Να προστατευτεί ο ακατάσχετος λογαριασμός ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες κάνουν κατασχέσεις από λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι.
Συγκεκριμένα, με ερώτησή τους 28 βουλευτές, αφού αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα «οι πολίτες να στερούνται επαρκών πόρων για τη διαβίωσή τους». 
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι: «Παρατηρήθηκε ότι μερικά τραπεζικά καταστήματα, σε συνέχεια της κοινοποίησης του κατασχετηρίου εις χείρας τους για χρέη προς το Δημόσιο, προβαίνουν σε κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους αυτών (σχετ. ΠΟΛ.1222/2015 και ΠΟΛ.1182/2014) δεσμεύοντας το σύνολο του λογαριασμού και όχι το υπερβάλλον τού ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ, κατά παράβαση του άρθρου της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται επαρκών πόρων για τη διαβίωσή τους κι επιπρόσθετα να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, αφού για να αποδεσμευτεί το ποσό της κατάσχεσης πρέπει να μεταβαίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα και να αποδεικνύουν ότι το κατασχεθέν ποσό αφορά σύνταξη, μισθό, επίδομα και ό,τι σχετικώς προστατεύεται από τον νόμο, ώστε στη συνέχεια η τράπεζα αφού εξετάσει το αίτημα, να προβαίνει σε αποδέσμευση του λογαριασμού».
Οι βουλευτές καλούν τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.