Η Αυτοδιοίκηση τίμησε τους Θεσσαλονικείς Μαθηματικούς συγγραφείς, Γ. Τσίντσιφα, Γ. Ζουρνά και Σ. Μπαλής

Τιμητικές πλακέτες στους μαθηματικούς δασκάλους της πόλης Γιώργο Τσίντσιφα, Γιάννη Ζουρνά καιΣτέφανο Μπαλή  για το σπουδαίο επιστημονικό, αυτοδιοικητικό και εκπαιδευτικό τους έργο, απένειμαν ηΑυτοδιοίκηση και το Δ.Σ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) παράρτημα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο Διημερίδας που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με αφορμή την  ανακήρυξη του 2018 ως "έτους Μαθηματικών", προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Τα βραβεία παρέλαβαν οι κ.κ Ζουρνάς και Τσίντσιφας, ενώ την πλακέτα του αείμνηστου Στέφανου Μπαλή παρέλαβε ο γιός του, καθηγητής στο ΑΠΘ, Δημήτρης  Μπαλής. Στο έργο τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας,  καθηγητής, Ανάργυρος Φελλούρης, σημειώνοντας πως η βράβευση τους έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, καθώς αξιολογήθηκε το σπουδαίο ακαδημαϊκό και συγγραφικό τους έργο. Ο ίδιος, αναφερόμενος στη Μαθηματική Εταιρεία, είπε, πως είναι από τα αρχαιότερα σωματεία στην Ελλάδα και πως φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ενεργούς δράσης.
 

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας της Διημερίδας, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες μίλησαν για την εφαρμογή των μαθηματικών σε όλα τα πεδία και στο σύγχρονο κόσμο, χαρακτηρίζοντας τηνως «επιστήμη της αφηρημένης σκέψης και της απόλυτης ακρίβειας», ενώ είπαν πως βρίσκει εφαρμογή από τη φυσική, τη βιολογία, την αστροφυσική, τη χωροταξία των πόλεων και το περιβάλλον, μέχρι τη μουσική και τη ζωγραφική.
Τα μαθηματικά εργαλείο για επιστήμονες και καλλιτέχνες
Μιλώντας για τις μαθηματικές έννοιες, ο κ. Φελλούρης τόνισε, πως είναι πολλές φορές δύσκολες, ωστόσο εξήγησε πως μια πρώτη θεώρηση είναι ότι τα μαθηματικά είναι η καθαρή σκέψη του μυαλού μας και βοηθούν στην ανάπτυξη της. «Βγάζουν ομορφιά και βάζουν τάξη εκεί που υπάρχει χάος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η πρακτική σημασία των μαθηματικών αφορά τη βάση που έχει χτιστεί η σύγχρονη επιστήμη, καθώς χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα στη φυσική, τη βιολογία και σε πολλές άλλες επιστήμες, όπως την αστροφυσική, τη βιομηχανία των οχημάτων, τη χωροταξία των πόλεων και το περιβάλλον, ενώ θεωρούνται βασική γνώση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Τα μαθηματικά στα χέρια του επιστήμονα είναι εργαλείο για να καταλαβαίνει τα φαινόμενα και να χτίσει με αριθμητικό και ποιοτικό μοντέλο και με την μεγαλύτερη ανάλυση να σχεδιάσει κτίρια. Στα χέρια του καλλιτέχνη είναι επίσης εργαλείο, αφού του δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πίνακες μεγάλης αξίας, όπως και στου μουσικού που τον βοηθά να γράψει έργα σπάνιας ομορφιάς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.Θανάσης Φυλάκης, υποστήριξε πως τα μαθηματικά είναι παντού στις πόλεις τα χωριά στην καθημερινότητα και σε ολόκληρο το σύμπαν. Και αυτό γιατί, όπως είπε, τα πάντα χρειάζονται οργάνωση και είναι αυτά που οδήγησαν στην ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων.
Τα πάντα στο σύμπαν διέπονται από μαθηματικούς κανόνες
Με αναφορά στον Πυθαγόρα το Σάμιο (570-495 π.Χ.), το σημαντικό Έλληνα φιλόσοφο, μαθηματικό, γεωμέτρη και θεμελιωτή των Ελληνικών μαθηματικών, τοποθετήθηκε μιλώντας στη Διημερίδα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου, λέγοντας  πως «πίστευε και είχε πει ότι τα πάντα στο σύμπαν διέπονται από μαθηματικούς κανόνες και λόγους. Αν λοιπόν δούμε την επίδραση των μαθηματικών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, τότε πλέον, εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε πόσο σοφά είχε προβλέψει 2.600 χρόνια περίπου πριν σήμερα».
Αναφερόμενος στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μαθηματικής Εταιρείας ευχήθηκε τα μαθηματικά να συντελούν πάντοτε στην βελτίωση των επιστημών με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο, τις κοινωνίες των ανθρώπων απανταχού της γης.
Στις εργασίες χαιρετισμό απηύθυνε ο πατέρας Ιάκωβος, ως  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ίσως οι άνθρωποι της εκκλησίας να είναι άγευστοι της ομορφιάς των μαθηματικών, και πως ο Θεός δεν είναι μηδενικό άπειρο, αλλά φίλος του ανθρώπου».
Στη διάρκεια των εργασιών έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αφορούσαν τις μαθηματικές έννοιες για το πεδίο της πολεοδομίας,  για το πώς επηρεάζουν ή συμβάλλουν τα Μαθηματικά στις κατασκευές νοητικών δομών και τις αναγνώσεις κοινωνικών συστημάτων.
Ειδικότερα μίλησαν ο Φραγκίσκος Καλαβάσης, καθηγητής πανεπιστημίου Αιγαίου, Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΜΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης ο καθηγητής Μαθηματικών σε πανεπιστήμιο του San Antonio του Τέξας των ΗΠΑ, Νίκος Σαλίγκαρος και ο Διευθυντής Ερευνών του Αμερικανικού Ινστιτούτου θεωρητικής Φυσικής,Marc Barthelemy
Αύριο, Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018 στη δεύτερη ημέρα της Διημερίδας θα μιλήσουν:
Χρόνης Μωυσιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ.
Ανδρέας Πούλος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών
Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ.Κ.Μ., Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
09:30 Γιώργος Φεσάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής «Μαθηματική εκπαίδευση στο αστικό περιβάλλον, ρεαλιστική, εν κινήσει και ενισχυμένη με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας:
Διερευνητικές εφαρμογές και ερευνητικά έργα»
10:30-11:00 Συζήτηση- Παρεμβάσεις φορέων και συνέδρων
11:00 Διάλειμμα

3η Συνεδρία 11:30-14:00
Προεδρείο:
Χαρά Χαραλάμπους, Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ.
Γιώργος Καρατάσιος, π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.
Μιχάλης Ξανθόπουλος, Γραμματέας της Π.Ε.Δ.Κ.Μ., Δημοτικός Σύμβουλος Παύλου Μελά
11:30 Χαράλαμπος Μπράτσας, ΕΔΙΠ Τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ, Πρόεδρος Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Κλεάνθης Κουπίδης, Αναλυτής δεδομένων Κατερίνα Χατζοπούλου, Αναλύτρια δεδομένωνΑναστασία Μαρτζοπούλου, ΕΔΙΠ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ «Η αξιοποίηση των νευρωνικών δικτύων στην πρόβλεψη της κυκλοφοριακής κατάστασης»
12:30 Γιάννης Αντωνίου, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ., bΔιευθυντής Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα «Δίκτυα και Πολυπλοκότητα»
«Από την Στατιστική Μηχανική στα Μαθηματικά της πόλης»
13:30-14:00 Συζήτηση - Παρεμβάσεις φορέων και συνέδρων
14:00 Κλείσιμο Διημερίδας - Συμπεράσματα - Προτάσεις Κώστας Παπαδόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.
Θανάσης Φυλάκης, Πρόεδρος Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε.
Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Κ.Μ., Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.