Αποτέλεσμα εικόνας για ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

“Να συγχαρώ καταρχήν την Ένωση για την σημαντικότατη και πυκνή κοινωνική της δράση: Πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης όπως αυτές προς τα σωματεία [της Ένωσης κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα]«Μαζί για το Παιδί», της δωρεάς προς το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.),τιμούν την Ένωση και τα μέλη της που συμμετέχουν και προσφέρουν ανεκτίμητο έργο, ιδίως όταν πρόκειται για συνανθρώπους μας και παιδιά με σημαντικές κινητικές και νοητικές ειδικές ανάγκες.
Με την ανατολή του νέου έτους [είτε είναι έτος εκλογών είτε όχι]δράττομαι της ευκαιρίας να καταστήσω σαφείς τις προθέσεις της ΝΔ σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική της πολιτική. Θα αποφύγω να αναφερθώ στις στρεβλώσεις που δημιούργησε ακόμα και πρόσφατα η παρούσα κυβέρνηση με τα σχετικά άρθρα του Πολυνομοσχεδίου για να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση. Προχειρότητα στην κατάργηση της επιτροπής τιμολόγησης, προχειρότητα στην θεσμοθέτηση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης. Θα μιλήσουμε άλλη φορά αναλυτικά για την αναλογία 9-6-3 κτλ…
Εμείς θα επιμείνουμε στην σοβαρότητα και  στο τρίπτυχο:
A) Προστασία της Δημόσιας Υγείας με ποιοτικά αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα. Απαραίτητη προϋπόθεση η χάραξη εθνικής στρατηγικής και βασικός ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Φαρμάκου που θα θεσμοθετήσουμε.
Β) Υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής κατανάλωσης– δαπάνης - συνταγογράφησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης, με παράλληλη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην βέλτιστη απαραίτητη θεραπεία. Παράλληλος στόχος η διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών λειτουργίας των παρόχων υγείας[μέσω της σταδιακής μείωσης του πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα  rebateκαι claw back].
Γ) Αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Γνωρίζοντας ότι η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων έχει την δυνατότητα να καλύψει το 60% των εγχώριων αναγκών, αλλά σήμερα περιορίζεται μόνο στο 23%, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο εξαγωγέα μετά τα πετρελαιοειδή, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια οικονομική «αυτοκτονία» να μην προάγουμε την ανάπτυξη και χρήση των φαρμάκων  που μπορούμε να παράγουμε.
Η πολιτεία και ο [εγχώριος] φαρμακευτικός κλάδος πρέπει να βρίσκονται από την ίδια πλευρά της εξίσωσης με το αποτέλεσμα της εξίσωσης αυτής να ισούται με την προαγωγή της υγείας και την ευημερίας των πολιτών. Το νέο μοντέλο συνεργασίας πρέπει να στηρίζεται σε ένα win-win [επικερδή και για τις δύο πλευρές] συνδυασμό. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει το προβλέψιμο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, με τους ίδιους ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες για όλους, και την στιβαρή εποπτεία των μηχανισμών. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε ως ΝΔ προς αυτήν την κατεύθυνση. Εργαζόμαστε ήδη εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στάση αυτή της πολιτείας είμαστε σίγουροι ότι θα αποκαταστήσει το επιχειρηματικό κλίμα εμπιστοσύνης και ότι θα άρει τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό μέσα στον οποίο κινείται αυτή τη στιγμή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.  Ότι θα προσελκύσει νέες επενδύσεις, πρωτοποριακή κλινική έρευνα και ποιοτικά – ασφαλή  φάρμακα. Με προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της. Κυρίως όμως με την δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, στα απαραίτητα, ασφαλή, ποιοτικά, μη κοστοβόρα φάρμακα…”

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.