Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού της Σόφιας. Ακολουθεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ. 
Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν εκ νέου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.
Ανάμεσα στις δυο συναντήσεις των πρωθυπουργών, μεσολάβησαν έντεκα συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, Κοτζιά και Δημητρόφ, που επεξεργάστηκαν μια σειρά σχεδίων και σεναρίων αναφορικά με την επίλυση μιας διαμάχης που αριθμεί πλέον 27 χρόνια.
Χθες πάντως, οι δυο ηγέτες είχαν το πρώτο τους τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών κι εξέφρασαν μηνύματα αισιοδοξίας για τη σημερινή τους συνάντηση.«Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες», απάντησε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός, ενώ στη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα». Δηλώσεις έκανε και ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, που απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, επεσήμανε πως «αύριο είναι μια σημαντική ημέρα» ευχόμενος να είναι πετυχημένη η συνάντηση.
Το βασικό σενάριο που πάντως δουλεύουν Αθήνα και Σκόπια, προβλέπει την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία θα εγκριθεί από τα δυο κοινοβούλια και θα προβλέπει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ όταν εκπληρωθούν μια σειρά από δεσμεύσεις της γειτονικής χώρας. Οι δεσμεύσεις αυτές, είναι προφανές πως αφορούν την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και την αποτύπωσή του στον καταστατικό της χάρτη. Έντονο είναι πάντως το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για λύση στο ονοματολογικό, ενώ αναφορά στο θέμα έκανε και η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το πόσο δύσκολο είναι να λυθεί. Στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος διέρρεε ότι η ΕΕ περιμένει λύση εντός του Ιουνίου, ο οποίος είναι κομβικός μήνας για τις όποιες αποφάσεις λάβει το Συμβούλιο, ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Θέση στο θέμα πήρε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας πως αναγκαία προϋπόθεση επίλυσης του ονοματολογικού των Σκοπίων είναι η συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς της ΠΓΔΜ. «Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.