Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού, όσο και του Α/ΓΕΕΘΑ της γείτονος εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Σ’ αυτήν τονίζεται πως «η Άγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», αλλά και πως «οι επιτελείς της Άγκυρας, απομονώνουν τη χώρα τους από την Ευρώπη».
«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η Άγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις αυτές δεν πτοούν την Ελλάδα. Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι επιτελείς της Άγκυρας ότι με τη στάση τους απομονώνουν τη χώρα τους από την Ευρώπη, την καθιστούν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και προβληματικό γείτονα για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.
Νωρίτερα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει πως «Η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε ολόκληρο ελληνική θάλασσα», ενώ ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ είχε σημειώσει πως «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της, χωρίς δισταγμό».