Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμοι αιγαιο
Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν και αύριο στο Αιγαίο με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και τη ΓΓΠΠ να κρούει και πάλι τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για αύριο Κυριακή αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα βορειοανατολικά και ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι σήμερα η ταχύτητα των ανέμων που έπνεε στη χώρα, σε κάποιες περιοχές, έφθασε τα 90 χλμ./ώρα. υπήρξε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια, ενώ έκλεισε και το αναβατόριο στην Ακρόπολη ακριβώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν.
Καιρός: Η θερμοκρασία αύριο 15/9

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, από 16 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 21 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 19 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, στα 9 μποφόρ στα Κύθηρα

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά στο Καρπάθιο και στη θάλασσα Κυθήρων πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Μέχρι 7 μποφόρ στην Αττική

Ηλιοφάνεια και ενισχυμένοι βοριάδες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι ένα έως δύο βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Κυριακή

Εντωματαξύ, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν με μεγάλη ένταση, παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4, είναι οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και των Κυθήρων), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) και Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Ισχυροί άνεμοι και σήμερα, εκδηλώθηκαν αρκετές φωτιές

Να σημειωθεί ότι και σήμερα είναι ημέρα υψηλού κινδύνου καθώς στη χώρα πνέουν δυνατοί άνεμοι. Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο βάζοντας στο σχετικό χάρτη, στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς) αρκετές περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα φωτιά ξέσπασε στο Λουτράκι, αλλά και στην Κεφαλλονιά η οποία τώρα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Κατά τις πρώτες ώρες, ωστόσο, χρειάστηκε να γίνει εκκένωση του χωριού Λουρδάτα. Φωτιά ξέσπασε επίσης στα Καλύβια Θορικού, η οποία, επίσης, τέθηκε υπό έλεγχο, σε αγροτοδασική έκταση στη Νικόπολη στην Πρέβεζα και στις Αχαρνές η οποία επίσης τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.