Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΑΜΠ ΜΑΚΡΟΝ

Στην υποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν για τη φορολογία των καυσίμων αναφέρθηκε οΝτόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις του Γάλλου προέδρου δείχνουν ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Είμαι χαρούμενος που ο φίλος μου Εμανουέλ Μακρόν και οι διαδηλωτές στο Παρίσι συμφώνησαν με το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει πριν από δύο χρόνια», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
«Η συμφωνία του Παρισιού έχει μοιραία ελαττώματα διότι προκαλεί αύξηση των τιμών της ενέργειας στις υπεύθυνες χώρες, ενώ ξεπλένει ορισμένες από αυτές που μολύνουν χειρότερα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Εξάμηνη αναστολή στην αύξηση φορολογίας
Οι διαδηλώσεις των ανθρώπων με τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία οδήγησαν την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να αναστείλει για έξι μήνες την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φελίπ, ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου επισημαίνοντας πως πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση και η απόφαση να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα.
«Κανένας φόρος δεν αξίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους», είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την οργή των πολιτών.
Ο κ. Φελίπ προανήγγειλε επίσης «μεγάλο διάλογο για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες» από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Μαρτίου, σημειώνοντας πως ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε απτές λύσεις.
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου έρχεται μετά την άρνηση διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» να συναντηθούν μαζί του.
Εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» διεμήνυσαν λίγο πριν την ανακοίνωση για την εξάμηνη αναστολή της αύξησης φορολογίας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν λόγω των μισθολογικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη Γαλλία. 
«Το μορατόριουμ δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, ηγετική φιγούρα των «κίτρινων γιλέκων» στην Haute-Garonne. Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, «είναι απόδειξη πως όταν υπάρχει πολιτική θέληση, ο λαός μπορεί να ακουστεί. Τώρα, «οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα. Θέλουμε όλη τη μπαγκέτα».
Ο Κοσί διεμήνυσε στην κυβέρνηση Μακρόν πως τα «κίτρινα γιλέκα» δεν θέλουν πάγωμα στο φόρο, αλλά κατάργηση του φόρου στα καύσιμα, αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων αναπηρίας. «Περιμένουμε μια ανακατανομή του πλούτου στη Γαλλία», είπε ο Κοσί, σημειώνοντας πως το κίνημα ζητά επίσης «αναλογικό σύστημα και καθιέρωση δημοψηφισμάτων για μεγάλα κοινωνικά θέματα».
Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 412 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν.
Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.
Η αναστολή του μέτρου είναι μεγάλη υποχώρηση για τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος διαμήνυε σε όλους τους τόνους πως ήταν αποφασισμένος να αυξήσει τη φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη τον Ιανουάριο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.