Με τη συνοχή της κυβέρνησης να δοκιμάζεται σήμερα από ένα μη μνημονιακό νομοσχέδιο (σ.σ.: αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια) και να διασώζεται τελικώς από τις ψήφους της αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα να υποδέχεται στο Μαξίμου τον πρίγκιπα Κάρολο, η συζήτηση για τις περικοπές στις συντάξεις εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Τούτο φαίνεται μάλιστα να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, μολονότι τα στελέχη της εμφανίζονται διχασμένα, καθ' ότι τουλάχιστον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης παραμένουν προσκολλημένοι στη σκληρή γραμμή κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και άρα της μείωσης των συντάξεων.
Για το ζήτημα υπήρξε παρέμβαση και από τον Νίκο Φίλη (στον Real FM), ο οποίος ήταν ο πρώτος που το άνοιξε, πριν από μερικές εβδομάδες. Μάλιστα, δεν δίστασε να πει πως από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το αφορολόγητο και τις συντάξεις «θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις», υπονοώντας τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Ο κ. Φίλης επέμενε στη θέση του πως οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα στραγγαλίζουν την οικονομία και πως σε κάθε περίπτωση, με βάση τις επιδόσεις του 2016 και του 2017, η κυβέρνηση επιβάλλεται να διεκδικήσει την ακύρωση των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξεις. Άποψη την οποία εξέφρασε με τοδικό του τρόπο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Θέμα FM): «Εκτίθεμαι 1,5 χρόνο πριν και σας λέω ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυτά (σ.σ.: μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων), γιατί η οικονομία θα πηγαίνει καλά».
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν πράγματι υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δύο διαφορετικές απόψεις ή πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ. Είναι πάντως γεγονός ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση η μέριμνα για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και δη τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα όσο θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών. Εξ ου και υπάρχει αυτή η ευαισθησία για τις συντάξεις και η δημιουργία κλίματος επαναδιαπραγμάτευσης στο φόντο εκλογικών σεναρίων. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, άλλωστε, ότι οι πιέσεις είναι ισχυρές για την εφαρμογή του μέτρου όπως έχει ακριβώς συμφωνηθεί κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ και όχι των Ευρωπαίων, οι οποίοι εμφανίζονται πιο ελαστικοί.
Από την Κύπρο πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα, το οποίο ούτως ή άλλως δεν αποτελούσε αντικείμενο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα ενεργειακά, με τη δρομολόγηση της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed εντός του 2018, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και επίλυση του Κυπριακού στη βάση της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια, μολονότι το «ναι» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν αφήνει πλέον περιθώρια καταψήφισης, ενδιαφέρον θα έχουν τυχόν διαφοροποιήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Έως αργά χθες το βράδυ εξελίσσονταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους «ύποπτους» βουλευτές, ούτως ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στην ψηφοφορία. Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Ντζιμάνης και Μάρκος Μπόλαρης σίγουρα δεν θα ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη (ή θα απέχουν από την ψηφοφορία), εκτός και αν μεταπειστούν την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη με τον Γιώργο Ουρσουζίδη. Σήμερα το πρωί, πριν από την ψηφοφορία - η οποία έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι - θα ανακοινωθούν αλλαγές στη διάταξη, ενώ δεν αποκλείεται το λόγο στη συζήτηση να πάρει ο πρωθυπουργός.