Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων δεν έχουν ξεκινήσει, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καλλιεργείται η αίσθηση πως υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης λύσης. Η κυβέρνηση βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος, αλλά την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση βλέπει κάτι άλλο – μια κυβέρνηση που φαίνεται να μην μπορεί να συνεννοηθεί και δύο κυβερνητικούς εταίρους με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
 
Όλα αυτά βέβαια εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο υποθέσεων, καθώς τα πραγματικά δεδομένα της διαπραγμάτευσης αργούν. Σαφέστερη εικόνα των διαπραγματεύσεων θα έχουν οι δυο κυβερνήσεις στα τέλη Ιανουαρίου, όταν πραγματοποιηθούν οι πρώτες συζητήσεις των δυο πλευρών στη Νέα Υόρκη. Και οι δυο όμως, έχουν επιλέξει να καλλιεργήσουν ένα κλίμα θετικής προδιάθεσης και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη των δυο χωρών για τον επερχόμενο συμβιβασμό. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ρίχνοντας για ακόμη μια φορά το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, ζητώντας της να λάβει ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Αντίστοιχη αισιοδοξία εκφράζει και ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός – που πέρασε την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Κοτζιά. Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χθες ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αφορούσε τις καθιερωμένες ευχές, ενώ η σκοπιανή πλευρά, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως οι κκ. Τσίπρας και Κοτζιάς του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά.
 
Και μπορεί η κυβέρνηση να ζητά από την αντιπολίτευση να πάρει θέση – την ίδια στιγμή όμως, στο στρατόπεδο του μικρού κυβερνητικού εταίρου διατηρείται η άρνηση για την αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην οποιαδήποτε λύση. Χθες ήταν η σειρά του Βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, να πει πως δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία ούτε ακόμη και για γεωγραφικό προσδιορισμό. Η κυβερνητική διγλωσσία δίνει νέα ερείσματα στην ΝΔ να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης με την κυβέρνηση να απαντά για πρόβλημα που όχι μόνο δημιούργησε αλλά δεν μπόρεσε και να λύσει. Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει “υπεύθυνη” τη στάση του Πάνου Καμένου, που αν και όπως είπε, έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος. 
  
Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται πάντως να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα που θα συνεδριάσει το αμέσως προσεχές διάστημα.