zaev_main01

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, υποστήριξε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «υπάρχει πιθανότητα η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».
Την εκτίμηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτή του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές, το Σάββατο.
Απαντώντας στον βουλευτή του VMRO, Τράιτσο Ντίμκοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα, ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως η χώρα και η γλώσσα θα αναγνωριστούν από όλους και πως «η Μακεδονία θα συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς», σύμφωνα με το σκοπιανό Μέσο mkd.mk
«Αναφορικά με τους Μακεδόνες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός επισήμανε για αυτούς, ειδικά για αυτούς του Αιγαίου, πως σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει τα προηγούμενα 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και πως τώρα με αυτή τη συμφωνία υπάρχει πιθανότητα ότι η μακεδονική γλώσσα θα διδάσκεται στην Ελλάδα», μετέδωσε το ίδιο Μέσο.
Ο κ. Ζάεφ, σε άλλη απάντησή του, επισήμανε επίσης πως με τις τροπολογίες του Συντάγματος το κράτος θα αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο «και πως κανείς δε θα αρνείται τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει καταθέσει τέσσερα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής, εγκρίθηκαν δύο από αυτά.
Για την έγκριση των σχεδίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, ήτοι 61 στους 120 βουλευτές, που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει άνετα.
Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής θα συνεχιστεί με τη συζήτηση των άλλων δύο τροπολογιών και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως η έγκριση αναμένεται να γίνει μέχρι την Τετάρτη.
Όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές της προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν στην ολομέλεια και θα πρέπει να ψηφιστούν με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές στους 120.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.