Μπορεί ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM να επιχείρησε, ενόψει και της νέας χρονιάς, να κλείσει τη συζήτηση περί εκλογών, πλην όμως στα γραφεία της ΝΔ είναι εδραία η πεποίθηση ότι οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης εξαντλούνται και ότι, ειδικά μετά το καλοκαίρι, η περίοδος είναι «ύποπτη» για πολιτικές εξελίξεις, με βασικότερο αγκάθι την επόμενη μέρα του προγράμματος.
Άλλωστε, από τις διεθνείς του επαφές και ιδιαίτερα από αυτές στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πως θα υπάρχει πλαίσιο εποπτείας για τη χώρα και μετά το τέλος του προγράμματος, το λεγόμενο «υβριδικό πρόγραμμα» που συζητείται στις Βρυξέλλες, πλην όμως δεν έχει παραμετροποιηθεί ακόμα. Αυτό, με βάση τις αναλύσεις κοινοτικών κύκλων, θα γίνει με μεγαλύτερη σαφήνεια προς το τέλος της άνοιξης, ώστε να «κουμπώσει» με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το γεγονός όμως ότι από 1/1/2019 θα ξεκινήσουν να ισχύουν οι συμφωνημένες μειώσεις σε αφορολόγητο πρωτίστως και από το 2020 και στις συντάξεις κάνει τη ΝΔ να δίνει λίγη σημασία στα όσα λέει δημοσίως ο κ. Τσίπρας και να θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν νωρίτερα της προγραμματισμένης ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης.
Μάλιστα, στη ΝΔ δεν μένουν μόνο στο 2019, καθώς επιδιώκουν και να αποδομήσουν το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και στη σταθερότητα που εκφράζει ο κ. Τσίπρας, δια της υπενθύμισης των περικοπών και των επί τα χείρω αλλαγών στην οικονομία ήδη με το νέο έτος.  «Η αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών συνεχίζεται και το 2018.  Όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους και εισφορές 1 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος τους προέρχεται από τους έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά βλέπουν ήδη περικοπές 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΕΚΑΣ και κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο ένα τέταρτο. Οι επιλογές αυτές θα σταματήσουν μόνο με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», υπογράμμιζε σε χθεσινή του δήλωση ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.
Φυσικά, πέραν της οικονομίας, καίριο ζήτημα είναι και το Σκοπιανό, για το οποίο η πάγια γραμμή της ΝΔ είναι ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για το ονοματολογικό, αν δεν διαπιστώνεται η σύμπλευση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα.
«Το πότε θα κάνει εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε: Το νωρίτερο, το καλύτερο», είπε στον Realfm 97,8 με τη σειρά της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας την άναγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει από το συνέδριο και μετά το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, ενώ μετά τα Φώτα θα πέσει και ο ίδιος εκ νέου στη μάχη των περιοδειών, των επαφών με πολίτες και κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά και των διεθνών επαφών, καθώς θα πυκνώσουν σε πρώτη φάση τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, εκτιμούν ότι δια της συστηματικής επαφής με την κοινωνία και της αποκωδικοποίησης των προτάσεων του κόμματος μπορεί να δημιουργηθεί μια συμπαγής κοινωνική δυναμική υπέρ της ΝΔ, η οποία θα αποτυπωθεί όταν έρθει η ώρα της κάλπης.