«Δεν είναι τέλεια, αλλά είναι η καλύτερη δυνατή» είπε για την συμφωνία για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, μιλούσε για «εθνική ταπείνωση» και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «άλμα στο κενό». 
Η συμφωνία που καλείται να εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων, είναι σύμφωνα με την πρωθυπουργό η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει αν η χώρα «δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή ακόμη και να μην υπάρξει καθόλου αποχώρηση». 
«Δεν λέω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια. Δεν επρόκειτο ποτέ να είναι τέλεια. Αυτή είναι η φύση της διαπραγμάτευσης», είπε η Μέι, κατά την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση της συμφωνίας, στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση «που δίνει τα πάντα στη μία πλευρά και τίποτα στην άλλη». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αναζήτηση του τέλειου Brexit να αποτρέψει ένα καλό Brexit».
Νωρίτερα, η Μέι είχε διαβεβαιώσει ότι το λεγόμενο backstop για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο διαφωνούν πολλά μέλη του Συντηρητικού κόμματος, δεν αποτελεί παγίδα για τη χώρα. «Δεν είναι κάποιο τρικ για να παγιδευτούμε στην ΕΕ», τόνισε. «Στην πραγματικότητα μας δίνει κάποια σημαντικά οφέλη όσον αφορά την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς πολλές από τις υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θα ήθελε να συμβεί, πόσω μάλλον να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
Κόρμπιν: Άλμα στο κενό
Για «άλμα στο κενό» έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τονίζοντας ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα πρέπει να επιδιώξει ευρύτερη συμφωνία ή να παραιτηθεί.
«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με τι θα μοιάζει η µακροπρόθεσµη σχέση μας με την Ευρώπη και για αυτό το λόγο τόσοι πολλοί βουλευτές σε όλο το κοινοβούλιο είναι απρόθυμοι να ψηφίσουν ένα Brexit στα τυφλά και να κάνουν ένα άλμα στο κενό με το μέλλον της Βρετανίας», τόνισε ο Κόρμπιν.
Τζόνσον: Εθνική ταπείνωση
Για «εθνική ταπείνωση» μιλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να καταψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit που φέρνει στη Βουλή η βρετανική κυβέρνηση. 
«Έχουμε πληθώρα επιλογών. Για να ενεργήσουμε δεόντως πρέπει να καταλάβουμε τι θα συμβεί την ερχόμενη Τρίτη, εάν, όπως ελπίζω, αυτή η σπουδαία Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.