Βολές κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος, αλλά και συνολικά για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό επεφύλαξε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η απόφαση για το χρέος επιβεβαιώνει ότι μπροστά μας ένα τέταρτο Μνημόνιο, με πρόσθετα μέτρα για τους πολίτες και έναν αυστηρό μηχανισμό που προσομοιάζει με τον μηχανισμό εποπτείας που είχαμε μέχρι σήμερα», είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε ότι το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν, γιατί η κατάσταση ξέφυγε τελείως τα τρία χρόνια. «Δείτε τους στόχους που είχε θέσει η αρχική απόφαση του 2012 και θα διαπιστώσετε ότι σήμερα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και χαρακτήρισε την απόφαση επί της αρχής «ευπρόσδεκτη», όπως κάθε απόφαση για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν φτάνει για να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα». 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση και για την εκδήλωση στο Ζάππειο, κάνοντας λόγο για την «προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης, η οποία σφιχταγκαλιασμένη πανηγυρίζει, για τα δεινά που θα επιφέρει στους Έλληνες πολίτες και τα κρύβει». 
Ξεκαθάρισε, δε, ότι με την παρούσα συμφωνία δεν τελειώνει η επιτήρηση και δεν τελειώνουν και τα μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Έκανε, δε, λόγο για «πρόκληση στην πολιτική, όταν πανηγυρίζεις για κάτι που θα μπορούσες να αντιμετωπίζεις μεγαλύτερη σεμνότητα» και ειδικά «καπάκι μετά τα πανηγύρια στις Πρέσπες». 
Μιλώντας για το τι θα κάνει αυτός με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η χώρα «χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική, επενδύσεις και δουλειές», ενώ στηλίτευσε εκ νέου τις αναπτυξιακές επιδόσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι χρειάζεται ανάπτυξη τουλάχιστον 3% για την αισθανθούν οι πολίτες. «Οι στόχοι δεσμεύουν τη χώρα», είπε, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τους ως «το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα». Δεν έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων, τόνισε όμως ότι η ΝΔ θα μειώσει την εισαγωγική φορολογική κλίμακα ως τα 10000 ευρώ στο 9% και θα εγγυηθεί μεγαλύτερο αφορολόγητο για κάθε παιδί.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κρίσιμο είναι πώς θα «μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τα υψηλά πλεονάσματα», εκτιμώντας ότι «μια κυβέρνηση που θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να συζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους». Τόνισε, δε, ότι, θα πρέπει να υπάρξουν χαμηλότερα πλεονάσματα στο εγγύς μέλλον, ώστε να μπορούν να μειωθούν οι φόροι, αλλά και να ληφθούν μέτρα κοινωνικής στήριξης, δεσμευόμενος για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την εισαγωγή κάθε παιδιού σε παιδικό σταθμό. 
«Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία»
Μιλώντας για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. «Κατεστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις της», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και μίλησε για τη δημιουργια τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι δεν την διαπραγματεύτηκε αυτός και δεν συμφωνεί με πολλές πτυχές της.
«Αν η συμφωνία έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά στενά», είπε, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτημα για το αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα ακυρωσει ή όχι τη συμφωνία, αν την βρει ψηφισμένη. 
«Η βασικη μας ένσταση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην ταυτότητα και στη γλώσσα και τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία. Δεν θα δεχόταν εθνότητα και γλώσσα», εξηγώντας ότι δεν τον ενδιάφερε μόνο το όνομα, αλλά «έγνοιά του ήταν τα εργαλεία του αλυτρωτισμού»»
«Το πρόβλημα ήταν πάντα ο Μακεδονικός Αλυτρωτισμός του 19ου αιώνα, η άποψη ότι υπάρχει η Μεγάλη Μακεδονία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε ακριβώς αυτό το ιδεολόγημα. 
«Θα ήταν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το «Βορειομακεδόνες» και «Βορειομακεδονική γλώσσα», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι είναι «αχαρακτήριστο η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει ακροδεξιούς όποιους διαφοροποιούνται από αυτή τη συμφωνία»
«Γιατί τέτοια βιασύνη να υπογραφεί η συμφωνία; Γιατί συνέπεσε η συμφωνία με τη συζητηση για το τέταρτο Μνημόνιο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι «υπάρχει συγχρονισμός δράσεων που γεννά εύλογα ερωτηματικά». «Άφησα υπονοούμενο για ανταλλάγματα αλλά δεν πήρα καμία απάντηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ακόμα. 
Όσον αφορά τη στάση ξένων εταίρων, τόνισε ότι «δεν δέχθηκε καμία πίεση» και προσέθεσε ότι αγωνίζεται για το τι είναι σημαντικό για το εθνικό συμφέρον. «Χρέος μου είναι να κρατήσω τον ελληνικό λαό ενωμένο. Ο κ. Τσίπρας επενδύει σε έναν διχασμό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η λύση για να τοποθετηθούν οι πολίτες και για το ζήτημα αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαφωνώντας με τα περί δημοψηφίσματος και εκτίμησε ότι «αν είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα». «Εγώ δεν θα δεχόμουν αυτή τη συμφωνία. Και αν έπρεπε να μην συμφωνήσω, δεν θα συμφωνούσα», τόνισε. 
Προσέθεσε, δε, ότι και στο Βερολίνο είπε τα ίδια που λέει στην Ελλάδα και θα τα επαναλάβει, αν χρειαστεί, μεθαύριο που θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα. Εκτίμησε, δε, ότι οι ξένοι υποστηρίζουν την επίλυση, γιατί βγαίνιε ένα αγκάθι από τη μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «Ο κ. Τσίπρας ήταν εύκολος να κάνει αυτή την παραχώρηση και εξ ου και πιέστηκε να την κάνει», ανέφερε και προσέθεσε ότι το ζήτημα «προκαλεί μια αίσθηση ταπείνωσης στον ελληνικό λαό», λέγοντας ότι η ΝΔ το λαμβάνει υπ’ όψιν της. 
Ως προς το αν περίμενε κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι έθεσε «ένα συνταγματικό παράδοξο, ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει χωρίς την έγκριση του κυβερνητικού του εταίρου». Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως «κωμικοτραγικό θίασο», που «προκαλεί όχι μόνο τη συνταγματική μας τάξη, αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών», Για τον Πάνο Καμμένο επεφύλαξε τον χαρακτηρισμό «τραγέλαφος», ενώ, για τον κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «δεν μετατοπίζεται, ούτε κεντρώος εκσυγχρονιστής γίνεται». «Είναι κυνικός πολιτικός. Ενδιαφέρεται για τακτικούς ελιγμούς για να μείνει στην εξουσία», τόνισε. 
Τέλος, αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας με σαφήνεια το ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Αν θέλει να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις διμερείς μας σχέσεις, να απελευθερωθούν οι 2 στρατιωτικοί», είπε για τον κ. Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, για να υπάρχει μια ουσιαστική διμερής σχέση.