Για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας, στη μετά την έξοδο από το μνημόνιο εποχή, συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Το προσεχές καλοκαίρι αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, γιατί εξέρχεται το πρόγραμμα», δήλωσε ο επίτροπος στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον», πρόσθεσε.
«Κινούμαστε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος, αυτή θα είναι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση των κ. κ. Τσίπρα και Μοσκοβισί βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3 το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, ως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε νωρίτερα ο Μοσκοβισί τη μορφή που θα έχει η έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια, ήτοι εάν θα είναι «καθαρή» ή θα συνοδεύεται από προληπτική γραμμή στήριξης, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες.
Όπως είπε, έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, αλλά παραμένουν δύο ζητήματα, ήτοι η επίβλεψη μετά το πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους. «Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη στρατηγική εξόδου», ανέφερε για το πρώτο, ενώ για το δεύτερο ζήτημα εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει λύση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Γάλλο Επίτροπο για τη συμβολή του στην έξοδο της Ελλάδος από τα Μνημόνια, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.
Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή του Πιερ Μοσκοβισί προς την ευρωζώνη, συμπληρώνοντας πως είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.