Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζει αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες θα φέρουν αυξήσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται μεταξύ 3% ως 7%.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, από την αλλαγή των συντελεστών, και ανάλογα με τα τελικό σχέδιο που θα προκριθεί στο νέο νόμο, θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 20 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 1.000 ευρώ, ως και 95 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 2.000 ευρώ. Στους υψηλότερους μισθούς δε, πάνω από 2.500 ευρώ, οι αυξήσεις φτάνουν και στα 120 ευρώ.
Τα δύο σενάρια
Το υπουργείο Εργασίας βάζει ξανά στο μικροσκόπιο τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και το σχέδιο των αλλαγών που εξετάζεται περιλαμβάνει δυο βασικά σενάρια για παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8% ή 10% μετά τα 28 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από το νόμο 4387/2016.
Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν ίσως και πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.
Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη που θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν στο υπουργείο είναι πως η αύξηση των συντάξεων που προκύπτει είναι λελογισμένη και αντέχει να την «σηκώσει» ο ΕΦΚΑ.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα τρέξουν εντός του 2020 και το έναυσμα θα δοθεί σύντομα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το νόμο Κατρούγκαλου στο σύνολό του.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κρίνει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 στις συντάξεις δεν είναι ανταποδοτικά.
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
Στους κερδισμένους είναι 4 κατηγορίες:
  1. Οι εν συνταξιούχοι που έχουν προσωρινή σύνταξη και θα πάρουν την τελική τους σύνταξη με αυξημένο ποσό, από τη στιγμή που ισχύσουν οι βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης.
  2. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για «έξοδο» από το 2020 που θα λάβουν απευθείας τα νέα αυξημένα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης.
  3. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016 ως 2019 στους οποίους θα εφαρμοστούν τα νέα αυξημένα ποσοστά με το νέο νόμο, όχι όμως αναδρομικά αλλά μετά την ισχύ του νέου νόμου.
  4. Οι παλαιοί συνταξιούχοι, πριν το νόμο Κατρούγκαλου, στους οποίους θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και θα έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη και μικρότερη προσωπική διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.