Στη λογική της επαναφοράς της πρότασης που είχε κάνει ήδη από τις αρχές του 2016 για συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επί των αναθεωρητέων άρθρων για το Σύνταγμα κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή του συνέντευξη στον Real FM.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση περί Αναθεώρησης άνοιξε μετά την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά να αποστείλει επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτοντας ορισμένες προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα, με την εκκίνηση της διαδικασίας να γίνεται εδώ και τώρα. Υπενθυμίζεται ότι η οδός Πειραιώς είχε εκ προοιμίου κομψά απορρίψει την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, με πηγές του κόμματος να υπενθυμίζουν ότι είθισται και για λόγους πλειοψηφίας, αυτές οι προτάσεις να προέρχονται από τη μεριά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ σε δύο χρόνους είχε θέσει ζήτημα Αναθεώρησης του Συντάγματος:  από τον Ιανουάριο του 2016, όταν στην εφημερίδα Καθημερινή αρθρογραφούσε υπέρ της ανάγκης συμφωνίας των κομμάτων επί των αναθεωρητέων άρθρων, ώστε το περιεχόμενο της αναθεώρησης να καθορίσει η επόμενη Βουλή, αλλά και τον Ιούνιο του 2016, όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκ νέου την πρότασή του επί τάπητος, χωρίς όμως να πάρει επί της ουσίας απάντηση, όπως υπενθύμιζαν γαλάζιες πηγές.
Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέρχεται στο ζήτημα με μια… πρό(σ)κληση προς τον πρωθυπουργό: να συμφωνήσουν, ακόμα και τώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επί των άρθρων που θα πρέπει να είναι αναθεωρητέα, δια της αποδοχής από τη ΝΔ των άρθρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα. «Εμείς θέλουμε μια μεγάλη Συνταγματική Αναθεώρηση, γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι επιδιώκει συναίνεση από τη μεριά του πρωθυπουργού επί της πρότασης αυτής, η οποία είναι σαφώς ευρύτερη από αυτή που κατέθεσε η κ. Γεννηματά.
Μάλιστα, το ότι ο κ. Μητσοτάκης στρέφεται στον κ. Τσίπρα και όχι στην κ. Γεννηματά-με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν διαθέτει ούτε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50) προκειμένου να ζητήσει εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας-έχει να κάνει με την πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ που εξέφρασε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ότι τυχόν συμφωνία με μια Αναθεώρηση για ελάχιστα, κοινά αποδεκτά σημεία, δεν θα λύσει τα ουσιώδη προβλήματα και θα μπλοκάρει κιόλας την αναθεωρητική διαδικασία για άλλα πέντε χρόνια. Θα αφήσει, δε, εκτός φάσματος αλλαγές που η ΝΔ θεωρεί εμβληματικές και επιτακτικές, όπως η αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων.
Πέφτουμε στην παγίδα του Ερντογάν
Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει ανησυχία για τη ρητορική κλιμάκωση από μέρους της κυβέρνησης, ιδίως μετά το πρόσφατο κρεσέντο του Πάνου Καμμένου, αλλά και τον χαρακτηρισμό «σουλτάνος» που απέδωσε στον κ. Ερντογάν το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν ότι η κυβέρνηση πέρασε από τη ρητορική περί «συνήθους μεθοριακού επεισοδίου» σε αυτή τη ρητορική όξυνση, η οποία, όμως, ρίχνει λάδι στη φωτιά και οδηγεί γραμμή στην «παγίδα» που στήνει ο κ. Ερντογάν με τη δική του προκλητική ρητορική. «ο Ερντογάν ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά. Δεν έχουμε λόγο να ενδίδουμε στην προσπάθεια Τουρκίας να αυξήσει ένταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, στο εσωτερικό της ΝΔ λέγεται ότι η λεκτική κλιμάκωση είναι «όψιμη», με δεδομένη την απώλεια του momentum για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας.
Κατά τα άλλα, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν εφείσθη κριτικής για τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κ. Καμμένο, για τον οποίο δε είπε ότι είναι ανίκανος και επικίνδυνος. «Δεν ελέγχει αυτά που λέει. Ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Είναι επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι απαντώντας στον Ερντογάν με τρόπο που αυτός θα ήθελε νομίζουν ότι θα πετύχουν να συσπειρώσουν την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να τον απομακρύνει γιατί είναι δεμένοι χειροπόδαρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.