Μετά τα Χριστούγεννα οι Αυστραλοί ετοιμάζονται να κάνουν και Πρωτοχρονιά στις παραλίες (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κύμα καύσωνα εξακολουθεί να σαρώνει μετά τα Χριστούγεννα την Αυστραλία με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ακόμη και 49 βαθμούς Κελσίου (!) για περιοχές στα δυτικά και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει ότι ο υδράργυρος θα εκτοξευτεί στους 49C στο Μάρμπλ Μπαρ και την Παναγουόνικα της περιοχής Πιλμπάρα στη δυτική Αυστραλία – μόλις 2 βαθμούς κάτω από την υψηλότερη θερμοκρασία (50,7C) που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα (το 1960 στο αεροδρόμιο Oodnadatta στα νότια).
Το κύμα του καύσωνα εκτείνεται στη Δυτική, τη Νότια Αυστραλία, τη Βικτόρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και περιοχές του κεντρικού Κουίνσλαντ με τη θερμοκρασία στα νότια να είναι 10 έως 14 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο χρόνο με θερμοκρασίες ρεκόρ με τον υδράργυρο να προβλέπεται να αγγίξει ακόμη και τους 47, σε μερικές περιοχές, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 90 χρόνια. Οι 40 βαθμοί θα διαρκέσουν έως και 4 μέρες σε περιοχές όπως η βορειοδυτική Βικτόρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι και οι Αρχές ενημερώνουν τους κατοίκους να προστατευθούν από τον καύσωνα, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες.
Σε 13 επαρχίες έχει απαγορευθεί το άναμμα φωτιάς καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς κελσίου. Το Σίδνεϊ και η Αδελαϊδα αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο. Αντίθετα στο βόρειο Κουίνσλαντ επικρατεί έντονη βροχόπτωση και καταιγίδες, ενώ οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για πλημμύρες στο Ρόλινγκστοουν.
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.