Στη γερμανική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Η συνάντηση που θα γίνει στις 10 το πρωί τοπική ώρα (11 ώρα Ελλάδος) έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών και συμπίπτει σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και για τη μετά το Μνημόνιο πορεία της Ελλάδος.
Ο Όλαφ Σολτς θα είναι ενημερωμένος για τα ελληνικά θέματα καθώς θα έχει προηγηθεί η σημερινή συνάντηση του EuroWorking Group.
Στο μεταξύ, οι θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση των συστάσεων για την αναπτυξιακή στρατηγική που εμπεριέχονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα.
Το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που έλαβαν προ ημερών οι θεσμοί στα χέρια τους και το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο EuroWorking Group - πριν παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου - απέχει από αυτά που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τα οποία εμπεριέχονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί στη συμφωνηθείσα στρατηγική ανάκαμψης και να σχεδιάσει μια πραγματική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και θα χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχει η ΕΕ.
Η χρηματοδότηση της αναπτυξιακής στρατηγικής θα πρέπει να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα Κοινοτικά κονδύλια. Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης γίνεται ρητή αναφορά στην αξιοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ. Ενδεικτικά στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο υπογραμμίζεται πως για την περίοδο 2014-2020, περισσότερα από 35 δισ. ευρώ διατίθενται στην Ελλάδα μέσω κονδυλίων της ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για μεγιστοποίηση και επιτάχυνση της απορρόφησης αυτών των κονδυλίων.
Η στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να στηριχθεί στα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα σχέδια δράσης σε βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων το εκπαιδευτικό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος και η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Για τους κλάδους που θα πρέπει να πέσει βάρος το Μνημόνιο αναφέρει πως αυτοί θα πρέπει να είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η γεωργία και τα γεωργικά προϊόντα διατροφής.
Πάντως αν και οι ελληνικές αρχές κλήθηκαν να παρουσιάσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα στοχεύει στη δημιουργία μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα οδηγεί στη βελτίωση των υποδομών, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, ωστόσο το προσχέδιο που έστειλαν στους θεσμούς δεν ικανοποίησε. Ενδεικτικά η κυβέρνηση εμφανίσθηκε να θέλει μετά τη λήξη του προγράμματος να υπάρξει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτερου μισθού, κάτι που οι δανειστές θεωρούν πως δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς θα επιφέρει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.