Ανάμεσα στη συνταγματική αναθεώρηση και τη... σκανδαλολογία, η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο το κάνει προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένου πως η πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο των υπό αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ένα σύνθετο και για πολλούς προβληματικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, αφορά στην προσθήκη νέας διάταξης, ως παρ. 4 του άρθρου 54, με την οποία θα παρέχεται στον εκλογικό νομοθέτη η δυνατότητα να ορίσει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές. Δηλαδή, θα εκλέγονται (έως) πέντε βουλευτές από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, ανεξαρτήτως των ποσοστών των κομμάτων στην επικράτεια. Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, θα εκλέγονται οι 295 βουλευτές της επικράτειας και ξεχωριστά οι 5 βουλευτές της ομογένειας. Ουσιαστικά θα πρόκειται για βουλευτές δύο ταχυτήτων, οι οποίοι θα εκλέγονται με διαφορετικό τρόπο - εξ ου κι εγείρονται ενστάσεις για το αν μπορεί να σταθεί ή όχι νομικά μια τέτοια πρόταση.
Ως προς το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, το πιθανότερο σενάριο - όπως αυτό παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών - προβλέπει πως οι «τυχεροί» θα είναι αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα πρόκειται, δηλαδή, πρακτικά για όσους έχουν φύγει στο εξωτερικό για διαφορετικούς λόγους τα τελευταία χρόνια και όχι γενικώς για τους ομογενείς που δεν έχουν άμεση επαφή με την Ελλάδα, αλλά έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίζουν: εάν θα υπάρχει επιστολική ψήφος ή θα διεξάγεται η ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία στο προξενείο ή ακόμη και ηλεκτρονικά.
Υπενθυμίζεται ότι και σ' αυτήν την περίπτωση, για να ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Διαφορετικά, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Από τη στιγμή, όμως, που στο παιχνίδι μπαίνει και η συνταγματική αναθεώρηση για την κατοχύρωση των βουλευτικών εδρών της ομογένειας, σ' αυτή την περίπτωση οι αλλαγές στο Σύνταγμα αποτελούν την πρώτη και βασική αίρεση. Μόνον δηλαδή εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορέσει να προχωρήσει και η διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Την πρόταση να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είχε καταθέσει πάντως, μέσω πρότασης νόμου, το καλοκαίρι η ΝΔ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μία διαδικασία που είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα. Ωστόσο, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
πηγή: reader.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.