Έξοδο στις αγορές, με την έκδοση επταετούς ομολόγου για την άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Μετά την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά δωδεκαετίας, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,8%.
Οι αποδόσεις αναμένεται να συμπιεστούν περαιτέρω, στον βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters, η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο.
Το αποθεματικό θα βοηθήσει να διαβεβαιωθούν οι αγορές σχετικά με το ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές της για ενάμιση χρόνο μετά από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, τόνισε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του ζητήματος.
«Αυτό θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι», θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους καλύπτονται ήδη για μια σημαντική περίοδο μετά από το τέλος της διάσωσης», τόνισε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.