Αποτέλεσμα εικόνας για παρνασσος χιονοδρομικο
Ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα, ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών. 
Ο Παρνασσός, όμως, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για το χιονοδρομικό του κέντρο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου κάθε έτους. Βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα. 
Η κατασκευή στη θέση Φτερόλακκα ολοκληρώθηκε το 1976, ενώ η αντίστοιχη στη θέση Κελάρια το 1981. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιονοδρόμους, ενώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η θέση του στην κεντρική Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Λαμία.
Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται 23 πίστες (3 δύσκολες, 8 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες και 4 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 27 χλμ., καθώς και 7 εναέριοι και 6 συρόμενοι αναβατήρες.
Ανάλογα με το βαθμό εμπειρίας σας, μπορείτε να κατεβείτε κάποιες από τις παρακάτω πίστες…
Στα Κελλάρια
Πίστα Αφροδίτη: Είναι η πίστα-δρόμος που ενώνει το πάρκινγκ με το σαλέ. Ακολουθεί πορεία περίπου παράλληλη με την τηλεκαμπίνα, το δε μήκος της είναι 1.500μ..
Πίστα Οδυσσέας: Η δυσκολότερη πίστα στα Κελάρια και μία από τις πιο αγαπημένες των χιονοδρόμων. 
Πίστα Ερμής: Βρίσκεται κάτω από τον αναβατήρα Ερμής και έχει μήκος 700μ..
Πίστα Τηλέμαχος: Μπλε πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του συρόμενου αναβατήρα Τηλέμαχος με μήκος 1.100μ.. 
Στη Φτερόλακκα
Πίστα Ήρα: 
Καθαρά μπλε πίστα-δρόμος που ξεκινά από το επάνω μέρος του αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. 
Πίστα Παν: Η πιο εύκολη (πράσινη) πίστα του χιονοδρομικού με μήκος 350μ. αλλά με «νευρικό», συρόμενο αναβατήρα που κατά την εκκίνηση ρίχνει τους μισούς αρχάριους κάτω. Μαζί με την πίστα Ήρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους στον Παρνασσό.
Πίστα Πυθία: Σχετικά δύσκολη στην αρχή, μπλε πίστα με μήκος 620μ. Είναι ό,τι πρέπει για όσους μόλις έχουν περάσει το επίπεδο του αρχάριου.
Πίστα Ηνίοχος: Πίστα πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για τη δυσκολία της, την αγαπούν όλοι οι  Έλληνες σκιέρ. 
Εξόρμηση στα γύρω χωριά
Στον ορεινό όγκο του Παρνασσού βρίσκονται αρκετά μεγάλα ή μικρότερα παραδοσιακά χωριά. Η Αράχωβα και οι Δελφοί βρίσκονται στις νότιες πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 960μ. και 570μ. αντίστοιχα. Και τα δύο χωριά δέχονται μεγάλο όγκο επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Αγόριανη (Επτάλοφος) βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, σε υψόμετρο που εκτείνεται από 830 μ.-950 μ.. Χωριό με πολλά νερά και πυκνά δάση ελάτης, αλλά και με την πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τον καταρράκτη, θεωρείται το ομορφότερο χωριό της περιοχής, κυρίως λόγω του φυσικού του κάλλους.
Η Αμφίκλεια είναι κωμόπολη, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και αποτελεί το κέντρο του Βορρά. Η Πολύδροσος βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ., επίσης, στη βόρεια πλευρά του βουνού και έχει άμεση πρόσβαση στα περισσότερα χωριά του Παρνασσού, αλλά και στο χιονοδρομικό.
Η Άνω Τιθορέα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους στην αρχή της χαράδρας της Βελίτσας σε υψόμετρο 400μ. Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Παρνασσού είναι η Βάργιανη και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του βουνού, στα σύνορα με τη Γκιώνα και σε υψόμετρο 900μ. με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.