νίκο Αλιβιζάτο επισημαίνοντας ότι «είναι ένας προοδευτικός αδέκαστος νομικός και ότι η παρουσία του εγγυάται πως η διαδικασία θα γίνει χωρίς παρατράγουδα και θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του νέου φορέα, χαρακτηρίζοντας γενναία την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποδεχθεί την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο το Ποτάμι: «Είναι γνωστό ότι η κυρία Γεννηματά ζητούσε τόσο καιρό την ένταξη του Ποταμιού στη ΔΗΣΥ λέγοντας: "ελάτε στη ΔΗΣΥ και μετά πάμε σε εκλογή αρχηγού". Κάτι που εμείς είχαμε απορρίψει κατηγορηματικά. Τελικά συμφωνήσαμε ότι πάμε σε έναν εντελώς νέο φορέα, με εκλογή αρχηγού από την κοινωνία». Και έτσι – όπως είπε χαρακτηριστικά – θα έχουμε ένα "no name κόμμα" που θα αποκτήσει ταυτότητα ανάλογα με την πολιτική πλατφόρμα του αρχηγού που θα κερδίσει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το όραμά του για τον νέο φορέα εμπεριέχει «μεγάλη δόση νέου μαζί με λίγο καλό παρελθόν» και ανέφερε ως παράδειγμα την «επανάσταση ΑΣΕΠ» που προώθησε το 1994 ο Σάκης Πεπονής. «Δεν μπορείς όμως με παλιά υλικά να φτιάξεις κάτι καινούριο. Αν οι πρώτες καρέκλες γεμίσουν με ανθρώπους που έχουν ασκήσει εξουσία, έχουμε αποτύχει. Πρέπει να αφήσουμε πολλές άδειες καρέκλες στις πρώτες σειρές για νέους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι ο «μεγάλος εγγυητής σε αυτή τη διαδικασία θα είναι οι ψηφοφόροι. Αν ψηφίσουν 200.000 σε αυτή τη διαδικασία δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Αν ψηφίσουν 50.000 μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες».
Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών, σημείωσε ότι «αυτό που οραματιζόμαστε εμείς για το κέντρο δεν έχει καμία επαφή με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι σιαμαίοι και αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με μια πρόχειρη επέμβαση. Κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δε λέει ότι κυβερνά η Αριστερά. Κυβερνά ένα μείγμα ακροδεξιάς και αριστεράς, μια συμμαχία εθνικολαϊκιστών».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.