Ο δικηγόρος της Στόρμι Ντάνιελς, Μάικλ Αβενάτι, υποστήριξε πως ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, έλαβε 500.000 δολάρια από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Βίκτορ Βέξελμπεργκ, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter και σε υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Μάικλ Αβενάτι, ο δικηγόρος της Ντάνιελς, ανέφερε πως μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Βέξελμπεργκ, Ρώσο επιχειρηματία γεννημένο στην Ουκρανία που έχει σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε τα χρήματα στον Κοέν.
Μάικλ Κοέν και Μάικλ Αβενάτι δεν σχολίασαν την πληροφορία στο πρακτορείο Reuters που τους κάλεσε για σχόλιο.
Κατά το έγγραφο του Αβενάτι, ο Βέξελμπεργκ κι ένας εξάδελφός του, ο Άντριου Ιντράτερ, μετέφεραν οκτώ φορές χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό του Κοέν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2017, μέσω μιας εταιρίας με επωνυμία Columbus Nova, με το σύνολο του ποσού που έλαβε ο δικηγόρος να ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο δολάρια.
Η Columbus Nova είναι επενδυτική εταιρεία στις ΗΠΑ, θυγατρική του Renova Group, ενός επιχειρηματικού ομίλου που ελέγχει ο Βέξελμπεργκ.
Τον περασμένο μήνα, επιβλήθηκαν τόσο στον Βέξελμπεργκ όσο και στη Renova κυρώσεις διότι φέρονται να προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές του 2016 και να επιδόθηκαν επίσης και σε άλλες φερόμενες «κακόβουλες δραστηριότητες».
Η εφημερίδα New York Times έγραψε την περασμένη εβδομάδα πως νωρίτερα φέτος, ο Βέξελμπεργκ ανακρίθηκε από πράκτορες που εργάζονται για την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, εντός των ορίων της έρευνας για τη φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
Ο Αβενάτι διατείνεται ότι ανακάλυψε επίσης τέσσερις πληρωμές ύψους σχεδόν 100.000 δολαρίων έκαστη από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis στην Essential Consultants, την εταιρεία που σύστησε ο Κόεν ως βιτρίνα για την πληρωμή στη Ντάνιελς.
Η AT&T επιβεβαίωσε ότι έκανε μια άλλη σειρά πληρωμών στον Κόεν που αποκάλυψε ο Αβενάτι, ο οποίος ανέφερε πως ο αμερικανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών μετέφερε τέσσερις φορές χρήματα, κάθε φορά 50.000 δολάρια, στην Essential Consultants.
Η AT&T εξήγησε πως οι πληρωμές έγιναν στις αρχές του 2017 στο πλαίσιο προσπαθειών της εταιρείας να διαμορφώσει μια εικόνα για τη λειτουργία «της νέας κυβέρνησης», πάντως η εταιρεία του Κοέν «δεν έκανε νομική δουλειά η lobbying για εμάς» και η σύμβαση των δύο μερών «τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017».