Η συγκυρία για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δεν είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτή τη φάση. Τα κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δοκιμάζονται σημαντικά από λαϊκιστικά κινήματα και τα «κεφάλια» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αναζητούν έναν τρόπο να καταστήσουν τα κόμματά της ελκυστικά ξανά στους ψηφοφόρους, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2019.
Εν προκειμένω, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η περίπτωση της ΝΔ ενδιαφέρουν πολύ το ΕΛΚ. Και αυτό γιατί, κατά την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα που πέρασε από τη φάση της φθοράς σε αυτή που μπορεί να προσβλέπει σε μια σημαντική πολιτική νίκη στις επικείμενες εκλογές. Για να το κάνει αυτό, όμως, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, θα σημαίνει ότι έχει καταφέρει και ένα σημαντικό πλήγμα κατά του λαϊκισμού, τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, προσωποποιεί η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα. 
Υπό αυτό το πρίσμα, το κεντρικό μήνυμα της σημερινής παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στα Study Days του ΕΛΚ, σε ένα πάνελ από κοινού με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ, θα είναι ότι σημασία πλέον έχει τι έρχεται μετά την επέλαση του λαϊκισμού και πώς τα κόμματα του ΕΛΚ μπορούν να προτείνουν λύσεις, αφού έχουν δοκιμαστεί οι λαϊκιστές στην πράξη. Τούτων δοθέντων, θέματα όπως το πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι η Ευρώπη τους αφορά, οι δουλειές για όλους, αλλά και τα θέματα ασφαλείας, θα είναι στο επίκεντρο. 
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σκέλος της συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το πάνελ θα είναι οι απαντήσεις που θα δώσει σε ερωτήσεις κεντρικών στελεχών του ΕΛΚ, πέρα από την εισαγωγική του εισήγηση, αναφερόμενος τόσο σε θέματα οικονομίας που συνιστούν την πάγια ατζέντα του, όσο και σε ζητήματα που απασχολούν σφόδρα την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό.
Κεντρική στόχευση του προέδρου της ΝΔ είναι και σε αυτή την παρουσία σε ένα σημαντικό ραντεβού της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι να πείσει ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο για την ουσιαστική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, μέσω ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, άλλωστε, ότι η αξιοπιστία στην πράξη του σχεδίου που κομίζει θα είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε να καμφθεί η εύλογη απροθυμία των εταίρων να δώσουν δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα, υπό τον φόβο της επαναφοράς των κακών πρακτικών, όπως το πελατειακό κράτος και η μεταρρυθμιστική στασιμότητα, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είναι, δε, της άποψης ότι η εκπλήρωση της υπόσχεσης των εταίρων για ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή από μόνη της, ώστε να εγγυηθεί την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές, με αποτέλεσμα να ζητείται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. 
Διμερής συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την καγκελάριο Μέρκελ, βέβαια, δεν θα υπάρξει, αν και ο κ. Μητσοτάκης τη χαιρέτισε στην αίθουσα των εργασιών του συνεδρίου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με τον οποίο συζήτησαν την ανησυχητική κατάσταση στην Ιταλία μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τις ιταλο-ελληνικές αναλογίες. Θα δει, πάντως, τον ισχυρό Γερμανό Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, τον οποίο είδε εκ νέου πρόσφατα στη Βουλγαρία, ενώ για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι η ΝΔ επιμένει στην πάγια θέση της, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κατανοητή στο εσωτερικό του ΕΛΚ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.