Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι το πλαίσιο που εισάγει η κυβέρνηση ούτε ολοκληρωμένο είναι ούτε σαφώς προσδιορισμένο, εντούτοις τοποθετούνται θετικά διότι είναι ένα πρώτο βήμα.
Βασική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ήταν πως δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά τον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, διότι δεν βάζει ασφαλιστικές ρυθμίσεις και συνέπεια θα είναι η ανεξέλεγκτη παραγωγή, διακίνηση και καλλιέργεια.
Το ΚΚΕ που από την αρχή όχι μόνο είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει, αλλά είχε ζητήσει και την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απελευθερώνει αυτόν τον τομέα και τον ρίχνει στον τζόγο και στο κέρδος των «αρπακτικών», των δολοφόνων πολυεθνικών.
Τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας από τη ΝΔ και από το ΚΚΕ προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να εμμένει ότι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα που, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, έχουν ευεργετική, ανακουφιστική και παρηγορητική δράση και σε ορισμένες περιπτώσεις και θεραπευτική δράση, και να υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οριοθετημένο, σαφές και ασφαλές και όπου χρειάζεται θα εξειδικευθεί με τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις.
«Μιλάμε για αδειοδότηση μιας ενιαίας, καθετοποιημένης μονάδας που περιλαμβάνει παραγωγή, επεξεργασία, και τελική μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Περί αυτού πρόκειται. Και εσείς μας λέτε ότι θα γίνουν φυτείες κοντά σε σχολεία, σε εκκλησίες, σε ΚΑΠΗ. Τι άλλο θα σκαρφιστείτε; Ειλικρινά σας λέω, σε καμία χώρα -τουλάχιστον του αναπτυγμένου χώρου- δεν γίνεται συζήτηση με τέτοιους όρους. Είναι τραγικό να συζητάμε κάτι που προσπαθεί να ακολουθήσει τη σύγχρονη επιστημονική εξέλιξη και να υπάρχουν τέτοιοι καταγγελτικοί τόνοι, ότι πάμε να περάσουμε τη ναρκοκουλτούρα στη νεολαία. Και άλλοι να μας λένε ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο εκτροφείο μπάφων», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
Υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Προτείνουμε, μετά από έναν χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, να συζητήσουμε μεθοδικά και με στοιχεία για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενήλικες», δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη.
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Οι πολίτες ζητούν από εμάς τόλμη και ευθύνη», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στη δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης.
«Περίμενα περισσότεροι βουλευτές να τολμήσουν να πάρουν μια θέση συμβατή με τις πράξεις τους, συμβατή με τις ζωές των ψηφοφόρων τους, συμβατή με την εξέλιξη, μια θέση που δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε: «Γελάνε οι τοπικές κοινωνίες με τις εξάρσεις κάποιων βουλευτών, με αφορμή το νομοσχέδιο και με τις εξάρσεις ενάντια στο χασίς. Γελάνε γιατί οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες γνωρίζονται μεταξύ τους».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει και εδώ οπισθοδρομική, δέσμια αναχρονιστικών προσεγγίσεων, είπε ο κ. Θεοδωράκης και σημείωσε ότι πρέπει να προστατευθούν οι Έλληνες από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών, να υπάρξει σύγκρουση με τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν με το παράνομο εμπόριο.
Ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό έχει ζητήσει να επιτραπεί η ιατρική χρήση της κάνναβης, διότι -όπως είπε- «πρέπει να σκεφτούμε τους χιλιάδες ασθενείς που ζητούν ανακούφιση και λιγότερο πόνο, να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια», καθώς οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε μια σειρά από ασθένειες, όπως η επιληψία, η καχεξία, η ανορεξία στο HIV, η ναυτία της χημειοθεραπείας, η σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους γιατρούς να αποφασίζουν. Όταν θεωρούν ότι άλλα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε να μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη, ως σκεύασμα, ως έλαιο, ως άνθος, το οποίο ο ασθενής θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ανέφερε επίσης ότι η προσωπική καλλιέργεια για ιατρική χρήση είναι νόμιμη στον Καναδά, σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, ενώ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη είναι ακόμα ένα πταίσμα.
Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη για την προσωπική καλλιέργεια για ιατρική χρήση, κάνναβης. «Το Ποτάμι, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νομοσχεδίου, θα υπερασπιστεί αυτό το πρώτο βήμα. Και προτείνουμε, μετά από έναν χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, να συζητήσουμε μεθοδικά και με στοιχεία για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενήλικες» είπε ο επικεφαλής και ζήτησε «να μην συνεχίσουμε να κρατάμε τα μάτια κλειστά μπροστά στην ανεξέλεγκτη και παράνομη διακίνηση χασίς» και ότι η εμπειρία έχει δείξει πως η αποποινικοποίηση θα βοηθήσει κυρίως τα νέα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο.
«Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η χρήση κάνναβης δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τη συστηματική χρήση αλκοόλ» είπε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας και τις κοινωνικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ όπως το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων λόγω μέθης.