Σε αναμέτρηση εσωτερικού μετατρέπεται πλέον η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αφού οι δυο κυβερνήσεις, μετά από ένα εξάμηνο διαβουλεύσεων που κατέληξε στη συμφωνία, θα επιδοθούν πλέον σε μια μάχη εντός του εσωτερικού των δυο χωρών. Η Ρωσική εμπλοκή πάντως φαίνεται πως δεν αφορά μόνο την Αθήνα αφού χθες ήταν η σειρά των Σκοπίων να ασχοληθούν με τα σενάρια ανάμειξης της Μόσχας με στόχο τη ματαίωση του δημοψηφίσματος αλλά και την δημιουργία αρνητικού κλίματος απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι “Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις κατέβαλαν σε  πολίτες της πΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών” προκάλεσε την άμεση διάψευση από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη που αρνείται κάθε ανάμειξη, την ώρα που η ιστοσελίδα Buzzfeed, επικαλούμενη έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι οι ερευνητές στην γειτονική χώρα έχουν συλλέξει στοιχεία τα οποία τον εμπλέκουν στην καταβολή μεγάλου ποσού για τον επηρεασμό του δημοψηφίσματος. 
Ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με φόντο τη συμφωνία για το Σκοπιανό και είναι σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών πιθανότατα εμπλέκονται στο παιχνίδι του επηρεασμού. Όσο λοιπόν το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο εσωτερικό των δυο χωρών και αφορά στην υπερψήφιση της συμφωνίας στη βουλή και στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ, τόσο θα εντείνονται οι στρατηγικές ανάμειξης, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, από δυο δυνάμεις που διαγκωνίζονται στο παιχνίδι της επιρροής στα Βαλκάνια.
Ο κ. Ζάεφ, που θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ορίσει την ημερομηνία που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, φαίνεται πάντως πως έχει επιλέξει στρατόπεδο και βασίζεται στην στρατηγική βοήθεια που μπορεί να του προσφέρουν οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι. Στρατόπεδο φαίνεται πως έχουν επιλέξει και στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να έχει τραβήξει στα άκρα την υπόθεση με τη Ρωσία και να αναμένει βέβαια τα πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ραδιοφωνική της παρέμβαση δήλωσε ότι η ίδια δεν είναι αντίθετη με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”, ωστόσο επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών για τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριζοντας πως ήταν λάθος να παραχωρηθεί η εθνότητα "Μακεδόνας" και η μακεδονική γλώσσα, καθώς όπως σημείωσε σε αυτά τα σημεία βρίσκεται η ρίζα του αλυτρωτισμού. Είπε ακόμη πως αν η ΝΔ κληθεί να χειριστεί τη συμφωνία θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση στη βάση της σύνθετης ονομασίας και με επίκεντρο τον αλυτρωτισμό, καθώς όπως υπογράμμισε " Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά".