Ποσό μεγαλύτερο των 350 εκατ. λιρών την εβδομάδα θα είναι σε θέση να δαπανήσει για τις δημόσιες υπηρεσίες η Βρετανία μετά το Brexit. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε σημερινή του συνέντευξη για το ποσό των 350 εκατ. που ήταν κεντρικό και αμφισβητούμενο κομμάτι της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης πριν από το δημοψήφισμα του 2016.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι στατιστικολόγοι της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο τα επίσημα στοιχεία με το να τα επαναλαμβάνει.
Θεωρητικά, οι ακαθάριστες πληρωμές της Βρετανίας στην ΕΕ το 2016 ήταν 18,9 δισεκ. λίρες – πάνω από 360 εκατ. την εβδομάδα – αλλά το ποσό αυτό αυτομάτως μειώθηκε στα 13,9 δισ. λίρες από τη συμφωνία επιστροφής χρημάτων που ισχύει από το 1984.
Η κυβέρνηση έλαβε περαιτέρω 4,4 δισ. λίρες για να δαπανήσει περισσότερα σε αγροτικές επιδοτήσεις και έργα υποδομών σε φτωχότερες περιοχές. Συνολικά, οι καθαρές πληρωμές της Βρετανίας προς την ΕΕ έφθασαν τα 181 εκατ. λίρες την εβδομάδα.
Οι αντίπαλοι του Brexit λένε ότι ο Τζόνσον και άλλοι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ σκόπιμα παραπλανούν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι τα 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα μπορούν να δαπανηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ένας ισχυρισμός που αποτυπώθηκε ως σύνθημα σε ένα λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας και αποτέλεσε σύμβολο του διχασμού που προκάλεσε το δημοψήφισμα.
Ωστόσο σε συνέντευξή του στην Guardian, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι εβδομαδιαίες ακαθάριστες πληρωμές της Βρετανίας στην ΕΕ θα αυξηθούν στα 483 εκατ. λίρες μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Υπήρξε ένα λάθος στην πλαϊνή πλευρά του λεωφορείου», δήλωσε ο Τζόνσον στην εφημερίδα Guardian. «Υποεκτιμήσαμε σε μεγάλο βαθμό το ποσό, τον έλεγχο του οποίου θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε. Εάν και όταν γίνουν διαθέσιμα τα χρήματα – και αυτό δεν θα γίνει έως ότου αποχωρήσουμε – το NHS θα είναι στην κορυφή αυτής της λίστας».
Ο Τζόνσον είχε στο παρελθόν πει ότι το ποσό των 350 εκατ. λιρών αναφέρεται στις ακαθάριστες πληρωμές προς την ΕΕ, αντί για το καθαρό ποσό. Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που δίδονται απευθείας σε βρετανικούς οργανισμούς, όπως τα πανεπιστήμια.
Την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά από υπέρμαχους του Brexit, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του κόμματος UKIP, άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί ένα ακόμα δημοψήφισμα για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της προηγούμενης διαδικασίας του 2016.
Η Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας ψηφοφορίας και ο Τζόνσον επίσης δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο δημοψήφισμα. «Μόλις κάναμε ένα (δημοψήφισμα) και νομίζω ότι πήγε αρκετά καλά αλλά ήταν κάτι που προκάλεσε μεγάλη θλίψη και εσωτερική αναζήτηση και ήταν μια μεγάλη ταλαιπωρία για όλους… Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος τρελαίνεται για ένα ακόμα δημοψήφισμα για το Brexit».