Αποτέλεσμα εικόνας για κεδε ιωαννινα
\
ΟΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
2. Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
3. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
3.1. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
3.2. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.2.1.  Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
3.2.2.  Η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση
3.2.3.  Οι αρμοδιότητες
3.2.4.  Το Ανθρώπινο Δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
3.2.5.  Η καταστατική θέση των αιρετών
3.2.6.  Εποπτεία – Έλεγχος – Ελεγκτικοί Θεσμοί
3.2.7.  Εκλογικό Σύστημα
3.2.8.  Η διοικητική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη των Μικρών Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων
3.3. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
3.4. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
3.4.1. Οι οικονομικές και αναπτυξιακές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση
3.4.2. Βραχυπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι
3.4.3. Στρατηγικές Παρεμβάσεις
3.5. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
3.5.1. Ο Χωρικός Σχεδιασμός προϋπόθεση για την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη
3.5.2. Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη
3.5.3. Πολιτική Προστασία
3.5.4. Αγροτική Ανάπτυξη
3.5.5. Τουριστική Ανάπτυξη
3.6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΥΓΕΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
3.7. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 4. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ


ΑΠΟΦΑΣΗ
Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Ιωάννινα, 30 Νοεμβρίου–2 Δεκεμβρίου 2017

1. ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥTEΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Tο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος δηλώνει την αποφασιστικότητα του αυτοδιοικητικού κινήματος να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες, που στόχο θα έχουν τη Μεταρρύθμιση του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Κεντρικοί άξονες της Μεταρρύθμισης θα είναι η ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων κι ευθυνών, από την Κεντρική Εξουσία προς τους Δήμους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
Καθώς και η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει βάρος στην τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί να γίνει πράξη το αυτονόητο. Να  λαμβάνονται οι αποφάσεις στον εγγύτερο βαθμό προς τους πολίτες. Να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική, ώστε να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον τους.
Στη βάση αυτή, απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις απόψεις που παρουσίασε στο Συνέδριο μας ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης.
Με βάση τις διεκδικήσεις της , η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί αδιαπραγμάτευτες τις παρακάτω θέσεις της:  
1.    Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
2.    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
3.    Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
4.    Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
5.    Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
6.    Την ισότιμη  συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.


2. Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Το Τακτικό Συνέδριο 2017 της ΚΕΔΕ επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο του 2016 για την Αναθεώρηση του «Καλλικράτη», όπως αυτές συμπληρώνονται με την παρούσα Απόφαση και αφορούν στα ακόλουθα: 
Ø ΤΙΣ μεταρρυθμΙσειΣ του κανονιστικοΥ πλαισΙου
α.  το Σύστημα Διακυβέρνησης
β.  τις αρμοδιότητες
γ.  την οικονομική διαχείριση
δ.  το προσωπικό των ΟΤΑ
ε.  την καταστατική θέση των αιρετών
στ.  τους συμβασιακούς θεσμούς
ζ.  τα ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ
η.  την εποπτεία, τον έλεγχο και τους ελεγκτικούς θεσμούς
Ø ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ τΗν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Των ΔΗμων
Ø ΤΗ ΔιαβαθμιδικΗ ΣυνεργασΙα ΔΗμων – ΠεριφερειΩν
Ø ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

3. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Το Τακτικό Συνέδριο 2017 της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι είναι πλέον αναγκαίο να αναβαθμιστεί ο πολιτικός, ο διοικητικός και ο αναπτυξιακός ρόλος των Δήμων, προκειμένου να συμβάλλουν αποτελεσματικά όχι μόνο στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότησή της και στη βελτίωση των υπηρεσιών στους πολίτες.
Η αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους και των θεσμών του, ώστε να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικός πυλώνας της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας και γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή την προγραμματιζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Για το λόγο αυτό το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να διατυπώσει προς την Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία τις ακόλουθες συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

3.1. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Το Τακτικό Συνέδριο αποφασίζει η ΚΕΔΕ να ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία δημοκρατική διαβούλευση σε όλους τους Δήμους και σε όλες τις ΠΕΔ, που θα κορυφωθεί με ένα αφιερωμένο στη Συνταγματική Αναθεώρηση Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.
Η αντίληψη για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα στηριχθεί καταρχήν σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι μπορεί να εμπλουτιστούν κατά τη διαδικασία του διαλόγου :
1. Νέος αναβαθμισμένος και αποσαφηνισμένος ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε σχέση με την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και σε σχέση και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (με αναθεώρηση των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος).
2. Συνταγματική οριοθέτηση νέου πλαισίου ως προς τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ (επιτακτικότερη δέσμευση μεταφοράς πόρων για την άσκηση των ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων, ανάθεση στους θεσμικούς φορείς της Τ.Α. της απόδοσης και κατανομής των φορολογικών πόρων της και άρση των συνταγματικών εμποδίων ως προς την υιοθέτηση της φορολογικής αποκέντρωσης).
3. Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού εποπτείας και οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ με Συνταγματική εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του.
4. Ενεργή συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τ.Α. στη νομοθετική διαδικασία που αφορά τα αυτοδιοικητικά θέματα (ειδική και υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τ.Α., δυνατότητα στους θεσμικούς φορείς της Τ.Α. να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία για θέματα της Τ.Α.).

3.2. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.2.1. Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση & ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης πρέπει να είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος και ο κύριος προγραμματικός άξονας της προετοιμαζόμενης από την Κυβέρνηση διοικητικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διεκδικούμε την προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης με αξιολόγηση και επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των τριών επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης κατά τομέα δημόσιας πολιτικής και τη συστημική συνεργασία των επιπέδων αυτών, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της εταιρικής σχέσης και της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες και με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη δυνατή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών, εξαντλώντας τα σχετικά όρια του Συντάγματος και της αντίστοιχης νομολογίας.
Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει στην ενοποίηση των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης με τελικό στόχο μια ολοκληρωμένη Ψηφιακή Διοίκηση «χωρίς εσωτερικά σύνορα» και με απόληξή της τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των Δήμων.
Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αφορά καταρχήν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών και ιδιαίτερα:
·      του αναπτυξιακού προγραμματισμού,
·      του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και
·      του επιχειρησιακού σχεδιασμού
Στη συνέχεια θα αφορά τομεακές λειτουργικές περιοχές (Αδειοδοτήσεις, Προστασία του περιβάλλοντος, Διαχείριση των υδάτων, Διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων, Διαχείριση των κινδύνων από φυσικές & τεχνολογικές καταστροφές– Πολιτική προστασία, Προώθηση της απασχόλησης, Κοινωνική πολιτική & υπηρεσίες υγείας, Εκπαίδευση & δια βίου μάθηση κλπ).
Στο πλαίσιο προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του Νόμου 1622/1986 για τον Δημοκρατικό προγραμματισμό.
3.2.2.  Η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση
Η εφαρμογή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης σε μια περιοχή, όπως είναι το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και ευρύτερα η Αττική, καθώς και η Θεσσαλονίκη, οδηγεί στην Μητροπολιτική Διακυβέρνηση.
Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε μια Μητροπολιτική περιοχή υπάρχει ένας ενιαίος Μητροπολιτικός φορέας που συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην Ελλάδα το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και επομένως στην επόμενη τροποποίησή του πρέπει να προβλέπεται ρητά η συγκρότηση ενιαίου Μητροπολιτικού φορέα.
3.2.3.  Οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα και με το Άρθρο 102 του Συντάγματος προτείνουμε:
Ø  Εφόσον μια δημόσια πολιτική στοχεύει κυρίως στην τοπική ανάπτυξη, να σχεδιάζεται η πολιτική αυτή σε κεντρικό επίπεδο και να εκπονείται το σχετικό νομικό πλαίσιο, αλλά να εξειδικεύεται και να εφαρμόζεται από τους Δήμους. Επίσης, οι Δήμοι να ασκούν τις αρμοδιότητες που συνδέονται με τις πολιτικές τοπικής ανάπτυξης.
Ø  Παράλληλα, οι Δήμοι να αναλάβουν το κύριο βάρος παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κυρίως μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Ø  Υπάρχουν δημόσιες πολιτικές που εμπεριέχουν και τις τρεις διαστάσεις (εθνική, περιφερειακή και τοπική), οπότε πρέπει να κατανέμονται αντίστοιχα οι σχετικές λειτουργίες τους.
Ø  Την κατάργηση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης, αφού οι αρμοδιότητες τους  μπορούν να ασκηθούν από τους Δήμους, είτε αφορούν τοπικές υποθέσεις είτε είναι εκχωρούμενες κρατικές αρμοδιότητες. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τη συνολική υπαγωγή των υπηρεσιών αυτών στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (με το σύνολο των ανθρώπινων & οικονομικών πόρων και της υλικοτεχνικής υποδομής τους).
Παράλληλα, επαναβεβαιώνουμε την απόφαση του προηγούμενου Τακτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά «πακέτων» αρμοδιοτήτων στους Δήμους, όπως :
Ø  Η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας όλων των νομικών προσώπων του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και του κοινωνικού τομέα.
Ø  Η αδειοδότηση της άσκησης του επαγγέλματος όλων των φυσικών προσώπων–επαγγελματιών του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων της χορηγηθείσας άδειας.
Ø  Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Επίσης, διεκδικούμε τη διοικητική και ουσιαστική μεταφορά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση των ακόλουθων συγκροτημένων κρατικών δομών:
1.    των Κοινωνικών Ιδρυμάτων
2.    Τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
3.    των Γραφείων του ΟΑΕΔ
4.    των Δομών Πρόληψης και των Δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας.
Είναι αυτονόητο ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και τη σχετική υλικοτεχνική υποδομή.
Επίσης, είναι αναγκαία η τροποποίηση του Νόμου 4412/2016 περί ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, με στόχο την προσαρμογή συγκεκριμένων διατάξεών του στις ιδιαιτερότητες των Δήμων, έτσι ώστε να διατηρηθεί το ειδικό θεσμικό πλαίσιο περί εκτέλεσης μικρών έργων και η εγγραφή πιστώσεων για υπηρεσίες και προμήθειες ανά Δημοτική Ενότητα (ΠΔ 171/1987 και Ν. 4071/2012).
Τέλος, να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία προμήθειας καυσίμων στους Δήμους, σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔΕ.

3.2.4.  Το Ανθρώπινο Δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του «Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», ο οποίος πρέπει να ενσωματώσει και τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, την κινητικότητα, το βαθμολόγιο, τα περιγράμματα θέσεων και την επιλογή προϊσταμένων, με την προϋπόθεση της εξειδίκευσης και της προσαρμογής τους στις ιδιαιτερότητες της Τ.Α.
Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βελτίωση των πολιτικών προσωπικού είναι οι εξής:
·         Να έχουν οι Δήμοι το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις προσλήψεις του προσωπικού τους, με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες.
·         Νέο σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων για την έγκαιρη κάλυψη των κενών σε προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
·         Αξιολόγηση των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.
·         Μόνιμη διαδημοτική κινητικότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στο σύστημα προγραμματισμού των ανθρωπίνων πόρων των Δήμων.
·         Νέοι σύγχρονοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας.
·         Συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπαλλήλων, όχι μόνο με σεμινάρια αλλά κυρίως με τηλε-εκπαίδευση και κατάρτιση κατά την εργασία τους (on the job training), συνδεδεμένη με τις προγραμματιζόμενες δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
·         Ειδικά για τις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους πρέπει να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας καθώς και οικονομικά κίνητρα.
Για τους παραπάνω λόγους, καταγγέλλουμε την πρόσφατη νομοθεσία που προβλέπει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων των Δήμων ερήμην της Δημοτικής Αρχής, παρά την πάγια θέση μας να απαιτείται προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

3.2.5.  Η καταστατική θέση των αιρετών
Αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να ισχύουν για όλους τους αιρετούς οι ίδιοι κανόνες, όσον αφορά στα θέματα της καταστατικής θέσης, τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά, τα ποινικά κ.λπ. Έως ότου, όμως, η Πολιτεία αποδεχθεί και εφαρμόσει την παραπάνω αρχή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί άμεσα:
1.  Κωδικοποίηση και οριστική επίλυση όλων των προβλημάτων της καταστατικής θέσης των αιρετών (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και χορηγίες).
2.  Άμεση επαναφορά της καταργηθείσας με το Νόμο 4093/2012 χορηγίας των νέων αιρετών.
3.  Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 20 του Νόμου 4387/2016 αναφορικά με την περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων–αιρετών (Δημάρχων, Αντιδημάρχων κ.λπ.), για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του αιρετού.
4.  Επανεξέταση του καθεστώτος του Νόμου 1608/1950 «περί αυξήσεως των ποινών για αδικήματα κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ». Με το νόμο αυτό προβλέπεται επιβολή αυστηρών ποινών για αδικήματα που διαπράττονται κατά του Δημοσίου και του ΝΠΔΔ και είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των διατάξεών του.
5.  Επαναφορά της ιδιάζουσας δωσιδικίας, ώστε οι αιρετοί να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από τα Εφετεία.
6.  Τροποποίηση του άρθρου 236 του Νόμου 3852/2010, ώστε να τίθενται σε αργία οι αιρετοί που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης.
7.  Επανεξέταση των ισχυουσών διατάξεων για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα στη βάση της ισοτιμίας για όλους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κοινοβουλίου σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση της ειδικής άδειας των αιρετών, που θα πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
8.  Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην επιστραφεί το απονεμηθέν μηνιαίο βοήθημα και το εφάπαξ που έλαβαν οι αιρετοί από το τέως ΤΑΔΚΥ, δεδομένου ότι η αποκλειστική ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος βαρύνει τη Διοίκηση.
9.  Επαναφορά της διάταξης για τον αριθμό των ειδικών συμβούλων–συνεργατών που καταργήθηκε με το Νόμο 4093/12, ειδικά μετά την επαναφορά του αριθμού των αντιδημάρχων με το Νόμο 4483/2017.
10.Επαναφορά της διάταξης για τη δυνατότητα πρόσληψης ιδιαίτερου γραμματέα του Δημάρχου, που καταργήθηκε με το Νόμο 4093/2012.

3.2.6.  Εποπτεία – Έλεγχος – Ελεγκτικοί Θεσμοί
Οι σημερινοί εποπτικοί μηχανισμοί όχι μόνον δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ και τις βασικές αρχές της ελεύθερης δράσης τους στα πλαίσια της τοπικής αυτονομίας, αλλά αντιθέτως αποτελούν μοχλούς κυρώσεων και ποδηγέτησης του θεσμού.
Η αύξησή τους όχι μόνο δεν προστάτευσε το Δημόσιο Συμφέρον, αντιθέτως στοχοποιήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατέστη ανήμπορη αντικειμενικά να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων πρέπει να περιορισθεί σε ένα μόνο διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.
Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους Δήμους που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα των αποφάσεων των μονομελών και συλλογικών οργάνων της Διοίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, πλην του κατασταλτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να είναι σεβαστές από τους φορείς που εμπλέκονται με τυχόν παρεμπίπτοντες ελέγχους.

3.2.7.  Εκλογικό Σύστημα
Υπενθυμίζεται η απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης (2016) για το εκλογικό σύστημα, που έχει ως εξής:
«Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του σημερινού εκλογικού συστήματος, σε σύστημα απλής αναλογικής, διότι αυτή οδηγεί στην πράξη σε ακυβερνησία και διάλυση των Δήμων.
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ δεν συζητά για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών αρχών πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους».

3.2.8.  Η διοικητική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη των Μικρών, Ορεινών, Περιφερειακών Αγροτικών και Νησιωτικών Δήμων
Η ΚΕΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμορφολογία της χώρας, τα δεκάδες μικρά νησιά στα πελάγη της και τους μικρούς ορεινούς δήμους, απαιτεί, εδώ και δεκαετίες, από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, χωρίς όμως να έχει ποτέ εισακουστεί, να υπάρχει πρόβλεψη και ειδικές διατάξεις για όλες τις δημόσιες πολιτικές, όταν αυτές νομοθετούνται στη Βουλή, ώστε να βρίσκουν εφαρμογή και στους μικρούς ορεινούς, περιφερειακούς αγροτικούς και νησιωτικούς Δήμους. Γι’ αυτό και θα επαναφέρει τη θέση της αυτή στη διαβούλευση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Στο μεταξύ και προκειμένου να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατό διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά, προτείνουμε και διεκδικούμε τα εξής:
·         Τη θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός Δήμου ως ορεινού, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες οι διακεκριμένες πολιτικές για τους ορεινούς Δήμους.
·         Για τη στελέχωση των μικρών ορεινών, περιφερειακών αγροτικών και νησιωτικών Δήμων :
α) Γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας για την πρόσληψη προσωπικού
β) Οικονομικά και άλλα κίνητρα (στέγη κ.λπ.)
γ) Ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση της κινητικότητας προσωπικού προς τους μικρούς ορεινούς, περιφερειακούς αγροτικούς και νησιωτικούς Δήμους.
·         Έως την απόλυτη στελέχωση των Δήμων να υπάρξει νομική και κυρίως πολιτική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης από Υπηρεσίες όμορων Δήμων που έχουν τη δυνατότητα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων για τη Διαδημοτική Συνεργασία.
·         Πρόβλεψη διατάξεων για την αύξηση των θέσεων των ειδικών και επιστημονικών συνεργατών.
·         Δυνατότητα πρόσληψης Γενικού Γραμματέα.
·         Επανεκτίμηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων αυτών.
·         Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ με ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας ή νησιωτικότητας.
·         Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
·         Δημιουργία ειδικού προγράμματος έργων και προμήθειας εξοπλισμών στα πρότυπα του «ΘΗΣΕΑ».
·         Ενίσχυση της επιχορήγησης των ορεινών Δήμων για δαπάνες πολιτικής προστασίας.
·         Απαλοιφή οποιουδήποτε όρου που αποκλείει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και ιδιαίτερα για έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (βιολογικοί καθαρισμοί κλπ.).
·         Τροποποίηση του άρθρου 3 της ΚΥΑ 129/2534/20.1.2010, ώστε όλοι οι Δήμαρχοι ανεξαρτήτως πληθυσμού του Δήμου τους να εξυπηρετούνται με τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών τους.
·         Δημιουργία αγροτικών ΚΕΠ.

3.3. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ΚΕΔΕ έχει ως στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης, για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται η παροχή καλύτερων υπηρεσιών των Δήμων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς και η δημιουργία δεξιοτήτων στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Η στρατηγική αυτή της ΚΕΔΕ ολοκληρώνεται με την υποδομή που δημιουργείται στο G-Cloud, το Helpdesk και την πλατφόρμα αυθεντικοποίησης gov HUB, το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας Innovation Lab, καθώς και η υλοποίηση του 2ου Μαραθώνιου Καινοτομίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΚΕΔΕ έχει προδιαγράψει μια στρατηγική για την ενίσχυση της οικονομίας, μέσα από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, που αποτελείται από τους ακόλουθους πυλώνες:
   Δημιουργία υποδομών έξυπνων πόλεων και πρόσβαση σε δεδομένα και τεχνολογίες.
   Έξυπνο μοντέλο διακυβέρνησης με τη συμμετοχή των πολιτών.
   Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε την υποστήριξη όλων των συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να γίνει η ΚΕΔΕ ένας πιστοποιημένος κόμβος διασφάλισης της διαλειτουργικότητας των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με όλους τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπά τους.

3.4.  ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
3.4.1. Οι οικονομικές και αναπτυξιακές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Εταιρίας «παρά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”, η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο συγκεντρωτικές χώρες του ΟΟΣΑ».
Στις δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι επενδύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δαπάνες σε τοπικές υποδομές και υπηρεσίες (π.χ. για τις δημόσιες μεταφορές, την ενέργεια, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την κοινωνική συνοχή, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, τη διαχείριση των αποβλήτων κλπ), έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Τ.Α. απαιτούν ο υπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων ως προς τα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους, να τροποποιηθεί, γεγονός που θα προκαλέσει προφανή οφέλη στην οικονομία της χώρας μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 3.4.2. Βραχυπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι
Η πρωτοβάθμια Τ.Α. έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.
·      Από το 2009 μέχρι το 2016 οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους (ΚΑΠ) μειώθηκαν περίπου κατά 60%.
·      Το 2017 περικόπηκαν επιπλέον άνω των 214 εκατ. € από την μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.
·      Ειδικά η ΣΑΤΑ από 1.107 εκ. € το 2009 περιορίστηκε σε 180 εκ. € το 2017, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εξασφαλίζονται οι αναγκαίες τοπικές επενδύσεις αλλά να υπάρχει άμεσος κίνδυνος απαξίωσης αναπτυξιακών, κοινωνικών και πολεοδομικών υποδομών.
·      Σημαντικοί πόροι της Τ.Α. έχουν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στην Κεντρική Κυβέρνηση (τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου κλπ).
·      Δεν αποδίδονται στους ΟΤΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, τα έσοδα που τους αναλογούν από το «Πράσινο Ταμείο», με τα οποία έπρεπε να χρηματοδοτούνται έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
·      Τέλος, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, παρά τις οριακές μεταβολές του, δεν μπόρεσε να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους προηγούμενους. Από την άποψη αυτή οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την ΚΕΔΕ παραμένουν σε ισχύ.
Μετά από τα παραπάνω και επειδή οι Δήμοι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλες μειώσεις, απαιτούμε:
Ø Την εφαρμογή του Συντάγματος και του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), ώστε να αποδίδεται στους Δήμους το σύνολο των προβλεπόμενων από το νόμο πόρων.
Ø Ο διάλογος για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σύντομα.
Ø Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, ακόμα και από τους «τσεκουρεμένους» πόρους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018–2021.
Ø Γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.
Ø «Επαναπατρισμό» όλων των πόρων των Δήμων.
Ø Κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση της απαίτησης του άρθρου 13 παρ. 3 του Ν. 1068/1980 και καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου από όλες τις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) σε όλες τις Δημοτικές Δομές και τα δίκτυα.
Ø Να προβλεφθεί η δυνατότητα εξόφλησης δικαστικών αποφάσεων αποζημιώσεων.
Ø Να επανέλθει η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις αποζημιώσεων λόγω εφαρμογής της ρυμοτομίας.
Επίσης, το Συνέδριο ψηφίζει ομοφώνως τη θεσμοθέτηση τέλους υπέρ Δήμων στα έσοδα αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κλπ. Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ομόφωνα αποφασίζει να ζητήσει την θεσμοθέτηση τέλους 10% επί των ετήσιων εισπράξεων από τα εισιτήρια επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και λοιπούς πολιτιστικούς χώρους, υπέρ των Δήμων στα όρια των οποίων λειτουργούν οι ανωτέρω χώροι.
Οι Δήμοι στους οποίους λειτουργούν οι συγκεκριμένοι χώροι, επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά για την υποδοχή και την εν γένει εξυπηρέτηση των επισκεπτών, για θέματα καθαριότητας, συντηρήσεις, υποδομές κλπ.
 Η διάθεση αυτού του ποσού σε συγκεκριμένες δράσεις, θα αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την προβολή των μνημείων του τόπου μας.»
Τέλος, το συνέδριο απαιτεί την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν. 4337/2015, με το οποίο απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη οι παραχωρησιούχοι από την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών. Η κατάργηση αυτή δεν θα αφορά μόνο τις ισχύουσες συμβάσεις αλλά και τις μελλοντικές παραχωρήσεις.

3.4.3. Στρατηγικές Παρεμβάσεις
α. Δημοσιονομική Αποκέντρωση και Μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους Δήμους
Προκειμένου να ενισχύσουμε την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνουμε τη δημοσιονομική αποκέντρωση με μεταφορά φορολογικών εσόδων, φορολογική ελευθερία, μεταφορά αρμοδιοτήτων και παράλληλα δημιουργία ενός εξισορροπητικού–αναδιανεμητικού μηχανισμού που θα αμβλύνει τις δημοσιονομικές ανισότητες των Δήμων της χώρας. 
Με βάση τη διεθνή εμπειρία η μεταφορά της Φορολογίας της Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους Δήμους αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την σύγκλιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη φορολογία θα αποκτήσει αναπτυξιακή ανταποδοτικότητα, αλλά και λόγω της εγγύτητας, θα υπόκειται στο διαρκή έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών.
Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην Τ.Α. θα μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να επιτύχει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, σε σχέση με το βάρος που δημιουργεί ο ΕΝΦΙΑ.

β. Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
Οι τοπικές κοινωνικές, οικονομικές και πολεοδομικές υποδομές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Η απουσία κονδυλίων για τη συντήρηση και επισκευή τους έχει δημιουργήσει μία πολύ εύθραυστη κατάσταση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η μη επαρκής συντήρηση και επισκευή τους προκαλεί εμπόδια στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην επιχειρηματικότητα.
Για το λόγο αυτό διεκδικούμε ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, παρόμοιο με το Πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από:
·      Εθνικούς πόρους (αύξηση της ΣΑΤΑ σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, Πράσινο Ταμείο, νέα γενιά παρακρατηθέντων, επαναπατρισμός του φόρου ζύθου, ΠΔΕ)
·      Κοινοτικούς πόρους: ΕΣΠΑ και Ανταγωνιστικά προγράμματα
·      Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως αυτά που προσφέρονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το Πρόγραμμα αυτό επιδιώκει την κινητοποίηση πόρων, τη συνέργεια και τη συνεργασία που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα συμβάλλουν στην Τοπική Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

γ. Μετεξέλιξη του δεσμευμένου τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε Δημοτική Τράπεζα
Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών και έξυπνων χρηματοδοτικών λύσεων. Για το λόγο αυτό σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται και δημιουργούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με κύριο προσανατολισμό την ΤΑ.
Διεκδικούμε τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε σύγχρονη Δημοτική Τράπεζα που θα δικτυωθεί και θα λειτουργεί σε συνεργασία και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ομολόγων της.

δ. Πράσινοι Πόροι – Πράσινο Ταμείο
Βασικός στόχος του Πράσινου Ταμείου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία εμπεριέχει την ενεργό περιβαλλοντική προστασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του Ταμείου προέρχεται από τους Δήμους. Ουσιαστικά δηλαδή οι πράσινοι πόροι έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου που απευθύνεται μόνο σε Δήμους που έχουν οικισμούς άνω των 5.000 κατοίκων, καθώς αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της.
Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:
Ø Το ποσό που προέρχεται από τοπικούς πόρους να περάσει στην αποκλειστική διαχείριση της Τ.Α.
Ø Το ποσό αυτό να κατευθυνθεί σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς και την κάλυψη αναγκών για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης αστικών κυρίως περιοχών (πράσινη ΣΑΤΑ).

3.5. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
3.5.1. Ο Χωρικός Σχεδιασμός προϋπόθεση για την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη
Για την προώθηση της Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι απαραίτητη η διατύπωση Ολοκληρωμένων Στρατηγικών στο πλαίσιο των οποίων προσδιορίζεται η σχέση των πόλεων με την ανάπτυξη περιαστικών και αγροτικών μικροπεριφερειών, των οποίων αυτές αποτελούν κέντρα.
Οι Ολοκληρωμένες αυτές Στρατηγικές για την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρέπει να συντονίζονται και με τον χωρικό σχεδιασμό γιατί:
·      βασική παράμετρος για το χωροταξικό–πολεοδομικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ο αναπτυξιακός προγραμματισμός και
·      βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ο σχεδιασμός του χώρου.
Επίσης, πρέπει να συγχρονιστούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια στο επίπεδο των Δήμων, με τις Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000, που καλύπτουν το 1/3 της Χώρας και σε αρκετές περιπτώσεις Δήμων, πάνω από το 50% της έκτασης τους. Οι Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000, βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης από το ΥΠΕΝ, ενώ για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια των Δήμων, έχουν μεν εκδοθεί οι σχετικές προδιαγραφές, εκκρεμεί όμως η έκδοση των νέων σταθερότυπων για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (βρίσκονται ακόμη σε ισχύ εκείνα του 2004) καθώς και η έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, για τις Χρήσεις Γης (βρίσκεται ακόμη σε ισχύ το Π.Δ. του 1987).
Απαιτούμε την άμεση έκδοση των εκτελεστικών και εφαρμοστικών διατάξεων για την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και τη διασφάλιση χρηματοδότησης για το σύνολο των Δήμων. 
Παράλληλα, αναγκαία προϋπόθεση για τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην Τοπική Ανάπτυξη της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, είναι η θεσμική αναγνώριση της ουσιαστικής συμμετοχής των Δήμων, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας:
α) στο σχεδιασμό, οργάνωση και εφαρμογή των Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, περιλαμβανομένων και των συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014–2020 και
β) στη χωροθέτηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των επενδύσεων τοπικής κλίμακας με περιφερειακή ή εθνική σημασία (λιμάνια, αεροδρόμια, εμπορευματικοί σταθμοί, επιχειρηματικά πάρκα κλπ), προκειμένου να διασφαλίζονται οι αναγκαίες εξωτερικές οικονομίες και η σύνδεση των επενδύσεων αυτών με τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα όσον αφορά την υποστήριξη των επιχειρήσεων, προτείνουμε τη νομοθετική πρόβλεψη ενός νέου θεσμού προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης: του Τοπικού Συμφώνου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και δυνητικούς εταίρους τον Δήμο, το Επιμελητήριο και τους Συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
Μετά τα παραπάνω το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ εγκρίνει ομοφώνως την απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, η οποία έχει ως εξής:
1.     Να ολοκληρωθεί και να ακολουθηθεί το Πρότυπο των σύγχρονων έξυπνων πόλεων του ΕΛΟΤ.
2.     Είναι εμφανής η μη συμμετοχή των Δήμων στις διαδικασίες ωρίμανσης και επιλογής των έργων ΕΣΠΑ, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να ανατραπεί. Θα πρέπει παρόλα αυτά να γίνουν συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου αυτό να μην συνεχιστεί στο μέλλον.
3.     Να συσταθούν Γραφεία Επιχειρηματικότητας ανά Δήμο και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα των δήμων με τη συμβολή της ΚΕΔΕ.
4.     Να δοθεί σημασία στην κατάρτιση, εξειδίκευση, και την παρουσίαση καλών πρακτικών στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και στις κοιτίδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
5.     Να αναπτυχθεί η Νεανική Επιχειρηματικότητα και η καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος.
6.     Προτείνεται η δημιουργία Τηλεφωνικού Κέντρου με ενιαίο αριθμό στην Ελλάδα από την ΚΕΔΕ προς τους Δήμους.
7.     Επίσης προτείνεται η δημιουργία εύχρηστης πλατφόρμας για τη διαβούλευση με τους δημότες.

3.5.2. Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και οι αρμοδιότητες των Δήμων σ’ αυτά αποτελούν διαχρονική παράμετρο που προσδιορίζει και προδιαγράφει μια ανάπτυξη με αειφόρο χαρακτήρα και με ενίσχυση των όρων ποιότητας ζωής στους Δήμους της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, οι προτεραιότητές μας και οι διεκδικήσεις μας κατά τομέα εστιάζονται στα εξής:
α) Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) – Ανακύκλωση
Εμμένουμε στην ανάγκη να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, με κριτήρια περιβαλλοντικά–τεχνικά–οικονομικά–χωροταξικά έτσι ώστε οι Δήμοι να επιλέγουν το κατάλληλο (και αποδεκτό) μοντέλο συλλογής. Με δεδομένο πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ΑΣΑ και την Ανακύκλωση, η Τ.Α. απαιτεί να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των μεγάλων έργων διαχείρισης αλλά και όσων προβλέπονται στα εγκεκριμένα τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
β) Υδάτινοι Πόροι
Διεκδικούμε την ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων και έργων συλλογής (φράγματα, έργα ανάσχεσης, ταμιευτήρες κτλ) ώστε οι κατάντι περιοχές να προστατεύονται και παράλληλα να εξασφαλιστούν αποθέματα νερού ύδρευσης και άρδευσης για τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες.
Παράλληλα, ζητούμε από τους συναρμόδιους φορείς (ΚΑΠΕ, ΤΠΔ) να επισπεύσουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε όχι μόνο να μειωθεί σύντομα το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, αλλά να αποκτήσουν και την προοπτική δημιουργίας εσόδων απαραίτητων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
γ) Υγρά Απόβλητα
Προτείνουμε και διεκδικούμε:
–  Να αξιοποιηθούν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014–2020 ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού από τη τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων για πότισμα κήπων, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και άρδευσης καλλιεργειών και η υπό όρους υπόγεια διάθεση μη επεξεργασμένων λυμάτων.
–  Την επιτάχυνση εφαρμογής του προγράμματος κάλυψης με δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας με βάση την Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΣ–ΥΠΕΝ–ΥΠΟΙΑΝ–ΚΕΔΕ–ΕΝΠΕ–ΕΔΕΥΑ.
–  Τη θέσπιση ενός ευέλικτου θεσμικού και αποφασιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση, τη χρηματοδότηση και την παρακολούθηση λειτουργίας των μικρών εγκαταστάσεων διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς (ισοδ. πληθυσμού μικρότερου των 2.000 κατοίκων) ως νέα κατηγορία οικισμών Δ’ προτεραιότητας.
Παράλληλα υποστηρίζουμε την εκπόνηση από κάθε Δήμο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων με ιεραρχημένες προτεραιότητες, προσδιορισμένες λύσεις κοστολόγησής τους και παράλληλη διασφάλιση όρων εφαρμογής και χρηματοδοτικών πόρων από τη Πολιτεία.
δ) Κλιματική Αλλαγή
Θεωρούμε αναγκαία την προτυποποίηση του σχεδιασμού και την ωρίμανση των έργων παρεμβάσεων αντιμετώπισης ή μείωσης των επιπτώσεων φαινομένων που οφείλονται στη κλιματική αλλαγή, διαφοροποιημένα με κριτήρια χωρικά, γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά και κλιματολογικά.
Προτείνουμε να γίνει υποχρεωτική η χρήση ψυχρών υλικών σε έργα και παρεμβάσεις στο δημόσιο ανοιχτό χώρο στις αστικές περιοχές για τη μείωση του φαινομένου της θεσμικής νησίδας.
Θεωρούμε αναγκαία τη θέσπιση ως υποχρεωτικού του βιοκλιματικού σχεδιασμού και την αξιολόγηση της εφαρμογής του σε οικισμούς που εντάσσονται ή δημιουργούνται στα πλαίσια της επέκτασης των σχεδίων πόλεων.
 ε) Ενεργειακά Θέματα
Προτείνουμε και διεκδικούμε:
– Με την εφαρμογή του νέου ΚΕΝΑΚ, να εξεταστεί η ενεργειακή ταυτότητα όλων των δημοτικών κτιρίων και να επιταχυνθούν οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014–2020 για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ+ΠΕΠ).
– Την οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Δήμων για τη ταχύτερη προετοιμασία και ορθολογικότερη αξιοποίηση του θεσμού του VIRTUAL NET METERING.
– Να αυξηθεί το όριο των 500KW εγκαταστημένης ισχύος Φ/Β σταθμού ή άλλης μονάδας ΑΠΕ – χωρίς να παραβλέπονται οι τεχνικοί λόγοι που μπορούν να την περιορίσουν – ώστε να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα της πραγματικής «ενεργειακής αυτάρκειας» αφού θα μπορεί η παραγόμενη ισχύς μέσω ΑΠΕ να φθάσει στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης στα πλαίσια του NET METERING ή του VIRTUAL NET METERIΝG.
– Την αξιοποίηση κεφαλαίων της Ε.Ι.Β. και του Ε.Ι.F, την άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης δημοτικών ομολόγων αλλά και των συμπράξεων με συγκεκριμένο πλαίσιο, έλεγχο και όρους υγιούς ανταγωνισμού, που θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση της παρουσίας και της επιτυχίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
– Την εκπόνηση ενός σχεδίου με τις αναγκαίες θεσμικές και τεχνικές ρυθμίσεις για τη σταδιακή χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους Δήμους της χώρας και παράλληλα τη δημιουργία σε κάθε Δήμο Δημόσιων Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων.
στ) Επιτάχυνση της ωρίμανσης περιβαλλοντικών έργων
Για τη διευκόλυνση των διαδικασιών ωρίμανσης περιβαλλοντικών έργων όπως τα έργα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων προτείνεται να επιτρέπεται η  απευθείας ανάθεση μελετών στο 1% του προϋπολογισμού τους.

3.5.3. Πολιτική Προστασία
Μετά τις  τελευταίες φυσικές καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα και  τα φαινόμενα θαλάσσιας ρύπανσης αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και επιχειρησιακής ενίσχυσης και ετοιμότητας των Δήμων και των Συνδέσμων της χώρας.
Προτείνεται η δημιουργία ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας, η δυνατότητα προμήθειας μετρητικών συστημάτων παρακολούθησης, μετεωρολογικών σταθμών, προμήθειας Drones κτλ. Επίσης σε Δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε Δήμους που αντιμετωπίζουν φυσικές ή άλλες καταστροφές να δίνεται ως προκαταβολή, το 50% της ετήσιας τακτικής τους επιχορήγησης.
Να δρομολογηθούν άμεσα οι μελέτες επικινδυνότητας σε όλο τον ελλαδικό χώρο και η εκπόνηση Emergency Plan και εκκένωσης οικισμών.

3.5.4. Αγροτική Ανάπτυξη
Σημαντικό ρόλο στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη κατέχει ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας και ιδιαίτερα η αγροτική ανάπτυξη, τόσο λόγω του μεγέθους της συμμετοχής της στις τοπικές αγορές εργασίας όσο λόγω και των αναπτυξιακών αποθεμάτων που εμπεριέχει.
Με στρατηγική επιλογή μας την αποκέντρωση της δημόσιας πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, διεκδικούμε ως άμεσους στόχους τα ακόλουθα :
1. Επιστροφή του τέλους βοσκής των επιλέξιμων βοσκοτόπων από τις Περιφέρειες στους Δήμους.
Διεκδικούμε την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων στους Δήμους, όπως ίσχυε μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4351/2015, τροποποιώντας ανάλογα το άρθρο 7 παρ. 2 του εν λόγω Νόμου, γιατί η ρύθμιση που έγινε απέτυχε.
2. Ένταξη των δημοτικών εκτάσεων στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης (ΔΣΒ) που θα εκπονηθούν από τις Περιφέρειες και παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των Διαχειριστικών Σχεδίιων Βόσκησης.
3. Παραχώρηση της περιουσίας των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών στους οικείους Δήμους.
4. Αναμόρφωση του νομικού πλαισίου του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) & ΕΛΓΑ σχετικά με την εργασία ανταποκριτών ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) & ΕΛΓΑ στους Δήμους. Ιδιαίτερα απαιτούμε:
·      Αλλαγή του νομικού πλαισίου (να μην προβλέπεται παράλληλη άσκηση καθηκόντων), ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ΟΓΑ & ΕΛΓΑ.
·      Ορισμό ενός τουλάχιστον υπαλλήλου σε κάθε Δήμο με αποκλειστική απασχόληση σε θέματα ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ΟΓΑ & ΕΛΓΑ ο οποίος να αμείβεται από τους αντίστοιχους φορείς.
·      Ανάληψη από τον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ΟΓΑ & ΕΛΓΑ όλων των οικονομικών υποχρεώσεών του και άμεση καταβολή στους Δήμους του αντίστοιχου αντιτίμου λειτουργικών δαπανών.
·      Χορήγηση από τον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ΟΓΑ & ΕΛΓΑ του απαιτούμενου εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προγράμματα, γραφική ύλη κλπ).
·      Δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ΟΓΑ & ΕΛΓΑ της ΠΟΕ–ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
5.  Ζητούμε την εξ ολοκλήρου εκχώρηση στους Δήμους του 38% του Προγράμματος Αγροτικής Οδοποιίας που έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις Περιφέρειες, διότι οι Δήμοι υλοποιούν τα έργα οδοποιίας στην γεωγραφική περιφέρειά τους.
Επίσης, διεκδικούμε:
α) Τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας της Δράσης 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»–ΠΑΑ 2014–2020 (με μείωση του ελάχιστου ορίου αιτήματος από 600.000 σε 200.000 €).
β) Εξασφάλιση των επιπρόσθετων κονδυλίων για την συνολική κάλυψη πληρωμών του Μέτρου 13 “Εξισωτική Αποζημίωση” της νέας Προγραμματικής Περιόδου (με άμεση εξασφάλιση 360 εκατ. €).

3.5.5. Τουριστική Ανάπτυξη
Η ΚΕΔΕ, ως φορέας έκφρασης των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει και τον τομέα του Τουρισμού, την επιχειρηματικότητα που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής και περιφερειακής  οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Θεωρούμε ότι η εναρμόνιση στην εξειδίκευση της διεθνούς τουριστικής ζήτησης επιβάλλει την εκπόνηση στρατηγικών στη βάση της θεματικής ενοποίησης (ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών) του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ειδική έμφαση στον Πολιτισμό, έτσι όπως εκδηλώνεται και εκφράζεται από την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τα ήθη και έθιμα ακόμα και τη γαστρονομία.
Σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης της χώρας είναι οι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των καταλυμάτων, της εστίασης, της αναψυχής και των μεταφορών με τους οποίους συστρατευόμαστε.
Μετά από τα παραπάνω το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίζει:
1.     Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε 2% των εσόδων των Λιμενικών Ταμείων από την τουριστική χρήση των, να διατίθεται για την τουριστική προβολή των λιμένων σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο τουριστικής προβολής του οικείου   Δήμου.
2.     Οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα για προσλήψεις και στελέχωση μέσω των ανταποδοτικών τελών, των  Γραφείων Τουριστικών Πληροφοριών τους.
3.     Το 35% του νέου  Φόρου Διαμονής να αποδίδεται στους Δήμους.
4.     Να γίνει παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους όπου τα οικεία δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν για την χρήση τους.
5.     Να προβλεφθεί θέση Αντιδημάρχου Τουρισμού σε τουριστικές περιοχές, ακόμα και εκεί που σήμερα δεν δικαιολογείται.
6.     Να εκπονηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, με στόχο την αποκατάσταση της φήμης των νησιών που έχουν πληγεί από το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

3.6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΥΓΕΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει και υλοποιεί σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων με κύριους αποδέκτες των πολύτιμων αυτών υπηρεσιών, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Για να πετύχει η χώρα μας την αποτελεσματικότητα που έχουν οι κοινωνικές δαπάνες στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, απαιτούμε το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, με τους αναλογούντες πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό, να περάσει στους Δήμους.
Προκειμένου οι Δήμοι να αναλάβουν τη διοίκηση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, εκτός από τη μεταφορά των συγκροτημένων δομών και των αρμοδιοτήτων θα πρέπει να διασφαλισθεί η διατηρησιμότητα όλων των Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους :
–  με την κατασκευή των νέων τοπικών κοινωνικών υποδομών (Παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ–ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κλπ),
–  με την εφαρμογή όλων των Κοινωνικών Προγραμμάτων από τον αντίστοιχο Δήμο ή με διαδημοτική συνεργασία ή/και με άλλους τοπικούς κοινωνικούς φορείς υπό την αιγίδα του Δήμου,
–  με τη διασφάλιση της συγχρηματοδότησης των δημοτικών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων και της απασχόλησης του προσωπικού τους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοτικών κοινωνικών δομών.
Σχετικά με τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Προαγωγής της Υγείας προτείνουμε :
·      Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με τη δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
·      Θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίησή τους ως Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
·      Συμβασιοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το ασφαλιστικό σύστημα.
·      Διασφάλιση της λειτουργίας των 76 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με διατήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
·      Αναφορικά με τη συγκρότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), θεωρούμε ότι έπρεπε πρώτα να έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών υγείας, ο οποίος θα αμβλύνει τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τον πολυκερματισμό και την έλλειψη συντονισμού των δομών αυτών.
Για τα Άτομα με Αναπηρία απαιτούνται:
Ø Κεντρικός σχεδιασμός από την Κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
Ø Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.
Ø Δημιουργία στεγών αυτόνομης διαβίωσης.
Ø Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης  των ΑΜΕΑ.
Όσον αφορά την Προώθηση της Απασχόλησης, απαιτούμε θεσμικό και προγραμματικό πλαίσιο διασφάλισης του ρόλου των Δήμων στην εξειδίκευση και εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης και ειδικότερα:
·      Λειτουργία Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Απασχόλησης σε κάθε Δήμο, ο οποίος μπορεί και επιθυμεί να τις αναπτύξει.
·      Μεταφορά στους Δήμους των Γραφείων του ΟΑΕΔ που είναι χωροθετημένα σε τοπικό επίπεδο.
·      Απονομή ρόλου Συντονιστού Εταίρου στους Δήμους, σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών απασχόλησης σε κάθε τόπο (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση κλπ).
·      Στους δικαιούχους των Προγραμμάτων Απασχόλησης του ΟΑΕΔ να εντάσσονται όχι μόνο τα ΝΠΙΔ που αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα αλλά και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ αυτών.
·      Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ να κληθεί στον Εθνικό Διάλογο για την Απασχόληση με προτάσεις για τα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης, τα οποία συνενούμενα, μπορούν να διαμορφώσουν το Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης.
Σχετικά με την Κοινωφελή Εργασία ζητούμε την επίσπευση των διαδικασιών έναρξης των σχετικών προγραμμάτων.
Όσον αφορά την Κοινωνική Οικονομία προτείνουμε:
–  τη δημιουργία «εργαλειοθήκης» για την καλύτερη διαχείριση και ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και πρόβλεψη mentoring και training για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις,
–  την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων : Δημόσιες Συμβάσεις με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, συμμετοχή των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας,
– την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας, ώστε να αρχίζει να πλησιάζει  τα επίπεδα στα οποία κινείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

3.7. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής εκπαίδευσης χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή, με κατεύθυνση την ανάθεση ουσιαστικότερων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Προτείνουμε:
Ø Τη συγκρότηση ενιαίας οργανικής μονάδας του Δήμου για την ολοκληρωμένη διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας των σχολείων που θα περιλαμβάνει τους γραμματείς–υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που απασχολούνται σε ορισμένα μεγάλα σχολεία, τους σχολικούς φύλακες και τις σχολικές καθαρίστριες και θα υποστηρίζει τις Σχολικές Επιτροπές.
Ø Την επανεξέταση των οργάνων που λειτουργούν στους Δήμους και αφορούν την εκπαίδευση (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας και Σχολικές Επιτροπές) με κατεύθυνση τις αναγκαίες συγχωνεύσεις ή την ανάληψη ορισμένων αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο και δημοτικές υπηρεσίες ή τον περιορισμό τους και τη συγκρότηση ενιαίας Δ.Ε.Π. ανά Δήμο, η οποία θα λειτουργεί ως ενιαίο εισηγητικό όργανο σχεδιασμού και πολιτικής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αρμοδιότητες παιδείας.
Ø Την εκπόνηση Προγράμματος σχολικής στέγης με τρεις άξονες: α) Νέα σχολεία (ανάγκες με στατιστική τεκμηρίωση, μείωση μισθωμένων σχολείων), β) Αναβάθμιση υπαρχόντων (Υπουργείο Παιδείας, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) και γ) Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για νέα σχολεία και κυρίως για επέκταση υπαρχόντων (η οποία είναι απαράδεκτα χρονοβόρα).
Ø Τη διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους Δήμους και τη θεσμοθέτηση της συγκρότησης των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους. Τα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν είτε στις υπάρχουσες κρατικές υποδομές, είτε στους παιδικούς σταθμούς είτε με την αξιοποίηση σχολικών κτιρίων που δεν λειτουργούν. Το Υπουργείο Παιδείας θα καλύπτει το λειτουργικό κόστος και η ΚΤ.ΥΠ. το κόστος εξοπλισμού και παιδαγωγικού υλικού. Τα δημοτικά νηπιαγωγεία θα τελούν υπό την εποπτεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποστηρίζονται από τους συμβούλους προσχολικής αγωγής.


4.   ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών, ιδιαίτερα της Ιερής Εκεχειρίας, που ιστορικά καθιερώθηκε από τις πόλεις της Ήλιδας, της Σπάρτης και της Πίσσας (Ολυμπία), καλεί σε συστράτευση την Αυτοδιοίκηση της χώρας για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, ώστε οι αξίες της Εκεχειρίας, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και του Ευ Αγωνίζεσται, να γίνουν κτήμα των πολιτών όλου του κόσμου, ομόφωνα αποφασίζει:
Ø Την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η Ολυμπιακή Εκεχειρία να τεθεί σε Διεθνείς Οργανισμούς και να καθιερωθεί ως θεσμός παύσης των εχθροπραξιών.
Ø Τη σύνδεση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με ένα σημαντικό γεγονός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αρχαία Ολυμπία.

Ø Τη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης, ανά διετία δράσεων, με την ευκαιρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, από πόρους της ΚΕΔΕ, προκειμένου οι Ολυμπιακές Αξίες να διαδοθούν σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.