Οι φωνές που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή του Brexit αυξάνονται συνεχώς στο Μεγάλο Βασίλειο, τους τελευταίους μήνες, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση της απαισιοδοξίας σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παλεύει για να επιτύχει μια συμφωνία για το Brexit που να μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί ζητούν μια δεύτερη ψηφοφορία εάν οι βουλευτές απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία πετύχει εκείνη με τις Βρυξέλλες. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια επιλογή αν η Μέι δεν προκηρύξει πρώτα εκλογές.
Αλλά η αβεβαιότητα παραμένει πέρα ​​από τους όρους οποιουδήποτε δεύτερου δημοψηφίσματος και το ερώτημα που θα τεθεί στο κοινό όπως έδειξε και μια νέα μεγάλη δημοσκόπηση από την αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων GQR Research, η οποία δημοσιεύτηκε και στο POLITICO.
Στο ερώτημα για το αν θα αποδεχτούν την οποιαδήποτε συμφωνία Brexit φέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός οι πολίτες υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ κατά 40% έναντι 39%. Αντιμέτωποι με μια επιλογή μεταξύ της συμφωνίας της Μέι και καμίας συμφωνίας, οι ερωτηθέντες υποστήριξαν την πρωθυπουργό τους κατά 35% έναντι 33%, αλλά με σχεδόν το ένα τρίτο να παραμένει αναποφάσιστο.
Το μικρό προβάδισμα για την παραμονή στην ΕΕ σε ένα σενάριο νέου δημοψηφίσματος και η δημοτικότητα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, όταν πρόκειται για επιλογή στο ψηφοδέλτιο, είναι πιθανό να βάλει φρένο στους υποστηρικτές της ΕΕ που πιέζουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Το μόνο σενάριο του δημοψηφίσματος στο οποίο η κοινή γνώμη έχει σαφή προτίμηση θα ήταν ένα δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία η Μέι ή να στείλει την κυβέρνηση πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών. Σε αυτό το σενάριο, οι ψηφοφόροι προτιμούν να δώσουν στην πρωθυπουργό περισσότερο χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί κατά 48 τοις εκατό έναντι 22 τοις εκατό, με το υπόλοιπο ποσοστό να δηλώνει αβέβαιο.
Όποια και αν είναι η πορεία της χώρας στην περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία της Μέι, οι πολίτες είναι χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα», σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GQRR.
«Σε περίπτωση που έρθει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το Remain έχει το μικρότερο δυνατό προβάδισμα έναντι μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία », δήλωσε ο Πίτερ Μακ Λέοντ, αντιπρόεδρος της εταιρείας GQRR.
Σύμφωνα με την έρευνα των 1.477 ενηλίκων, η οποία διεξήχθη μεταξύ 24 και 26 Σεπτεμβρίου, το να δοθεί στην Μέι περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις θα είχε την υποστήριξη του 42% των ψηφοφόρων, με το 38% να δηλώνει «όχι», ενώ το υπόλοιπο 20 % δηλώνουν αβέβαιοι.
Ένα δεύτερο δημοψήφισμα – ψηφοφορία εντός ή εκτός Ευρώπης- στηρίζεται από το 43%, ενώ κατά αυτού είναι το 40%.
Συνολικά, το συναίσθημα κατά του Brexit αυξήθηκε σταδιακά από την ίδια χρονική στιγμή πέρσι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Πέρυσι, το 46% των πολιτών δήλωσαν ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Brexit, ενώ το 47% δήλωσε ότι ανησυχούν. Τώρα, το 42% λέει ότι είναι αισιόδοξο και το 53% εκφράζει ανησυχία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.