H εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για μεταφορά της αρμοδιότητας υπολογισμού και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους προκάλεσε συζητήσεις, αντιδράσεις, αλλά και απορίες, κυρίως ως προς το πώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο και πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα στους δήμους. 
Η βασική διαφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) είναι ότι, εφόσον εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση, χωρίς να εξαρτώνται από τις βουλές ή τις ταμειακές δυσκολίες της κεντρικής διοίκησης, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που θέλουν να εκπονήσουν. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν από τη ΝΔ, αλλά υπογράμμισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους δήμους θα αυξήσει την ανάγκη λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων στους δημότες αναφορικά με το αν διαχειρίζονται με όρους ανταποδοτικότητας τα ποσά που καταβάλλουν.
Πώς θα λειτουργεί, όμως, το σχέδιο της ΝΔ; Αρχικά, το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος, θα είναι περίπου ίδιο. 2 δις περίπου είναι οι σημερινοί ΚΑΠ, 2 δις, περίπου, θα εισπράττει το κράτος με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας που εισηγούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, με την αντιπολίτευση, βέβαια, να επιμένει για οριζόντια εφαρμογή του μέτρου. Επίσης, πριν την εξαγγελία Μητσοτάκη, στη ΝΔ «έτρεξαν» τους σχετικούς υπολογισμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν την επίπτωση του μέτρου στους καλλικρατικούς δήμους, με το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι ΚΑΠ δίνονται, κατά βάση, με πληθυσμιακά κριτήρια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΝΔ, από τους υπολογισμούς προέκυψε ότι το 80% περίπου των Δήμων δεν θα δει διαφορά μεταξύ ΚΑΠ και είσπραξης ΕΝΦΙΑ. Ως προς το υπόλοιπο 20%, από το γαλάζιο επιτελείο λένε πως υπάρχουν δήμοι που βγαίνουν ωφελημένοι, αλλά και δήμοι που θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση. 
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, αρχικά, μέχρι την εφαρμογή της εξαγγελίας στις αρχές του 2021, υπάρχει αρκετός χρόνος, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση και να δημιουργηθεί το πλαίσιο, ώστε κανένας δήμος να μην βγει χαμένος. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποιος μηχανισμός εξισορρόπησης για τους δήμους που θα έβλεπαν αρνητικό ισοζύγιο στο ταμείο με την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη. Επιπρόσθετα, από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο εξηγούν ότι το κράτος θα εξακολουθεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο, να διαμορφώνει το πλαίσιο και να εποπτεύει την κατάσταση. 
Για παράδειγμα, μπορεί η αρμοδιότητα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ να μεταφέρεται στους Δήμους, αλλά κάθε δήμος δεν θα μπορεί να…απογειώνει τον φόρο για τους δημότες, ενώ, ακόμα, η αρμοδιότητα καθορισμού των αντικειμενικών αξιών-που είναι και θεμελιώδες στοιχείο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ-παραμένει στην κεντρική διοίκηση. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος της ΝΔ είναι να ενισχύσει την ανεξαρτησία των δήμων δια της αποκέντρωσης πόρων, αλλά και να εγγυηθεί το πλαίσιο για την ομαλή μετάβαση και για την εποπτεία της λειτουργίας του νέου καθεστώτος την επόμενη μέρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.