Στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις συντάξεις, σε συνέντευξή του στο Euronews, απαντά η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της.
«Ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε και η ΝΔ καταψήφισε. Τα πράγματα είναι απλά: Αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις. Μέχρι να πάρει το πράσινο φως -όπως του ευχόμαστε- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την «ευχή» που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό».
Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος σχετικά στη συγκεκριμένη συνέντευξη είχε δηλώσει: «Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «ίσως το πιο σημαντικό που έχει αλλάξει, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι».
Υπογράμμισε ακόμα ότι «εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαια, κατά την άποψή μου, ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την κοινωνική πλειοψηφία».
«Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», σημείωσε, «είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση και την κατανάλωση και σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο μόλις τώρα ξεφύγαμε». «Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Πηγές Μαξίμου: Θα στείλουμε τους οπαδούς του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας
Απαντώντας στον σχολιασμό της Νέας Δημοκρατίας επί των δηλώσεων του πρωθυπουργού, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν πως «Η ΝΔ έχει στηρίξει όλη της την πολιτική ύπαρξη στη βαθιά της επιθυμία να εφαρμοστεί η εμμονή του ΔΝΤ και να περικοπούν οι συντάξεις. Τόσο για να κατηγορεί την κυβέρνηση, όσο και γιατί αυτό είναι μέρος του προγράμματος Πινοσέτ που έχει αντιγράψει ο κ. Μητσοτάκης και επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα. Λυπούμαστε, αλλά θα τους διαψεύσουμε διπλά. Τόσο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 όσο και στις επόμενες εκλογές, που θα στείλουν τους νοσταλγούς του ΔΝΤ και του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».