Μητσοτάκης: Από τις εκλογές θα προκύψει μία νέα κυβέρνηση με καθαρή εντολή
Μόνο η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί κοινό τόπο για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, διότι ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι συνταγματικές αλλαγές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα δύο κόμματα κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις τους για τα άρθρα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν και το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν στη δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, αλλά διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα άλλα.
Κομβικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 και αφορά την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κάτι στο οποίο επιμένει η Πειραιώς.
Επίσης, στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, που προς το παρόν αρνείται να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων και της οικονομικής τους αυτοτέλειας, η αναθεώρηση του άρθρου 106 ώστε να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και η απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Αντιπαράθεση στη συζήτηση που θα ξεκινήσει αναμένεται να υπάρξει και για το άρθρο 101 στο οποίο η ΝΔ προτείνει να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.
Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά τις διαφορές που τους χωρίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα και γι αυτό στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού απάντησαν με μια πρόκληση: «Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».
Στην ουσία η Νέα Δημοκρατία ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει, ώστε το κάθε κόμμα να ψηφίσει θετικά στην πρόταση του άλλου, λαμβάνοντας έτσι τις αναγκαίες 180 ψήφους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αυτός που θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά τις εκλογές, θα μπορεί να ολοκληρώσει την αναθεώρηση με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, εφαρμόζοντας τις δικές του προτάσεις, που θα έχουν πάρει και την έγκριση των πολιτών. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του Συνταγματικού χάρτη και με δηκτικό τρόπο εύχεται «να αποδειχθεί έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».
Στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας  δεν άνοιξε τυχαία αυτή τη συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς βλέπει ότι η Κυβέρνησή του παραπαίει και εκτιμούν ότι θα πρέπει να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μια κορυφαία θεσμική διαδικασία. «Θέλει εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα ο κ. Τσίπρας, αλλά τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει», σημείωναν τα ίδια στελέχη.
Στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η ΝΔ, ήδη από το 2016, για το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης περιλαμβάνονται επίσης:
  • Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  • Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
  • Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  • Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
  • Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  • H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.