Αποτέλεσμα εικόνας για pesydap
Το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται. Με αυτή τη φράση κλειδί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε στην ερώτηση της Εύης Καρακώστα, βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ με ανόργανα απόβλητα στη θέση Λακκώματα Σχιστού πρέπει να ολοκληρωθεί. Ξεκίνησε ως ΧΑΔΑ και θα ολοκληρωθεί ως ΧΑΔΑ για το συμφέρον της δημόσιας υγείας,  του περιβάλλοντος αλλά και την ασφάλεια του μέχρι τώρα έργου που έχει υλοποιθεί ξεκαθάρισε ο υπουργός αποδοκιμάζοντας έτσι τα περίεργα παιχνίδια των καθυστερήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ).

Πλέον αυτή η δήλωση του αρμόδιου υπουργού μέσα στη Βουλή δικαιώνει όλους αυτούς που πήραν πάνω τους την υπόθεση του ΧΑΔΑ Σχιστού.

Δικαιώνει όλους αυτούς και συνέχισαν να αγωνίζονται παρά την υπονόμευση , την συκοφαντία και το μέτωπο γραφειοκρατίας που αντιμετώπισαν  από την ΑΔΑ που αντί να συνδράμει την προσπάθεια συντάχθηκε όλως περιέργως με ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα μέλη του ΔΣ του ΠΕΣΥΔΑΠ,  οι δήμαρχοι της περιοχής, η Περιφέρεια Αττικής με την Ρ. Δούρου και τον Γ. Γαβρίλη που χρηματοδοτεί το έργο, οι βουλευτές, ο υπουργός Ναυτιλίας  Π. Κουρουμπλής και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες με την επιμονή τους κέρδισαν το αυτονόητο. Τη συνδρομή δηλαδή της πολιτείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα πρέπει να αναφερθεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που με τη μαχητικότητα  και  τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε να ενημερώνει και να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση.

Η Εύη Καρακώστα πλήρως ενημερωμένη έθεσε το θέμα της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου στη Βουλή τονίζοντας με έμφαση, την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του για λόγους δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας .  Παράλληλα έκανε  εκτενή αναφορά για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και μεθοδεύσεις  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που είναι η αιτία των αδικαιολόγητων και επικίνδυνων καθυστερήσεων του έργου.

Η στάση της ΑΔΑ
Η Εύη Καρακώστα αποκάλυψε τις παραλείψεις της ΑΔΑ,  η οποία αδικαιολόγητα εξαίρεσε τον ΧΑΔΑ Σχιστού από τον κατάλογο των ΧΑΔΑ Αττικής που πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της ΑΔΑ να μην αντιμετωπίζουν τον ΧΑΔΑ Σχιστού ως ΧΑΔΑ αλλά ως παλιό λατομείο. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο το θέμα τέθηκε στο αρχείο. Αυτή η πράξη τους όμως ήταν που έκανε τον υπουργό να δηλώσει ότι «το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται».

Αποκαλύψεις
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις η Ε. Καρακώστα ανέφερε ότι για τουλάχιστον 900 ημέρες υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της ΑΔΑ, η οποία αντί να δώσει λύση για την ολοκλήρωση του έργου,  έθεσε το θέμα στο αρχείο.

Στην απάντησή του προς την κυρία Καρακώστα, ο υπουργός έδειξε ότι είναι σε βάθος γνώστης του σοβαρού προβλήματος. Περιέγραψε με ακρίβεια το ιστορικό του θέματος και ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες, ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το δημόσιο συμφέρον προηγείται και το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται.

Μετά και από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, αναμένονται οι τελικές πρωτοβουλίες για να δοθεί οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα που πληγώνει το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους στη συνείδηση των πολιτών.

Για το θέμα αυτό  ο Γρ. Γουρδομιχάλης τόνισε ότι:  «Ο  υπουργός Περιβαλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα μας για την πλήρη αποκατάσταση της χωματερής Σχιστού με ραδιενεργά απόβλητα και δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του έργου.Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού "το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται". Δικαίωση για τον ΠΕΣΥΔΑΠ και την Αυτοδιοίκηση! Ελπίδα για το περιβάλλον στη περιοχή μας!»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.