«Συνεχίζουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία»;», διερωτώνται πηγές της ΝΔ, αφορμώμενες από το ότι στο παρελθόν σημερινοί υπουργοί είχαν συνυπογράψει κείμενο που υποστήριζε ακριβώς αυτό το αίτημα.
Μάλιστα, χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάρφωσε» τους κ.κ. Τσακαλώτο καιΓαβρόγλου για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στην ομάδα των 200 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τότε υπέγραφαν αυτό το αίτημα ανήκαν, μεταξύ άλλων, και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο Νίκος Καρανίκας. «Το παράδοξο δε, είναι ότι ακόμη και σήμερα που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί της ουσίας εκχωρούσε στα Σκόπια την δυνατότητα να αυτοπροσδιορισθούν ως «Μακεδονία» άνευ οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμου, υπογράμμιζαν από την οδό Πειραιώς.
«Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε μόλις πρόσφατα, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΤριαντάφυλλος Μηταφίδης, λέγοντας στην TV 100 της Θεσσαλονίκης ότι «υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε». «Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι απόψεις που προκαλούν πλήρη σύγχυση για το πώς εντέλει διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση και με ποιους στόχους. Σε συνέντευξή του προ έτους, σε εφημερίδα της Μπρατισλάβα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ,Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε συνειδητά την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Στέλιος Κούλογλου έκανε την εξής δήλωση σε site της γειτονικής χώρας: «Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος», σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, συμπεραίνοντας ότι έτσι επιβεβαιώνεται κάτι που αιτιολογεί πλήρως τη γαλάζια κριτική των προηγούμενων ημερών αναφορικά με το ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη να διαπραγματευθεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
«Με τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης πιστοποιείται ότι σχεδόν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και προφανώς δεν έχει και σήμερα κανένα πρόβλημα να αναγνωριστεί το γειτονικό Κράτος με το όνομα «Μακεδονία», επιμένουν από τη ΝΔ και επαναφέρουν το αίτημα αποσαφήνισης της κυβερνητικής θέσης από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με παράλληλη ενημέρωση της Βουλής.
Ακόμα, από τη ΝΔ επαναφέρουν τις γαλάζιες προτεραιότητες για την «εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης»:
 -Πρώτον, το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.
-Δεύτερον, η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
-Τρίτον να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. «Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ. Γι αυτό άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας», προσθέτουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.