Με μία γιγαντιαία επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών -που ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης-, σε Αθήνα, Καισαριανή, Αγ. Αναργύρους, Χαϊδάρι, Σαρωνίδα και Κορωπί «ξεδοντιάστηκε» πολυμελές κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και άλλες ουσίες σε όλη την Αττική.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε οχτώ συλλήψεις, εκ των οποίων επτά μέλη του κυκλώματος (πέντε υπήκοοι Αλβανίας, δύο ημεδαποί) και ενός ατόμου που είχε συναλλαγή μαζί τους και συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Στη δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη δύο ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας, μέλη της οργάνωσης που εκτιμάται ότι κατά το διάστημα της δράσης της αποκόμισε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες, τα όπλα και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Modus operandi και σημεία δράσης
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής συνέλλεγαν για μήνες και με ιδιαίτερη προσοχή στοιχεία για τους διακινητές, οι οποίοι λάμβαναν μέτρα προστασίας. Ωστόσο, κατάφεραν να διασταυρώσουν στοιχεία, να ταυτοποίησαν άτομα και να δημιουργήσουν τα «προφίλ» των εμπλεκομένων, ενώ σχημάτισαν την ιεραρχική δομή και τους ρόλους των μελών του κυκλώματος. Σταδιακά απεκαλύφθη ο τρόπος δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi), η οποία λειτουργούσε καθ' όλο το 24ωρο, σε καθημερινή βάση, με κατανομή των μελών της σε «βάρδιες».
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές «αρχηγός» του κυκλώματος ήταν ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος καθοδηγούσε με εντολές και οδηγίες τα μέλη της οργάνωσης. Ο ίδιος προμήθευε τα ναρκωτικά μέσω των άμεσων συνεργατών του, αποθήκευε και φύλαγε τις ποσότητες των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους απόκρυψης (καβάντζες), ενώ εισέπραττε και διαχειριζόταν τα χρήματα που προέρχονταν από την πώληση τους. Κομβικό ρόλο στην οργάνωση είχαν επίσης δύο ακόμη μέλη της και συγκεκριμένα ένας ημεδαπός και ένας υπήκοος Αλβανίας, οι οποίοι παραλάμβαναν την κοκαΐνη από τον «αρχηγό» και την παρέδιδαν σε άλλα μέλη της οργάνωσης, που είχαν αναλάβει ρόλο διακινητών. Οι ίδιοι, διαβίβαζαν τις εντολές του αρχηγού και εισέπρατταν μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την πώληση της κοκαΐνης.
Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με την αποθήκευση-φύλαξη της κοκαΐνης και την είσπραξη των χρημάτων που προέρχονταν από την διάθεση των ναρκωτικών.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εξακριβώθηκε πως τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε Εξάρχεια, πλησίον και πέριξ πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, Μεταξουργείο, Γκάζι, Κολωνάκι, Άγιο Δημήτριο, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Γλυφάδα, Ελληνικό, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Κορυδαλλό, Καλλιθέα και Μαρούσι.
Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή, το κατασχεθέν χρηματικό ποσό, τα χρησιμοποιούμενα μέσα μεταφοράς, τους χώρους αποθηκεύσεως «καβάντζες» και τα λοιπά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει επαγγελματικού τόπου υποδομή για διακίνηση των ναρκωτικών, με σκοπό την αποκόμιση παρανόμων κερδών, τα οποία εκ των κατασχέσεων ποσοτήτων ναρκωτικών, υπολογίζονται τουλάχιστον σε 300.000 ευρώ.
Κοκαΐνη, κάνναβη, μετρητά και όπλα
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους και οχήματα κατασχέθηκαν συνολικά:
 • κοκαΐνη βάρους -2- κιλών και -104- γραμμαρίων
 • ακατέργαστη κάνναβη βάρους -48,5 - γραμμαρίων
 • 5- αυτοκίνητα,
 • 3- δίκυκλες μοτοσυκλέτες
 • 55.810- ευρώ,
 • πιστόλι και -2- γεμιστήρες
 • 41- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
 • 2- ζυγαριές ακριβείας
 • 20- συσκευές κινητής τηλεφωνίας
 • σύστημα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος με τρεις (3) κάμερες,
 • πλήθος κλειδιών οικιών και οχημάτων, καθώς και
 • υλικά συσκευασίας ναρκωτικών
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες της Μ. Τρίτης 3 Απριλίου , στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.