Μπορεί το θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή να είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προανακριτικής τους σημερινούς υπουργούς, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπαράθεσης είχε να κάνει με τα εθνικά ζητήματα. 
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την ομιλία του εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. 
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία υπάρχουν βαριές ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και την εγκάλεσε ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως έπραξε και στο επεισόδιο στα Ίμια.
Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για «διγλωσσία» στην κυβέρνηση ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Ζήτησε δε να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαία θεσμική τομή, για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως κάνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας».
Ρώτησε γιατί παρόμοια περιστατικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια: «Μήπως επειδή ουδέποτε θελήσατε να διαμορφώσετε αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Στην οικονομία σάς πληρώσαμε με δύο αχρείαστα μνημόνια. Στην εξωτερική πολιτική η αδυναμία σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα», είπε.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης» αλλά έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα. 
«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.
Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: «Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο».
«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

«Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας», σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.