Κυριάκος Μητσοτάκης/Φωτογραφία: Eurokinissi

90 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις κάλπες για την Ευρωβουλή η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο διεξαγωγής τους.
Η ΝΔ, μέσω της εκπροσώπου της, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να δώσει απαντήσεις τόσο στα σενάρια που κυκλοφορούν με ευθύνη της κυβέρνησης όσο και στα προβλήματα που είναι πιθανό να ανακύψουν αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στο Μοσχάτο παρατηρούν ότι η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση τρόπων να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η διψήφια διαφορά που καταγράφουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε εκλογικά παιχνίδια.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι διακινούνται σενάρια αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών και αντικατάσταση του σταυρού προτίμησης με λίστα κι αυτό λιγότερο από τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης. Τα ίδια στελέχη βλέπουν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να σώσει στελέχη των ΑΝΕΛ που εγκατέλειψαν τον Πάνο Καμμένο και να τα βάλει σε εκλόγιμες θέσεις όπως και «ορφανά» του ΚΙΝΑΛ, επιχειρώντας να δώσει κεντροαριστερό πρόσημο. Ωστόσο, η επαναφορά της αιφνιδιαστικά θεωρείται απλώς μια ένδειξη αδυναμίας για την κυβέρνηση αλλά και εκλογικών παιχνιδιών μπροστά στο φάσμα της ήττας. Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι στην Πειραιώς έχουν αποφασίσει να ανακοινώσουν το σύνολο των ονομάτων που θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών τις τελευταίες ημέρες της σχετικής προθεσμίας.
Με τον Πρωθυπουργό να μην έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του για τις εθνικές εκλογές συνδυάζονται οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει για άλλη μια φορά τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις Ευρωεκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τις 26 Μαΐου και σε μια από τις δύο ημερομηνίες να στηθούν και οι κάλπες για το εθνικό Κοινοβούλιο.
Ένα ακόμα σημείο, το οποίο έθεσε με παρέμβαση του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είναι η ψήφος των αποδήμων και των ετεροδημοτών. Μόνο οι ετεροδημότες είναι 180 χιλιάδες και μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας τους, όπως αντίστοιχα και για τις εθνικές εκλογές, αλλά όχι για τις αυτοδιοικητικές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα. Ενώ αν ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους ισχύει το αντίστροφο πρόβλημα. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε «τάχιστα η διακομματική επιτροπή να συζητήσει και να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.