Ένα απίθανο αίτημα φέρονται να έχουν καταθέσει οι τουρκικές στις αμερικανικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζητά την έκδοση του Χουσεΐν Κορκμάζ, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι βοηθούσε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη» και «ντροπή για την δικαιοσύνη», ζητώντας από το δικαστήριο να την ανακαλέσει. Ο Κορκμάζ, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη, διέφυγε από την Τουρκία καθώς φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα από την κυβέρνηση Ερντογάν, για έρευνα για διαφθορά της οποίας ηγήθηκε και στην οποία ενέχονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Όπως έχει δηλώσει ήδη, πήρε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει, μαζί του.
Το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του. Ο ίδιος κατέθεσε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζεφ Σέσιονς, ζήτησε την επιστροφή του Κορκμάζ στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον «φυγά και ύποπτο τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες».
Σε σχόλιο που έκανε νωρίτερα σήμερα στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της αμερικανικής δικαιοσύνης αποδεικνύει σαφώς ότι η CIA και το FBI, είχαν συνεργαστεί με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.