Αποτέλεσμα εικόνας για Ολοκλήρωση 12ου Συνεδρίου YEPP
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την εκλογή της Ana Lidia Pereira στη θέση της Προέδρου.
Είχαν προηγηθεί δύο κύκλοι ομιλιών από τους προσκεκλημένους και η ψηφοφορία επί του καταστατικού και του πολιτικού προγράμματος του YEPP.
Ο πρώτος κύκλος ομιλιών περιλάμβανε τις εισηγήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Επιτρόπου μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη και του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι περήφανος που η ΟΝΝΕΔ και βεβαίως η Νέα Δημοκρατία, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που έχουν ως στόχο ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον και στην προώθηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών που διέπουν το ΕΛΚ τα τελευταία 40 χρόνια.
Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας είναι ανάλογες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ίδιο το ΕΛΚ αλλά και κάθε κόμμα-μέλος του, σε κάθε χώρα της πολιτικής μας οικογένειας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων στην Ευρώπη.  Το ζητούμενο κατά την γνώμη μου είναι να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμό.
Δεν βασιζόμαστε στην επερχόμενη ήττα των λαϊκιστών. Επιδιώκουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Θέλουμε να πιστέψουν ξανά στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής. Διότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και η νίκη μας θα είναι μεγάλη.
Δεν θα ανεχθούμε τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα δουλέψουμε μαζί για να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσα σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα.  Θα δουλέψουμε μαζί για να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Χωρίς, όμως, να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν την ελευθερία, τα ατομικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα.
Για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.  Γι αυτό ακριβώς η παιδεία, η δια βίου μάθηση και οι πολιτικές απασχόλησης παραμένουν στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Όπως και οι κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους.»
Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διακυβεύεται. Κάποιοι πίστεψαν στην αρχή ότι η οικονομική κρίση θα το προκαλούσε αυτό. Τελικά, είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια οι βασικές προκλήσεις. Και τα δύο αυτά ζητήματα τροφοδότησαν την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού - που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όλων.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τις φωνές του εθνικισμού με τον πατριωτισμό. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σαφής: πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς τη χώρα σου. Εθνικισμός σημαίνει να μισείς τη χώρα του άλλου και ήταν αυτός η αιτία που  οδήγησε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό, ή το πού βρισκόμαστε σήμερα ως Ένωση κι αυτό επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υψώσουμε έναν τοίχο για να σταματήσουμε τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό που επιδιώκουν να μας απομονώσουν και να μας χωρίσουν. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την πίστη μας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την πατρίδα μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ευημερίας και καλύτερης διαβίωσης.
Τελικά μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι και πατριώτες. Εμείς και εσείς ανήκουμε στις μοναδικές γενιές της Ευρώπης που δεν έχουμε ζήσει τη διαίρεση, αντιπαλότητες και πόλεμο. Αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ και οι οποίες μας εξασφαλίζουν εδώ και 60 χρόνια την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο.
Οι προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές κατά συνέπεια έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής εκστρατείας πρέπει να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Ένωσης μας. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Ήρθε η ώρα να ηγηθούμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα σε όλους και να καλέσουμε άλλους Ευρωπαίους να μας ακολουθήσουν σε αυτή την πορεία.
Το ΕΛΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το επιτύχει: παρέχοντας σταθερότητα, εξασφαλίζοντας ότι η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να κυματίζει ψηλά και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα διατηρηθούν ισχυρές, διατηρώντας έτσι την Ευρώπη ενωμένη. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού project, προχωρώντας την Ευρώπη μπροστά, κάνοντας την Ευρώπη ένα ισχυρό μπλοκ για τα έθνη μας και τους πολίτες μας που μοιράζονται μια κοινή ιστορία και ένα κοινό πεπρωμένο. Η νίκη μας θα είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο μια νίκη της Ευρώπης, μια νίκη των αξιών μας, μια νίκη των πολιτών μας.»
Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ενότητά μας δοκιμαζόταν και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την οικονομική και στη συνέχεια από την προσφυγική κρίση. Και η ανισόρροπη αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ένωσής μας. Δυστυχώς.
Αντίθετα όμως με τις Κασσάνδρες, η Ένωση μας "αντιστάθηκε" σε αυτό το σοκ. Ωστόσο, άλλα μεγάλα κύματα είναι μπροστά μας. Το πρώτο είναι το Brexit και το δεύτερο οι ευρωπαϊκές εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό το κόμμα του ΕΛΚ, αλλά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, να επικρατήσουν έναντι των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών. Ας μην ξεχνάμε: η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο πολυμερές project στην ιστορία. Γιατί;
Γιατί τολμήσαμε.
Τολμήσαμε να εμπλακούμε. Μεταξύ μας και με τον κόσμο.
Τολμήσαμε να συμφιλιωθούμε και να συμβιβαστούμε.
Τολμήσαμε να καινοτομήσουμε. Να επηρεάσουμε. Να προσελκύσουμε. Και γι 'αυτό παραμένουμε παγκόσμιος ηγέτης.
Είδαμε ευκαιρίες και επικερδείς καταστάσεις.
Το κόμμα μας και οι αξίες των ιδρυτών μας οδήγησαν αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Ναι, κάναμε λάθη. Αλλά όταν σπάσει ένα παράθυρο, το επιδιορθώνουμε. Δεν κατεδαφίζουμε ολόκληρο το σπίτι. Αυτό είναι που μας χωρίζει από τους λαϊκιστές που ζητούν την επιστροφή στο παρελθόν.
Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τη δημοκρατική νομιμότητα. Όλοι έχουμε την ευθύνη - ειδικά εσείς, οι νέοι της Ευρώπης - να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και τις αξίες μας.»

Ο δεύτερος κύκλος ομιλιών περιλάμβανε τις εισηγήσεις του επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad - Adenauer στην Ελλάδα Henri Bohnet, του εκτελεστικού διευθυντή του Martens Centre Tomi Huhtanen, του επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ Dara Murphy και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Alexander Stubb.
Henri Bohnet: «Το Ίδρυμα Konrad - Adenauer στηρίζει το συνέδριο με θέμα με την ψηφιακή επανάσταση. Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και νέους ανθρώπους στο πολιτικό σκηνικό για τη Χριστιανοδημοκρατική κεντροδεξιά. Στηρίζουμε νέους ηγέτες που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και μπορούν να εμπνεύσουν ακόμα περισσότερους να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.»
Tomi Huhtanen: «Ο φεντεραλισμός είναι το βασικό διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης. Το αφήγημα της πόλωσης είναι εσφαλμένο και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό. Πρέπει να αντιληφθούμε την παρακαταθήκη των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνει κυρίαρχη οπτική τουλάχιστον το όραμα του Ρόμπερτ Σούμαν. Η ισορροπία στην Ένωση είναι ζητούμενο. Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!»
Dara Murphy: «Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι εδώ στο συνέδριο του YEPP και ειδικότερα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα και την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κανένα καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκού κόμματος που να δούλεψε τόσο σκληρά ώστε να φέρει τη Νέα Δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες πίσω στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές νεολαίες. Είναι πολύ ευχάριστο να παρακολουθώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους βουλευτές του και νεαρότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είναι ωφέλιμοι για την Ελλάδα, είναι ωφέλιμοι για την Ευρώπη, που θέλουν να δουλέψουν για να κάνουν καλύτερες τις ζωές των πολιτών μας, τόσο των νεότερων, όσο και των μεγαλύτερων.»
Πριν από την ανακοίνωση του νέου προεδρείου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του YEPP Κωνσταντίνος Κυρανάκης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό: «Χαίρομαι που βλέπω την οργάνωση γεμάτη ζωντάνια. Θέλω να στείλω ένα απλό μήνυμα: Μια μικρή ομάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το YEPP δεν υπήρξε ποτέ one man show, αλλά η ομάδα των μεγάλων ιδεών.»
Αμέσως μετά την εκλογή της, η νέα πρόεδρος του YEPP Ana Lidia Pereiraδήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ΟΝΝΕΔ, τον πρόεδρό της Κώστα Δέρβο και όλη την ομάδα που οργάνωσε ένα τόσο άρτιο συνέδριο. Βρίσκομαι σήμερα εδώ με τιμή και ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη σας και με κίνητρο σε αυτή την πρόκληση μαζί με όλους εσάς. Είμαστε οι millenials, το μέλλον της Ευρώπης, οι μελλοντικοί ηγέτες της γηραιάς ηπείρου. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: Γιατί χρειαζόμαστε την Ευρώπη; Λέμε συνεχώς ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει απρόβλεπτες προκλήσεις.
Και είναι αναντίρρητο ότι η ψηφιοποίηση ανασχηματίζει την κοινωνία, τη βιομηχανία και την οικονομία μας. Η παγκοσμιοποίηση δοκιμάζει τον οικονομικό ανταγωνισμό των κρατών και η κλιματική αλλαγή απαιτεί δυναμική και αποφασιστική προσέγγιση. Άλλες προκλήσεις δημιουργούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία ή ακόμα και η εσωστρέφεια των ΗΠΑ. Τελικά οι προκλήσεις αφορούν και την ίδια την Ένωση: Ανεργία, η νεανική ανεργία, δημογραφικό πρόβλημα λαϊκισμός και κατακερματισμός της Ευρώπης.
Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε την Ευρώπη; Θα είχε νόημα, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, δεν είχαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρέπει να προασπίσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είμαι πλήρως πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προασπίσει και να ικανοποιήσει το αίσθημα της κοινότητας, αλλά μόνο διαλύοντας τα προβλήματα τα οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν ως απειλή.
Πού μας οδηγεί αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε ως νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος; Μπορούμε να βοηθήσουμε να επανασυνδεθούν οι νέοι με τα ζητήματα πολιτικής εστιάζοντας σε θέματα όπως η ψηφιακή Ευρώπη, ανταγωνιστικότητα, οι αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς όπως τις διατύπωσε ο Konrad Adenauer.
Είμαστε μπροστά σε μια πρόκληση, μια πρόκληση που ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ πάνω σας εν όψει μιας από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ και οι δύο υποψήφιοι για την Commission μας έδειξαν το δρόμο για την Ευρώπη που πιστεύουμε, ένα όραμα στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε. Και είμαι σίγουρη ότι το YEPP θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό γιατί μαζί, πηγαίνουμε μπροστά.»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.