Θερινή κατοικία των Θεών και πατρίδα των Κενταύρων, το Πήλιο έχει κάθε λόγο να θεωρείται «μαγικό» βουνό, αφού καταφέρνει να προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες Χειμώνα – Καλοκαίρι. Αποτελεί έναν από τους λίγους προορισμούς που συνδυάζει βουνό, κρύο, σκι και θάλασσα με υπέροχες παραλίες με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανέναν «ασυγκίνητο»! 
Ο δρόμος προς το Πήλιο είναι «στρωμένος» με γραφικά χωριουδάκια που αξίζει να δείτε, κάνοντας την στάση σας για να απολαύστε καφέ ή φαγητό. Πορταριά και Μακρινίτσα πρωταγωνιστούν στον χάρτη με τα αρχοντικά και τις πέτρινες κρήνες, τα καλντερίμια και τους παραδοσιακούς ξενώνες να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. 
Επόμενος σταθμός, η Τσαγκαράδα, με τις τέσσερις συνοικίες, τα μονοπάτια, τις καστανιές και τα πλατάνια να σας εντυπωσιάζουν, όπως άλλωστε και οι ταβέρνες με τους εκλεκτούς μεζέδες και τα καφενεία με τα γλυκά του κουταλιού και τον ελληνικό στην χόβολη. Κι όταν μιλάμε για χωριά του Πηλίου, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη Ζαγορά. Αυτό το ιστορικό και πλούσιο μέρος που έχει γίνει ευρέως γνωστό για τα περίφημα μήλα του. 
Ένας, ακόμα, θησαυρός του Πηλίου, οι εκκλησίες του. Ο ναός των Ταξιαρχών στις Μηλιές, ανακαινισμένος το 1764, φημίζεται για την καταπληκτική ακουστική του, αφού τα  48 αναποδογυρισμένα πιθάρια που κρύβονται στην οροφή και τα 5 υπόγεια πηγάδια που επικοινωνούν μεταξύ τους, χαρίζουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Επισκεφθείτε την Αγία Μαρίνα του 1650, επίσης, για να θαυμάσετε εκπληκτικές τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Κωνσταντή Παγώνη του Χιοναδίτη, εμπνευσμένες από την Αποκάλυψη, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. 
Βόλτα με τον Μουντζούρη
Ο σιδηρόδρομος Βόλου-Μηλεών ή το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι γνωστότερο, ή αλλιώς Μουντζούρης, είναι ένα τρένο-τουριστικό αξιοθέατο των χωριών του Πηλίου.  Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, μεταξύ του 1894 και του 1903. Αποτέλεσε για 80 χρόνια, σημείο αναφοράς για την περιοχή. Στις μέρες μας το τρενάκι συνεχίζει να ανεβαίνει στα χωριά του Πηλίου, έχοντας κάνει μια διακοπή στο διάστημα 1971-1996.
Απόδραση γεμάτη περιπάτους
Το Πήλιο διαθέτει μεγάλο αριθμό από μονοπάτια που είναι ιδανικά για περιπατητικό, ιππικό και ποδηλατικό τουρισμό, ήπιας μορφής. Τα μονοπάτια-καλντερίμια, μαζί με το σιδηρόδρομο Βόλου - Μηλεών, αποτελούσαν μέχρι την δεκαετία του 50’ το μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με το Βόλο. Παρά το πέρασμα του χρόνου, πολλά από τα παλιά μονοπάτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη φροντίδα των τοπικών κοινωνιών δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια.
Σκι για τους λάτρεις του χιονιού 
Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες απέχει δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό των Χανίων, 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο. Αναπτύσσεται στο όρος Πήλιο σε υψόμετρο 1471 μέτρων, υψόμετρο το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο, προσδίδοντας του ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και το κλίμα.
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.