Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Την ώρα που η Αθήνα αλλά και τα Σκόπια μιλούν για κατ’αρχήν συμφωνία των δυο πλευρών, οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ αλλά και του Πρωθυπουργού Ζάεφ θολώνουν το τοπίο στην διαπραγμάτευση και προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει λύση που θα περιλαμβάνει αλλαγή της χρήσης του ονόματος της γειτονικής χώρας στο εσωτερικό: «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», ανέφερε η ανακοίνωση, περιπλέκοντας περισσότερο το τοπίο της διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, τόνισε ότι υπάρχει “συμφωνία επί της αρχής” με την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πάντως πως ό,τι συμφωνηθεί με την Αθήνα θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο πριν από την τελική επικύρωση με δημοψήφισμα. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως πριν το δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρξει και έγκριση από την ελληνική βουλή, ενώ δεν απάντησε για το εάν οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” όπως γράφεται έντονα τελευταία και φαίνεται πως αποτελεί το φαβορί του συμβιβασμού. Ταυτόχρονα ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι με τη συμφωνία που είναι υπό διαμόρφωση έχει διασφαλίσει την ταυτότητα και τη γλώσσα για τη γειτονική χώρα, δυο ζητήματα που αποτελούσαν κόκκινη γραμμή εξ’αρχής για την ΠΓΔΜ.
Χθες πάντως δεν πραγματοποιήθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού των δυο Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, όλα δείχνουν πάντως ότι το τηλεφώνημα αυτό θα γίνει σήμερα ή αύριο. Ο χρόνος πιέζει πολύ ειδικά την πλευρά της ΠΓΔΜ, που θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες που το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα δώσει το “πράσινο” φως για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των δυτικών βαλκανίων και η ηγεσία της ΠΓΔΜ θέλει να δει μια θετική πρόταση που βέβαια συναρτάται με μια θετική κατάληξη στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.
Το ραντεβού των Πρεσπών πάντως μεταξύ των δυο Πρωθυπουργών, φαίνεται πως δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί χρονικά, αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τελική συμφωνία σε όλα τα επιμέρους κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Και όπως συχνά λένε οι αγγλοσάξονες, «η διαπραγμάτευση δεν κλείνει, εάν δεν κλείσουν τα πάντα». 
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα τρία ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τα «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), το «Gorna Makedonija» (Άνω Μακεδονία) και το «Νova Makedonija» (Νέα Μακεδονία), με το πρώτο να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες και το δεύτερο να φέρεται ως η εναλλακτική. Με δεδομένες τις διαρροές της ελληνικής πλευράς που αναφέρουν πως «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς την υιοθέτηση του erga omnes», η Αθήνα φαίνεται πως έχει «δώσει» στην πλευρά των Σκοπίων το αμετάφραστο της ονομασίας (το όνομά της θα μεταφράζεται στην αντίστοιχη γλώσσα) αλλά και τις συντμήσεις που ισχύουν (πχ. η κατάληξη .mk στο διαδίκτυο), ως αντάλλαγμα για τις συνταγματικές αλλαγές που θα αποτυπώσουν την αλλαγή του ονόματος αλλά και την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας. Ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα της γλώσσας, της ταυτότητας και των εμπορικών χρήσεων, αν και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ζάεφ δείχνουν ότι η σκοπιανή ηγεσία φαίνεται ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία στη διαπραγμάτευση αυτών των θεμάτων.